StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSodoma i gomora

U Srbiji se pojavila opasna bolest, mislilo se da je iskorijenjena. Ako se ne liječi na vrijeme, kasnije je nemoguće

Piše dv
19. siječnja 2023. - 18:36

I bolesti imaju svoju povijest i kretanje, uspone i padove. Posljednjih godina kao da je Covid-19 zasjenio sve ostale. I Inače kada se govori o bolestima, govori se o onim najćešćim i najsmrtonosnijim, raku, srčanom i moždanom udaru, prenosi Slobodna Dalmacija.

S druge strane, neke bolesti smatraju se iskorijenjenima, u daljoj ili bližoj prošlosti. Jedna od takvih smatralo se da je i spolno prenosiva bolest, sifilis. On se prenosi nezaštićenim intimnim odnosom sa zaraženom osobom. Prvi znakovi su promjene na koži, najčešće na genitalijama. Ako se ne liječi na vrijeme, poslije je puno teže, pa i nemoguće.

image

Sifilis se otkriva testom krvi

AFP

Međutim u Beogradu su se počeli javljati muškarci sa simptomima te bolesti. Prof. dr. Aleksandar Milošević otkrio je da su mu se već javila tri muškarca sa sifilisom, što je,kaže, potpuno suludo.

"Mislili smo da je došlo do recidiva, da je ta bolest prošlost, no čini se da su vratili u život bakteriju ‘treponema pallidum‘, iako se u prethodnih deset godina nije tako često pojavljivala, " rekao je dr. Milošević, piše Mondo.rs.

image

U Beogradu su do sada zabilježena tri slučaja sifilisa

AFP

"U početku je bolest dosta tiha pa ju je teško primijetiti, ali ako ste bili u kontaktu sa ‘sumnjivom‘ osobom, trebali biste odmah otići liječniku. Obično se najprije pojave problemi s mokrenjem, pa ako ih osjetite, nemojte zanemarivati ​​i ne odgađajte pregled", kaže prof. Milošević i napominje da je sifilis u početnim stadijima vrlo lako izlječiv penicilinom, dok u kasnijim stadijima postaje praktički neizlječiv. Bezbolne ranice uzrokovane sifilisom mogu se zamijeniti za uraslu dlaku, ranicu od patentnog zatvarača ili naizgled bezopasnu promjenu. U početku je osip bez svrbeža, a u drugoj fazi može se pojaviti na dlanovima i tabanima, po cijelom tijelu ili samo na nekoliko mjesta.

image

Ilustracija zaraze sifilisom

AFP

Prema nekim navodima,, na što se i Dr. Aleksandar Milošević osvrnuo se na tezu da širenju sifilisa pridonose i aplikacije i stranice za upoznavanje.

"Porast zaraženih povezujem s ekonomskim padom, ali i s padom morala, porastom promiskuiteta i manjkom edukacije o intimnim odnosima, zaključuje prof. dr. Milošević, piše Mondo.rs.

Vijesti o pojavi bolesti, kao i dijagnozu i savjete stručnjaka treba shvatiti ozbiljno jer sifilis zaista zaslužuje takav tretman. Oprez, edukacija, odgovrno ponašanje preventiva su i za sifilis.

image

Američlki plakat o spolnim bolestima iz 1940-ih

AFP
24. svibanj 2024 07:48