StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOružje Hamasu

Ukrajinci ogorčeni, a Medvedev poručuje: ‘Pa, prijatelji iz NATO-a, jeste li sad shvatili? Samo će biti još gore…‘

Piše Anita Belak-Krile/sd
9. listopada 2023. - 17:46

Ukrajinci su uvjereni kako će ih Rusija pokušati diskreditirati tvrdnjama da su prodali zapadno oružje Hamasu. Ukrajinska Pravda piše kako ruske tajne službe namjeravaju iskoristiti izjave starijeg poručnika Ruslana Sirovoja, "izdajice iz ukrajinske granične službe koji je nedavno pobjegao u Moskvu", koje bi trebale dati težinu optužbama, piše Slobodna Dalmacija.

U tom je tonu i post koji je objavio bivši ruski predsjednik i zamjenik šefa Vijeća sigurnosti Rusije Dmitrij Medvedev na platformi X.

"Pa, prijatelji iz NATO-a, sad ste zaista shvatili, zar ne? Oružje predano nacističkom režimu u Ukrajini sada se aktivno koristi protiv Izraela. I samo će biti gore. Očekujte projektile, tenkove i, uskoro, avione svježe iz Kijeva na crnom tržištu", napisao je Medvedev.

Glavna obavještajna uprave Ministarstva obrane Ukrajine (GUR) pak navodi kako su „ruski okupatori opskrbili Hamasove militante oružjem proizvedenim u SAD-u i EU koje su zarobili tijekom rata u Ukrajini“. Na taj način smatra GUR, Rusija želi osramotiti i diskreditirati Ukrajinu kako bi utjecala na stav saveznika i opskrbljivanje oružjem. "Država agresor Rusija, koristi napad Hamasovih terorista na državu Izrael za provokaciju velikih razmjera protiv Ukrajine. Ukrajinska vojna obavještajna služba zna da je ruski FSB već isporučio militantima Hamasa oružje proizvedeno u SAD-u i EU zarobljeno tijekom neprijateljstava u Ukrajini", naveli su Ukrajinci.

„Idući njihov korak su lažne optužbe protiv ukrajinske vojske da navodno redovito prodaje zapadno oružje teroristima", upozoravaju. 

image
Yekaterina Shtukina/Afp
28. travanj 2024 15:36