StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUKRAJINSKI SUKOBI

‘Vrhovni zapovjednik Zalužni je bivši, Zelenski ga je maknuo. Ako na čelo vojske dođe njegov miljenik - gotovi smo!‘

Piše Robert Bajruši/JL
30. siječnja 2024. - 19:54

Je li ukrajinski lider Volodimir Zelenski stvarno pokušao smijeniti vrhovnog vojnog zapovjednika Valerija Zalužnog, koji je ujedno i najpopularniji Ukrajinac? Najkraći odgovor glasi: gdje ima dima, ima i vatre.

Glasina se prvo pojavila u ukrajinskim Telegram kanalima, a javio se i bivši parlamentarni zastupnik Borislav Bereza na svom Facebooku. "Moji izvori iz Ureda predsjednika izvijestili su da je Zalužni smijenjen s mjesta vrhovnog zapovjednika!" stoji u Berezinoj objavi. I zastupnik iz stranke Eurosolidarnosti, Oleksij Gončarenko, iznio je svoju verziju ostavke Valerija Zalužnog. "Zalužnom je najavljena njegova smjena, ali još nema službenog dekreta. Ponuđeno mu je mjesto veleposlanika u jednoj od europskih zemalja. Odbio je", napisao je Gončarenko u Telegramu. Treba znati da su obojica članovi stranke bivšeg predsjednika Petra Porošenka i kritičari Volodimira Zelenskog.

Ubrzo su se uključili mediji pa je Jurij Butusov, glavni urednik web stranice Censor.net koji je tradicionalno podržavao Zalužnog i kritizirao Zelenskog, pozivajući se na izvore objavio da je predsjednik već potpisao dekret o ostavci Zalužnog, ali je nije javno objavio jer su "u tijeku konzultacije s inozemnim partnerima". Malo kasnije Butusov je napisao novi post na svojoj Facebook stranici u kojem je pozvao da se šefa vojno-obavještajne službe Kirila Budanova nipošto ne smije imenovati novim vrhovnim zapovjednikom.

Butusov je napisao da Budanov nema iskustva u zapovijedanju postrojbom većom od voda i da je "bio izuzetno nekompetentan u planiranju i izvođenju" operacija iskrcavanja na Zmijski otok i pokraj nuklearke Energodar kada je Ukrajina pokušala iskrcati trupe, ali su obje operacije završile neuspjehom (poslije su Ukrajinci ipak vratili Zmijski otok).

"Zamislite koliko će života takvo imenovanje koštati našu zemlju", upozorio je Butusov.

No, novinar Roman Cimbaljuk uskoro je izvijestio da je Zelenski već imenovao Kirila Budanova vrhovnim zapovjednikom umjesto Zalužnog. I publikacija Ukrajinska pravda, u vlasništvu biznismena i medijskog mogula Tomáša Fiale, pozivajući se na izvore, zapravo je ponovila Gončarenkovu verziju da je Zalužnom ponuđeno mjesto veleposlanika u jednoj od europskih zemalja, ali je on to odbio.

image

Valerij Zalužni 

Handout/

‘Ne, to nije istina‘

Ministarstvo obrane Ukrajine izdalo je demanti. "Dragi novinari, odmah svima odgovaramo: ne, to nije istina", stoji u objavi koja je još pojačala spekulacije. Konačno, oko sat i pol nakon što su se pojavile glasine o ostavci Zalužnog to je službeno demantirao predsjednikov tajnik za tisak Sergej Nikiforov. Rekao je novinarima da Zelenski nije smijenio vrhovnog zapovjednika.

"Definitivno ne. Predsjednik nije smijenio vrhovnog zapovjednika", odgovorio je Nikiforov na pitanje je li Zelenski potpisao odgovarajući dekret.

Dvije su moguće verzije oko ove priče. Prema prvoj, Zelenski je stvarno obavijestio Zalužnog o ostavci, a to je doznala ekipa koja podržava vrhovnog zapovjednika te preventivno odlučila objaviti informaciju i prije nego što ukrajinski predsjednik objavi odgovarajući ukaz. Druga je opcija da su Zelenski i Zalužni razgovarali o mogućnosti razrješenja, ali se nisu dogovorili. U bilo kojoj od tih opcija logika djelovanja pristaša vrhovnog zapovjednika je jasna - organizirati javni pritisak na Zelenskog, možda čak uključiti i zapadne partnere kako bi se spriječila smjena generala Zalužnog.Međutim, javna je tajna da postoji sukob Zelenski-Zalužni. Glasine su se intenzivirale u jesen 2023. nakon neuspjeha ukrajinske ofenzive te zbog predsjedničkih izbora koji su trebali biti u ožujku, ali su odgođeni zbog ratnog stanja. U ukrajinskim političkim krugovima popularna je verzija da je Zelenski odustao od planova za održavanje izbora iz straha od konkurencije Zalužnog jer, prema rezultatima niza anketa, general je toliko popularan da bi mogao poraziti sadašnjeg predsjednika.

28. travanj 2024 08:33