StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘TRANSPARENTNOST‘|

VELIKA NOVOST U POLAGANJU VOZAČKIH ISPITA: Odsad se sve snima, u snimke će uvid imati i policija

Piše jutarnji list
12. siječnja 2021. - 18:22

Hrvatski autoklub s početkom godine je uveo novost u provođenju vozačkih ispita. Od 4. siječnja svako polaganje bilježi se i audio i videosnimkom, javlja Dnevnik.hr, a prenosi Jutarnji list.

Svaki vozački ispit od 4. siječnja ove godine snima se i kamerom koja kroz vjetrobransko staklo bilježi sve ono što vidi i vozač, a snima se i zvuk iz kabine kojim se bilježi sve što se izgovori u automobilu tijekom ispita.

Snimke se pohranjuju, a u njih, osim HAK-a, uvid ima i MUP, kao i sami kandidati ukoliko to žele.

Tu su novost u utorak predstavili u HAK-u, posebno naglašavajući da se cijena polaganja vozačkog ispita zbog ovoga neće povećati.

- Uvođenjem sustava audio i video snimanja tijeka provedbe vozačkih ispita činimo novi iskorak. U ovaj projekt uložili smo više od 1,5 milijuna kuna i naše stručne kapacitete dokazavši svoje znanje i sposobnosti, ali i volju za unaprjeđenje svih naših ključnih procesa, rekao je Slavko Tušek, predsjednik HAK-a, dodajući da im je cilj bio učiniti polaganje vozačkog ispita što transparentnijim i objektivnijim.

Ova novost treći je korak modernizacije procesa osposobljavanja novih vozača. Tako je ranije uvedeno izdavanje e-uvjerenja nakon čega novi vozač više nije morao sam nositi uvjerenja u MUP i podnositi zahtjev za izdavanje vozačke dozvole, već to čini HAK.

Uvedeni su i tableti za ispitivače koji zamjenjuju papire koje su ispitivači popunjavali, ali omogućava i praćenje rute putem GSP-a, prenosi Jutarnji list.

26. travanj 2024 10:08