StoryEditorOCM

Vjeroučitelj u Trogiru udaljen s nastave jer nije htio nositi masku: ‘Ne volim da me se na nešto sili! Ja sam živi dokaz kako te ‘naprave‘ uopće ne funkcioniraju‘

Piše Damir Šarac/ sd
9. studenog 2021. - 17:58

Eto počelo je. Nisam se nadao da će početi od mene, ali od nekuda mora. Svakako se preporučam u molitve - objavio je na društvenoj mreži vjeroučitelj Dušan Bešlić (53), iz Srednje strukovne škole 'Blaž Jurjev Trogiranin' nakon što ga je ravnateljica udaljila s nastave zbog odbijanja da nosi masku, piše Slobodna Dalmacija.

- Po dolasku na posao ravnateljica me upozorila da moram nositi masku koju inače nisam nosio. Odbio sam jer imam svoje zdravstvene razloge. Odradio sam treći školski sat normalno. Četvrti sat sam imao pauzu očekujući sljedeća tri sata. Tijekom pauze ravnateljica me pozvala i naredila da moram napustiti školu i da neću moći odraditi preostale sate. Pitao sam za razlog, a razlog je nenošenje maske. Tražio sam sve to napismeno i rečeno mi je da ću dobiti, ali da ne mogu ostati u školi – naveo je Bešlić koji vjeronauk predaje 17 godina, a u razgovoru za 'Slobodnu' pojasnio je razloge zbog kojih je maknut s nastave s obrazloženjem da ne poštuje epidemiološke mjere:

- Imam zdravstvene razloge i to ozbiljne, nosim dva stenta na srcu i tzv. kišobran (kojim se zatvaraju otvori između srčanih pretklijetki, op.a.). maska mi ometa normalno disanje, ne mogu govoriti niti razumijem učenike s maskama kad govore. Imam i 50-postotno oštećenje sluha kao hrvatski branitelj. Nikad nisam tražio neke posebne povlastice, nosio sam masku 'pro forma' kao i 90 posto ljudi i to priznajem, a nisam uvjeren da ta 'naprava' uopće štiti od nekih zaraza. Evo ja nisam cijepljen, ne nosim masku i nisam 'uvatio' koronu, prema tome živi sam dokaz kako sve te 'zaštite' uopće ne funkcioniraju. Dapače, nedavno sam imao upalu pluća ali sam testiran i nije bilo traga covidu, kao i na više testova koje sam prošao – uvjeren je vjeroučitelj Bešlić, koji je s s obzirom a na zdravstvene probleme mogao zatražiti i liječničku potvrdu da ne može nositi masku i možda sebi olakšati problem.

image
Vjeroučitelj Dušan Bešlić u društvu s Hloverkom Novak Srzić
Facebook

- Nisam tražio liječničko uvjerenje da ne moram nositi masku, možda sam i trebao. Dosad nisam imao problema, dapače, s ravnateljicom sam u iznimno dobrim odnosima i krivo mi je što se radi ovoga moramo 'kačiti'. Vjerujem da nikad ne bismo došli u sukob. Nažalost, sve ove mjere koje nam se propisuju brane nam kritičko i slobodno mišljenje, ja ne volim ako me se na nešto sili, a nema dokaza da je ispravno. Nismo lutke na koncu nego živi ljudi, različitih mišljenja. Tako je i s maskama. Inače, nisam očekivao medijsko zanimanje, podijelio sam svoj problem s prijateljima na društvenoj mreži, privatno. A možda je i bolje ovako ako će doprinijeti nekoj raspravi, uvijek sam za razgovor – navodi Bešlić i dodaje:

- Kažu da maske i cjepiva štite mene i moju obitelj. A sada ću vam reći nešto što nisam namjeravao. Hrvatski sam branitelj sa šestero djece kojem je u ratu srušena kuća u Potravlju i premda pokušavam godinama dobiti pomoć od države za obnovu kuće, još nisam uspio. Takva bi meni zaštita države trebala, a ne maska na licu – odvraća vjeroučitelj Bešlić.

Ravnateljica: 'Svi je nose, ne može on biti iznimka!'

Karmen Sinanović, ravnateljica trogirske škole u kojoj radi vjeroučitelj Bešlić kaže:

- Naš vjeroučitelj, ako zbog zdravstvenih tegoba ne može nositi masku, trebao bi donijeti liječničko uvjerenje koje izdaje obiteljski liječnik na temelju nalaza specijalista. Tako je propisano i mi trebamo poštivati pravila, za svih je isto. Ako svi nastavnici nose maske, onda ne treba biti iznimka bez opravdanog razloga – obrazložila nam je odluku ravnateljica Sinanović.

Katehetski ured: 'Nemamo ništa s tim'

Katehetski ured Hrvatske biskupske konferencije prenio je upute HZJZ-a za izvođenje nastave u školama koje se odnose na uobičajene mjere: fizička distanca, higijena ruku, nošenje maski, provjetravanje prostora i slično.

Predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije don Josip Periš kazao nam je kako u posljednje vrijeme prima više upita vjeroučitelja o epidemiološkim mjerama u školama u kojima rade.

- Mogu odgovoriti samo kako Katehetski ured nema nadležnosti za provođenje mjera u školama, za njih su zaduženi ravnatelji koji organiziraju nastavu u skladu s propisima. U tome nema razlike između profesora matematika ili vjeronauka. Što se tiče konkretnog slučaja, razgovarao sam s vjeroučiteljem Bešlićem i nadam se da će nakon usmene suspenzije pronaći zajednički jezik s ravnateljicom škole i dogovoriti da nastavu vjeronauka provodi prema predviđenom programu poštujući propise – navodi predstojnik Periš.

01. srpanj 2024 16:46