StoryEditorOCM

U okupiranoj Doneckoj oblast zabranili alkohol, pa čak i prodaju mirisnih losiona: ‘Ako im dopustimo da se napiju, to bi bio recept za katastrofu‘

Piše Iva Badanjak(JL
23. svibnja 2023. - 12:40

Ubrzo nakon početka Putinove sveobuhvatne invazije, Ukrajina je zabranila prodaju alkohola u svim gradovima pod ruskim napadima. U međuvremenu je zabrana ukinuta u većini zemalja, ali je u Doneckoj oblasti još na snazi. Razlog je jednostavan - kombinacija teško naoružanih vojnika i alkohola baš i nije najbolja opcija. Dužnosnici kažu da je zabrana nužna zbog prisutnosti tisuća do zuba naoružanih vojnika.

- Ako im dopustimo da se napiju, to bi bio recept za katastrofu - rekao je guverner Donecka Pavlo Kirilenko.

U Doneckoj oblasti zabranjena je prodaja alkohola i tvari koje sadrže alkohol, izuzev sredstva za dezinfekciju i lijekova koji su uvršteni u državni registar. U trgovinama se više ne može naći ni Boyaryshnik, mirisni losion za kupanje koji je jeftiniji od votke i čest izbor alkoholičara jer sadrži metanol.

Na graničnim prijelazima policijski službenici pretražuju vozila kako bi spriječili krijumčarenje.

- Jako puno konfisciramo - rekao je policajac za Times, pokazujući fotografiju desetaka boca skrivenih u prtljažniku automobila.

Građani Donecka poznati su kao ljudi koji vole zaviriti u čašicu, a otkad je zabrana uvedena, vode svakodnevnu bitku s vlastima.

Kirilenko otkriva da stanovnici na kreativne načine dolaze do alkohola. Nekima rođaci iz drugih regija šalju alkohol u plastičnim bocama, a pojedine trgovine prodaju alkohol ispod pulta, piše Jutarnji list

- Ako znate gdje tražiti, vrlo lako možete pronaći alkohol - kažu mještani. Iako su oružje i alkohol očito loša kombinacija, ne slažu se svi ukrajinski vojnici sa zabranom.

image

Oblast Doneck

Anatolii Stepanov/Afp

- Od koristi je samo onima koji su uključeni u protok ilegalnog alkohola. Još se prodaje. Samo je dvostruko skuplje - rekao je jedan vojnik.

Krijumčarenje alkohola postao je unosan biznis u regiji. Reporter Timesa uspio je kupiti pola litre "konjaka" od starije žene na uličnoj tržnici u Kramatorsku. "Konjak" se prodaje u plastičnoj boci za vodu i stoji 200 grivni (oko pet eura).

- Ljubičasta tekućina imala je nejasan kemijski miris. Otpio sam najmanji gutljaj i zavrtjelo mi se u glavi - piše Timesov Marc Bennetts.

Na pitanje ima li brlju, prodavačica je nazvala svog dobavljača. "Vova, imaš li kakav proizvod", upitala je. Dobila je negativan odgovor.

- Potražnja je vrlo velika. Ali nova će serija biti spremna sljedeći tjedan - rekla je prodavačica Bennettsu.

Prema zakonu o izvanrednom stanju, lokalne vlasti - guverneri, gradonačelnici i čelnici vijeća - imaju pravo odlučiti hoće li ograničiti prodaju alkohola. Nakon što su u početku podržale zabranu, lokalne vlasti diljem zemlje ubrzo su pokazale neslaganje u vezi s tim kad zabranu treba ukinuti, donosi Jutarnji list

Neki regionalni čelnici smatrali su da bi ukidanje zabrane pomoglo poduprijeti lokalna gospodarstva i stvoriti porezne prihode, tvrdeći da se alkohol i tijekom zabrane prodaje ispod stola.

- Ne želim šokirati obožavatelje zabrane, ali votka se svejedno prodaje - rekao je Danilo Hetmantsev, šef poreznog i carinskog odbora ukrajinskog parlamenta. Drugi su pak zagovarali tezu da je zabrana pića dobra ideja i da bi trebala ostati na snazi dok se zemlja brani od ruskih okupatora.

27. travanj 2024 17:58