StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKORONA I AVIOKOMPANIJE|

Zrakoplovne tvrtke voze prazne avione kako ne bi izgubile dodijeljene slotove

Piše DV
8. ožujka 2020. - 10:26
Resnik, Split, 110719. Sutra se svecano otvara novi terminal splitskog aerodroma vrijedan 450 milijuna kuna, velicine je 36 tisuca cetvornih metara.CROPIX
Epidemija koronavirusa već je nanijela velike štete avioprijevoznicima, a očekuju se da će one, nastavi li se širiti virus, biti i veće i doseći 113 milijardi američkih dolara u dijelu prodaje zrakoplovnih karata, donosi Business Insider.

Kako ne bi izgubile slotove u zračnim lukama, zrakoplovne kompanije održavaju prazne letove, trošeći velike iznose i za gorivo, i za osoblje. Razlog tome su europska pravila, po kojima aviokompanija mora držati otvorenim 80 posto dodijeljenih im slotova ili joj prijeti njihov gubitak. Zbog toga brojne zrakoplovne tvrtke održavaju letove na destinacijama u Europi i izvan nje, zbog čega imaju velike troškove.

Stoga su pojedini britanski dužnosnici nadležnim tijelima za avio-promet predložili da privremeno suspendiraju primjenu europskih pravila o slotovima. Europska se pravila, prema tom prijedlogu, ne bi primjenjivala dok traje epidemija koronavirusa, čime bi se smanjili troškovi aviokompanija.
01. lipanj 2024 10:10