StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTUŽNA VIJEST

Umrla je kraljica Elizabeta II.

Piše JL
8. rujna 2022. - 19:39

NOVO 19:32 - Umrla je kraljica Elizabeta II

19:20 - Od značajnijih članova kraljevske obitelji, u Balmoral još nije stigao samo princ Harry, donosi Jutarnji list.

18:54 - Već pet sati je prošlo od zadnje informacije o kraljičinom zdravlju, primjećuje Guardian.

18:46 - Ispred Buckinghamske palače u Londonu okupilo se više stotina ljudi, javljaju britanski mediji.

18:35 - Sinovi kraljice Elizabete II, prinčevi Andrew i Edward te njezin unuk princ William stigli su Balmoral.

18:07 - O zdravlju kraljice Elizabete brifiran je i američki predsjednik Joe Biden. Iz Bijele kuće su poručili da su "njegove misli uz kraljičinu obitelj".

17:41 - Čini se da princ Harry, vojvoda od Sussexa, putuje sam u Balmoral, dok njegova supruga, vojvotkinja od Sussexa Meghan Markle ostaje u Londonu, javljaju britanski mediji.

17:38 - U trenutku kad umre britanska kraljica Elizabeta II, bit će pokrenut pažljivo pripremljen plan kodnog imena "Operacija London Bridge" koji u nekom obliku postoji još od 1960-ih godina. U slučaju da kraljica premine u Škotskoj, na tu se operaciju nadovezuje i protokol "Jednorog". Više pročitajte OVDJE.

17:24 - Ovo su prizori ispred ulaza u dvorac Balmoral, gdje ustrajno lije kiša.

17:18 - Kako doznaju britanski mediji, Harry i Meghan putuju u Balmoral odvojeno od članova kraljevske obitelji, ali su "u koordinaciji s njihovim planovima".

17:15 - Iz rezidencije britanske premijerke, Downing Street 10, poručeno je da trenutno nema planova da premijerka Liz Truss otputuje u Balmoral, javlja Guardian.

16:53 - Avion sa sedam članova kraljevske obitelji sletio je u Aberdeen.

Sky News, javlja da je na avionu i unuk kraljice Elizabete II, princ William, vojvoda od Cambridgea. BBC piše da su u avionu bili i kraljičini sinovi, princ Andrew i Edward.

16:45 - BBC također javlja da su se u Londonu, ispred Buckinghamske palače, okupilo i dosta turista. Neki su u suzama zbog lošeg kraljičina zdravlja.

16:39 - U Aberdeen uskoro slijeće avion sa sedam članova kraljevske obitelji, javlja BBC.

16:29 - Prince Charles, prijestolonasljednik britanske krune, stigao je u Balmoral. Bit će uz svoju majku, kraljicu Elizabetu II, piše BBC.

16:27 - Britanski mediji napisali su kratak profil kraljičina liječnika - riječ je o profesoru Sir Huwu Thomasu.

On je na čelu medicinskog tima koji brine o zdravlju kraljice od 2014. godine, a prošle je godine, kao zahvalu za svoj predani rad, dobio titulu viteza.

16:15 - Zabrinutost zbog zdravlja kraljice izrazili su i bivši britanski premijeri Tony Blair i David Cameron.

16:05 - BBC One je suspendirao redovni program nakon obavijesti o pogoršanom zdravlju kraljice. Više pročitajte OVDJE.

15:31 Način na koji se Palača oprezno obraća javnosti sugerira da se nešto ozbiljno događa, javljaju tamošnji mediji. Dopisnik BBC-a za kraljevska pitanja Richard Sumner rekao je kako je politika kraljevske obitelji da se uvijek govori manje nego što je istina, ali da se ovdje radi o ozbiljnim problemima.

- Naravno da sa 96 godina nemate zdravlje 25-godišnjakinje. Ali, čini se da se ovdje radi i o drugim, složenim zdravstvenim problemima - kazao je.

Dodao je kako se nada da se radi o nečemu što će kraljica uspjeti pobijediti. Ističe kako je, prema onima koji su je uspjeli vidjeti, kraljica i dalje pri svijesti te je zadržala oštroumnost no čini se kako "ju tijelo napušta", iako nije jasno koliko je sve ozbiljno.

15:21 Svo četvero djece kraljice Elizabete, uključujući kćer princezu Anne i najmlađeg sina princa Edwarda, sada su u dvorcu Balmoral u Škotskoj uz nju, izvijestio je ITV u četvrtak nakon vijesti o kraljičinu lošem zdravlju.

Kraljica, najdugovječnija britanska vladarica i najstariji monarh na svijetu, od kraja prošle godine pati od onoga što je Buckinghamska palača nazvala "epizodnim problemima kretanja".

U Balmoralu su prijestolonasljednik princ Charles, vojvoda od Yorka princ Andrew, grof i grofica od Wessexa, Edward i Sophie i princeza Anne.

Uz baku je ili tek treba stići stariji Charlesov sin, princ William.

15:16 BBC je objavio kako su u Balmoral otputovali i princ Harry i vojvotkinja od Sussexa Meghan.

15:03 Britanska premijerka Liz Truss rekla je da će cijela zemlja biti "duboko zabrinuta" za zdravlje kraljice Elizabete nakon što su liječnici rekli da bi kraljica trebala ostati pod liječničkim nadzorom.

"Cijela će zemlja biti duboko zabrinuta ovim vijestima iz Buckinghamske palače", rekla je.

"Moje misli - i misli ljudi širom našeg Ujedinjenog Kraljevstva - u ovom su trenutku s Njezinim Veličanstvom Kraljicom i njezinom obitelji", istaknula je.

Liječnici su zabrinuti za zdravlje britanske kraljice Elizabete i preporučili su da 96-godišnja kraljica ostane pod liječničkim nadzorom, priopćila je u četvrtak Buckinghamska palača.

Elizabeta ostaje u svom škotskom domu, dvorcu Balmoral, priopćila je palača.

Izvor iz palače rekao je da su članovi uže obitelji obaviješteni.

Britanski princ Charles i princ William otputovali su u Balmoral nakon što su primili tu vijest.

Britanski parlament u svojim je mislima i molitvama s kraljicom Elizabetom nakon vijesti da su liječnici zabrinuti za njezino zdravlje, rekla je predsjednik parlamenta Lindsay Hoyle u četvrtak.

"Znam da govorim u ime cijelog Doma kada kažem da šaljemo sve najbolje želje Njezinom Veličanstvu kraljici", rekao je Hoyle.

Prošlog listopada Elizabeth je provela noć u bolnici i od tada je bila prisiljena smanjiti svoje javne angažmane.

U srijedu je otkazala virtualni sastanak s ministrima nakon što su joj liječnici savjetovali mirovanje.

Ranije ove godine kraljica Elizabeta proslavila je 70 godina na prijestolju.

 

03. svibanj 2024 15:10