StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetpovratak kući

Ukrajini treba još pola milijuna vojnika, pozivi za mobilizaciju stizat će Ukrajincima koji su pobjegli u inozemstvo

Piše vijesti sd
21. prosinca 2023. - 13:05

Rusija je u više navrata posezala za dodatnim mobilizacijama za rat u Ukrajini. Kako je agresoru uobičajeno teže doći do vojnika, napadnuta Ukrajina imala je manje teškoća u mobilizaciji boraca spremnih braniti domovinu.

Ipak novi ministar obrane Rustem Umerov razmatra mogućnost novačenja ukrajinskih muškaraca koji žive u inozemstvu. Ukrajinska vojska želi mobilizirati još 450.000 do 500.000 vojnika kako bi odbila rusku invaziju. Od Ukrajinaca u dobi između 25 i 60 godina u Njemačkoj i drugim zemljama trebalo bi zahtijevati da se jave u regrutne centre oružanih snaga, rekao je Umjerov u intervjuu za Bild, Welt TV i Politico, prenosi Deutsche Welle.

image

Novi ukrajinski ministar obrane Rustem Umerov razmatra mogućnost novačenja ukrajinskih muškaraca koji žive u inozemstvu tvrdeći da je važna pravednost

Afp

Ministar je jasno je dao do znanja da će biti sankcija ako se netko ne odazove, ali nije rekao što to točno znači. "Još uvijek razgovaramo o tome što će se dogoditi ako ne dođu dobrovoljno", rekao je Umerov.

Mobilazcija izaziva podjele u ukrajinskom vrhu. Predsjednik Volodimir Zelenski nazvao ju je "vrlo osjetljivim pitanjem". Umjerov naglašava da je važna pravednost. Novacima bi ubuduće trebalo biti unaprijed jasno kako će biti obučeni i opremljeni, gdje i kada će služiti te kada će se moći vratiti kućama.

image

Predsjednik Volodimir Zelenski mobilazciju je nazvao vrlo osjetljivim pitanjem

Afp

S druge strane, tisuće ukrajinskih muškaraca pokušava izbjeći služenje vojnog roka bijegom u inozemstvo. Kontrole na granicama su stroge, službenici pretražuju automobile i vlakove. Ponekad traže ljude i ispod oplate vagona. Dosta je slučajeva osoba koje su uhvaćene prilikom pokušaja ilegalnog prelaska granice, a poznati su i mnogi slučajevi u kojima vojni obveznici u centrima za novačenje podmićuju službenike kako bi izbjegli vojnu službu.

Mobilizacija takvih građana velik je izazov za svaku državu, kao i za same vojne obveznike.

image

Novacima bi ubuduće trebalo biti unaprijed jasno kako će biti obučeni i opremljeni, gdje i kada će služiti te kada će se moći vratiti kućama (ilustracija)

Ina Fassbender/Afp
28. travanj 2024 22:45