StoryEditorOCM
KulturaBOGATIJI FUNDUS

Bivši premijer Sanader imao je ‘dobro oko‘: zaplijenjene slike Bukovca i Medovića država donirala Kući Bukovac i Umjetničkoj galeriji, a mogu se pogledati od večeras

Piše Maja Rilović Koprivec
26. srpnja 2023. - 09:35

U četvrtak navečer u Kući Bukovac Muzeji i galerije Konavala priređuju zabavu čiji je povod nedavna državna donacija čak četiri djela velikog cavtatskog slikara Vlaha Bukovca.  Muzeji i galerije Konavala te Umjetnička galerija Dubrovnik dobili su vrijedne umjetnine, dio zaplijenjene zbirke nekadašnjeg premijera Iva Sanadera.

Ministarstvo kulture i medija, prema prethodnom mišljenju Hrvatskog muzejskog vijeća, donijelo je rješenje da se 12 umjetničkih djela dodijeli šest hrvatskih muzeja. Kuća Bukovac dobila je četiri ulja na platnu i kartonu: „Šuma u Fointainbleau“, „Portret gospođe Mounier“, „Mala markiza“ i „Zavist ubija pravednost“, a   UGD „Pelješki krajolik“  djelo Celestina Medovića.

image

Mato Celestin Medović, Pelješki pejzaž novost je u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Tonći Plazibat/Cropix
image
Tonći Plazibat/Cropix

- Naravno da ovo treba proslaviti, slavimo i kada dobijemo jednu sliku u donaciji, a kako ne bi četiri ovako vrijedna djela koja ćemo u Kući  Bukovac prezentirati i čuvati. Toliko je naime nevjerojatno da se Bukovčeve  slike uopće mogu kupiti, ili dobiti jer su to iznosi za koje mi kao muzej ne možemo prikupiti dovoljno novaca. A kada nam dođu ovakve četiri slike koje su ovako očuvane, restaurirane i opremljene to je zaista razlog za slavlje – govori Antonija Rusković Radonić te poziva na zabavu u četvrtak u vrtu Kuće Bukovac, na kojoj će nastupiti i Maja Grgić i Teo Latinović, na oduševljenje posjetitelja.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Četiri djela Vlaha Bukovca koje su dobili Muzeji i galerije Konavala iz različitih su razdoblja Bukovčeva stvaralaštva od pariškog i praškog razdoblja pa do skica iz 1921.  godine, koje je rado godinu prije smrti.

Tonko Smokvina, ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik kaže kako je  "Pelješki krajolik", pejzaž većeg formata Mata Celestina Medovića, izrađen između 1914. i 1916. godine.

- To je djelo iz njegove kasne faze, a sada je ovo u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik najvrjednije djelo Celestina Medovića.

Posjetitelji  je mogu vidjeti od utorka, a na prvom katu galerije u stalnoj izložbi s djelima izbor iz zbirke moderne i suvremene umjetnosti Umjetničke galerije Dubrovnik – kaže Smokvina. Ova galerija ove godine bilježi više donacija, a nedavno je UGD dobila tri Bukovčeva portreta donacijom gospođe Ane Bakije Konsuo, pa im je ova godina iznimno uspješna.  

image

Zaplijenjena zbirka umjetnina Ive Sanadera dodijeljena Muzejima i galerijama Konavala

MIGK

Oduševljenje donacijama je dakako opravdano jer da su zaplijenjene umjetnine bivšeg premijera išle na dražbu, muzeji i galerije zbog pomanjkanja novca za nabavu nove građe, zasigurno bi ispali iz tržišne utakmice.

Prema procjeni koju je za Bukovčeve slike napravio stalni sudski vještak za likovnu umjetnost i procjenu umjetničkih djela njihova je financijska vrijednost ogromna – najjeftinija procjena za pojedine slike je 120.000 kuna, a za one skuplje od 400.000 do pola milijuna kuna!  "Pelješki krajolik", pejzaž većeg formata Mata Celestina Medovića, koji je obogatio zbirku Umjetničke galerije Dubrovnik, procijenjen je između 300.000 i 380.000 kuna.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Najveća vrijednost svakako je u tome što će ova remek djela naše baštine  biti dostupna svim ljubiteljima umjetnosti.

28. travanj 2024 23:16