StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetA TEK ČEKANJE...

U Park prirode Biokovo izravno ulaze vozila agencija i praktički pljačkaju turiste: Do Skywalka vam za vožnju kombijem uzmu 315 kuna!

Piše slobodna dalmacija
18. kolovoza 2021. - 07:55

Prometne gužve ispred ulaza u Park prirode Biokovo i na Skywalk već su postale uobičajena slika prije otprilike dva do tri mjeseca. Svakih sat vremena, djelatnici PP-a Biokovo puštaju 25 automobila, ali vozila agencija ne trebaju čekati, već izravno ulaze u park, te svaka od njih formira svoju cijenu, pa se one tako kreću od 130 do čak 315 kuna po osobi, u što je uključena ulaznica od 60 kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Upravo zbog velikih gužvi pred rampom na ulazu u PP Biokovo te zbog ogromnih iznosa karti za obilazak Skywalka koje naplaćuju pojedine agencije, obratio nam se Zagrepčanin Albin Hotić, koji nam je ispričao kako nije uspio doći do Skywalka i kako su mu ponudili da do Nebeske šetnice može doći bez čekanja po cijeni od 315 kuna po osobi. Kako kazuje Hotić, prošlog ponedjeljka je pokušao s obitelji posjetiti Skywalk na Biokovu, ali nije uspio jer su mu dolaskom do ulaza u PP Biokovo djelatnici rekli da se čeka četiri sata za ulaz i da je takva gužva već tri mjeseca, non-stop.

Prijevara turista

– Malo sam se detaljnije raspitao kod djelatnika te su mi rekli da dođem sutra u 4.30 do 5 sati, pa da ću ući kada otvore, u 9 sati. Kako imam malo dijete, ni ta mi opcija nije dolazila u obzir, pa sam pokušao pronaći neko alternativno rješenje. Susretljivi radnici PP-a Biokovo su mi kao drugu opciju predložili da se javim makarskim turističkim agencijama koje organiziraju prijevoz kombijem do Skywalka po cijeni od 315 kuna i koje ne moraju čekati u gužvi. To sam smatrao reketom i pljačkom, koja sliči na najružnije epizode jugoslavenskog turizma, za koji sam mislio da ne postoji na jadranskoj obali u 21. stoljeću. Napominjem da je ulaz u Park prirode Biokovo i na Skywalk 60 kuna. I to smatram primjerenom cijenom. Međutim, 315 kuna za kombi-prijevoz na dionici Makarska – Biokovo – Makarska smatram prijevarom turista – kazuje Hotić.

– Park prirode Biokovo je javna ustanova, zbog čega smatram nedopustivim da na takav način ucjenjuju i varaju turiste, tjerajući ih da čekaju četiri sata na suncu, na priručnom parkingu, ili da unajme agenciju koja, sasvim sam siguran, nema nikakav valjan ugovor s PP-om Biokovo koji bi na valjan način osiguravao prvenstvo pri ulazu. Radi se o rudimentarnoj rođačko-zemljačkoj korupciji koja baca ružno svjetlo na ovu inače uspješnu turističku atrakciju – ističe Hotić, dodavši da je obišao sve prirodne i kulturne znamenitosti u Hrvatskoj, ali se, kako tvrdi, nigdje ne odvija takva pljačka.

Stoga smo kontaktirali Slavu Jakšu, ravnatelja JU-a Park prirode Biokovo, kojeg smo upitali koliko se ispred rampe PP-a Biokovo čeka na ulaz za Skywalk.

Kako kazuje, vrijeme čekanja na ulazak u Park prirode Biokovo je različito, i ovisi o priljevu posjetitelja. Najveći priljev posjetitelja je u srpnju i kolovozu, kada se ujedno na našoj obali odmara i najveći broj gostiju, dok je manji u predsezoni i posezoni, kada čekanja gotovo i nema.

– U srpnju i kolovozu, kada su velike gužve na ulazu u sve turističke atrakcije i značajnije destinacije, kao što je Park prirode Biokovo, a posebice vidikovac Nebeska šetnica – Skywalk, vrijeme čekanja u prosjeku je oko jedan sat, a najviše dva sata. Ustanova je trenutačno završila sustav internetske naplate ulaznica, kao i rezervacija termina ulaza čije se puštanje planira tijekom sljedećeg razdoblja, nakon čega ne bi trebalo više biti čekanja na ulaznoj recepciji parka – kazao je Jakša.

Sustav najave

Nadalje, zanimalo nas je ima li JU PP Biokovo sporazum s agencijama koje dovoze turiste na Skywalk i o kakvom je sporazumu riječ.

Prema ravnateljevim riječima, Javna ustanova Park prirode Biokovo već dugi niz godina s turističkim agencijama koje dovode posjetitelje u park ima sklopljene sporazume o poslovno-tehničkoj suradnji. Svim agencijama koje iskažu interes omogućeno je sklapanje sporazuma, čime oni dobivaju određena prava, ali preuzimaju i određene obveze koju su dužne poštovati prilikom ulaska u Park prirode Biokovo.

– Jedna od sastavnica sporazuma je i mogućnost agencijama da preko sustava najave mogu unaprijed rezervirati termin ulaska u park. Ovakva vrsta sporazuma uobičajena je i u ostalim zaštićenim područjima u Republici Hrvatskoj koja privlače veliki broj posjetitelja – govori Jakša, kojeg smo upitali je li znao da agencije turistima naplaćuju i po 300 kuna za vožnju prema Skywalku.

Kako kaže, cijena ulaza u Park prirode Biokovo jedna je od popularnijih i pristupačnijih u Republici Hrvatskoj s obzirom na potražnju za posjetom vidikovcu Nebeska šetnica – Skywalk i samom parku, te iznosi 60 kuna. Cijene izleta putem turističkih agencija u park formira tržište, kao i same agencije, te Ustanova na to ne može utjecati, niti ograničavati slobodu tržišta.

I na koncu nas je zanimalo zašto PP Biokovo ne osigura kombije do Skywalka. Kako navodi Jakša, JU PP Biokovo kroz različite aktivnosti radi na povećanju sigurnosti posjetitelja, kao i na smanjenju gužvi na samoj biokovskoj cesti, i to će nastaviti i u budućnosti. S te se strane u park pušta 25 automobila svakih sat vremena, a u ovom trenutku Ustanova nema resurse za vlastiti prijevoz u parku, piše Slobodna Dalmacija.

03. svibanj 2024 23:33