StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDugo su ih čekali

Zelenski ne krije sreću: Američki tenkovi Abrams stigli mjesecima prije najavljenog roka isporuke!

Piše dv
25. rujna 2023. - 17:25

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski potvrdio je da su prvi američki tenkovi Abrams stigli u Ukrajinu nekoliko mjeseci prije roka, nakon što su o tome izvijestili američki mediji, pozivajući se na izvore u Ministarstvu obrane SAD-a.

"Abrams (tenkovi) su već u Ukrajini i dolaze pojačati naše brigade. Zahvalan sam našim saveznicima na ispunjavanju dogovora! Tražimo nove ugovore", kazao je Zelenski.

Još tenkova M1 Abrams bit će poslano u mjesecima pred nama, rekli su američki dužnosnici, ističući kako su tenkovi poslani Ukrajini u subotu prvi od 31 koje je Bidenova administracija obećala poslati.

Dužnosnici nisu precizirali koliko je točno tenkova do sada isporučeno. Politico je ranije izvijestio da će u Ukrajinu u početku biti poslano 10 tenkova. M1 Abrams pridružit će se drugim tenkovima u ukrajinskom arsenalu koje može koristiti za napredovanje i eventualno oslobađanje teritorija pod kontrolom Rusije u istočnim i južnim regijama Ukrajine.

Prošlog su tjedna američki predsjednik Joe Biden i ministar obrane Lloyd Austin najavili da će tenkovi biti poslani za nekoliko dana. Njihov dolazak dio je napora zapadnih saveznika da isporuče snažno oružje mjesecima prije roka.

Bidenova administracija objavila je svoju namjeru da pošalje Abramse u Ukrajinu u siječnju. Poduzela je ovaj korak nakon mjeseci inzistiranja da su tenkovi previše složeni i teški za održavanje i popravak kako bi navela Njemačku da isporuči tenkove Leopard.

Prva serija tenkova Abrams koje SAD isporučuje Ukrajini odobrena je za isporuku početkom kolovoza. Jedan od najnovijih američkih paketa pomoći uključuje granate s osiromašenim uranom za Abrams.

29. travanj 2024 03:19