StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetAlarm iz Davosa

Zelenski upozorava Zapad: Ako nam ne pomognete, Rusija će osvojiti Ukrajinu. A onda slijedi novi rat...

Piše dv
17. siječnja 2024. - 23:56

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je u Davosu na opasnost koja proizlazi iz daljnjeg odgađanja zapadne pomoći.

"Ukrajina će nastaviti borbu, ali bez financijske pomoći, Rusija će moći osvojiti Ukrajinu. A čim Rusi osvoje Ukrajinu, uslijedit će rat između Sjevernoatlantskog saveza (NATO) i Rusije", rekao je Zelenski tijekom samita Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, u Švicarskoj.

Kako je dodao, ruski predsjednik Vladimir Putin već razmišlja o takvom napadu na NATO.

"Izravna posljedica nedovoljne podrške Zapada bit će slabljenje na bojnom polju, gdje će Ukrajina imati ogroman nedostatak artiljerije", objasnio je Zelenski, prenosi klix.ba.

"U slučaju poraza Ukrajine, Europi neće prijetiti samo novi tokovi izbjeglica, već će biti obustavljena i opskrba žitom i strujom", upozorio je ukrajinski čelnik u Davosu.

Ukrajina se uz pomoć Zapada već gotovo dvije godine uspješno brani od ruske invazije. Prema izračunima njemačkog Instituta za svjetsku ekonomiju iz Kiela, ukupna pomoć Ukrajini već je premašila 240 milijardi eura. Slanje milijardi dolara nove pomoći od svog najvažnijeg saveznika, Sjedinjenih Američka Država, povezano je s aktualnom političkom svađom u Kongresu. Europska unija također ne može pokrenuti planirani program pomoći Ukrajini vrijedan 50 milijardi eura za sljedeće četiri godine, jer ga je blokirala Mađarska.

27. travanj 2024 15:14