StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDramatičan apel

Zelenski objavio snimku: ‘Ruski tenkovi pucaju po nuklearki. Imaju termalne kamere, znaju što čine. Zvao sam Bidena, Johnsona, Michela… Europljani probudite se, molim vas!“

Piše Anita Belak-Krile/sd
4. ožujka 2022. - 03:52

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nekoliko minuta prije 3 sata objavio je kako je napadnuta nuklearna elektrana Zaporožje, donosi Slobodna Dalmacija.

"Europa se mora probuditi. Gori najveća nuklearna elektrana Europe! Ruski tenkovi pucaju po nuklearki. Ti tenkovi imaju termalne kamere, znaju što čine i gdje treba pucati. Pripremali su se za ovo", dramatično je noćas poručio Zelenski.

Uputio je apel za pomoć i podsjetio što se dogodilo u Černobilu.

„Rusija želi ponoviti tu katastrofu i već je ponavlja. Samo što bi ova mogla biti šest puta gora!  Europljani, probudite se, molim vas. Recite svojim političarima da ruske snage granatiraju nuklearku Zaporožje. Upozoravamo sve da nijedna država dosad nije pucala po nuklearnoj elektrani! Ovo je prvi put u našoj povijesti, u povijesti čovječanstva, da je teroristička država započela nuklearni teror. Ruska propaganda prijeti slanjem svijeta u pepeo, ovo više nije prijetnja, ovo je realnost", kazao je ukrajinski predsjednik te ponovio kako rusku vojsku treba odmah zaustaviti.

„Ukrajina ima 15 nuklearnih elektrani. Ako dođe do eksplozije, to je kraj svega. To je kraj Europe. Samo hitna europska akcija može zaustaviti ruske snage. Ne dopustite da Europa umre od nuklearne katastrofe, apelirao je te dodao kako je upravo razgovarao s Charlesom Michelom, Scholzom, Dudom, Joe Bidenom...

„Zvao sam i Grossija iz Međunarodne agencije za atomsku energiju, kao i premijera. Zvao sam i britanskog premijera Borisa Johnsona", nabrojio je Zelenski.

Na Instagramu je objavio video napada na elektranu i napisao: "Upravo. Rusija napada nuklearnu elektranu u Ukrajini"

Ukrajinske vlasti izvijestile su IAEA-u da požar na lokaciji nuklearne elektrane nije utjecao na "osnovnu" opremu, a osoblje elektrane poduzelo je mjere ublažavanja.

 "Bombardirali su sve što su mogli, uključujući reaktorske jedinice i sve ostalo. U elektranu je stigao bijeli automobil s predstavnicima ruske vojske. Sada se odlučuje hoćemo li pregovarati s njima", rekao je noćas glasnogovornik nuklearke Andrij Tuz.

Američka ministrica energetike Jennifer Granholm razgovarala je s kolegom iz Ukrajine te poručila da su i oni sada aktivirali svoj tim za odgovor na nuklearne incidente. Pozorno prate događanja u nuklearci Zaporožje.

"Nismo vidjeli povišena očitanja zračenja u blizini objekta. Reaktori elektrane zaštićeni su robusnim zaštitnim strukturama i sigurno se gase. Ruske vojne operacije u blizini tvornice su nepromišljene i moraju prestati", ocijenila je Granholm

16. travanj 2024 07:40