StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetuoči izbora

Vladimir Putin: ‘Lagali su, NATO se priprema napasti zapad Rusije! Čeka ih tragična sudbina!‘ Evo što je jo u dvostanom obraćanju poručio Rusima i svijetu

Piše A.H.
29. veljače 2024. - 13:03

- Rusija se bori za svoju slobodu i neovisnost – poručio je ruski predsjednik Vladimir Putnim u govoru o stanju nacije koji je u dvorani pratilo 1000 uzvanika, a osim na televiziji prenosio se i na video zidovima i u kino dvoranama diljem Rusije.

Nakon minute šutnje za ‘pale heroje‘, pozdravio je stanovnike Donbasa i Sevastopolja koje je nazvao herojima te istaknuo kako je njihov ustanak protiv ukrajinskih vlasti ‘stvar ponosa‘.

image

Putinov govor o stanju nacije

Alexander Nemenov/Afp

Putin je istaknuo kako većina Rusa podupire rat u Ukrajini koji Rusija, kazao je, nije započela.

Ustvrdio je da "jasna većina stanovništva" podupire njegov rat u Ukrajini te da nije Rusija započela taj rat. - Nismo mi započeli ovaj rat u Donbasu. Kao što sam više puta rekao, učinit ćemo sve da ga okončamo, da iskorijenimo nacizam. Da ispunimo sve zadaće specijalne vojne operacije. Da zaštitimo suverenitet i sigurnost naših građana – istaknuo je ruski predsjednik kojem je političko jedinstvo Rusije ključno te nikome neće dopustiti da se miješa u unutarnje poslove.

image

Putinov govor o stanju nacije

Mikhail Klimentyev/Afp

Naglasio je kako Rusija pokazuje potpunu odgovornost kod korištenja nuklearnog oružja te se osvrnuo na optužbe SAD-a da je Rusija u svemir lansirala nuklearno oružje. - Ovo je laž kako bismo ispali loši. I ovdje se morate sjetiti da zadnjih 15 godina predlažemo obuzdavanje uporabe nuklearnog oružja - kazao je ruski predsjednik te poručio kako zapad njegove zemlje mora biti odgovarajuće zaštićena nakon proširenja NATO-a na Švedsku i Finsku.

image

Putinov govor o stanju nacije

Olga Maltseva/Afp

-Lagali su, pripremaju se napad. Snage NATO-a se pripremaju napasti naš teritorij, koristeći najučinkovitije snage za to. Moraju shvatiti da mi također imamo oružje, oružje koje bi ih moglo poraziti na njihovom teritoriju. Sve to stvarno prijeti sukobom s uporabom nuklearnog oružja i uništenjem civilizacije. Zar oni to ne shvaćaju?! – ustvrdio je Putin i dodao da bi sudbina bilo koje zemlje koja napadne Rusiju bila tragična jer bi takav potez mogao potaknuti upotrebu nuklearnog oružja.

image

Putinov govor o stanju nacije

Yuri Kadobnov/Afp

Optuživši zapad za rusofobiju naglasio je da bez Rusije nema čvrstog mira u svijetu. Ruski predsjednik u govoru dugom gotovo dva sata, a koji je održao dva tjedna uoči izbora, obećao je smanjiti siromaštvo u zemlji sa 30 na 7 posto, uložiti milijarde rubalja u povećanje nataliteta, obrazovanje, industriju, posebice IT sektor, razvoj umjetne intelogencije i digitalizaciju te poljoprivredu i ribarstvo. - Rusija je prošle godine zabilježila veći rast od svih zemalja na svijetu, svake europske zemlje i svake zemlje iz tzv. G7. Najveća smo ekonomija u Europi po BDP-u i peta na svijetu. Taj rast i njegova kvaliteta daje nam nadu da ćemo u budućnosti postati četvrta ekonomija svijeta. No, taj rast mora se odraziti i na prihode kućanstava - istaknuo je ruski predsjednik te obećavši povećanja plaća zaključio svoj govor: Mi smo jedna velika obitelj. Ostvarit ćemo sve naše snove za budućnost Rusije!‘

image

Putinov govor o stanju nacije

Olga Maltseva/Afp
image

Putinov govor o stanju nacije

Gavriil Grigorov/Afp
image

Putinov govor o stanju nacije

Olga Maltseva/Afp
image

Putinov govor o stanju nacije

Alexander Kazakov/Afp
image

Putinov govor o stanju nacije

Olga Maltseva/Afp
29. travanj 2024 14:49