StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTKO SE OVOM NADAO

U 2016. manje ubijenih novinara

30. prosinca 2016. - 18:19

Međunarodna organizacija "Reporters Without Borders" odnosno "Reporteri bez granica" upravo je priopćila kako je tijekom ove godine zabilježeno manje nasilnih smrti novinara nego prethodne godine. Najviše je novinara stradalo u Siriji: čak 19 te se tako pokazala kao pravi "pakao", a za njom slijede Afganistan s 10, Meksiko s 9, Irak sa 7 i Jemen sa 5 ubijenih novinara. N o, u 2016.godini je ubijeno i devet "novinara - građana", odnosno blogera kao i osam medijskih suradnika.

-Osjetan pad se tumači činjenicom da sve veći broj novinara bježi iz zemalja koje postaju preopasne: iz Sirije, Iraka, Libije, ali i Jemena, Afganistana, Bangladeša i Burundija koji su djelomice postali crne rupe informacije u kojima se kaznena djela ne kažnjavaju- pojašnjava RSF u izvješću uz napomenu da su skoro svi novinari poginuli u svojoj zemlji, s izuzetkom četverice među kojima su Nizozemac i Iranac koji su poginuli od metka u Siriji.

No, s druge strane je porastao broj zarobljenih i zatvorenih novinara diljem svijeta, što je posljedica stanja u Turskoj gdje je trenutačno u zatvoru više od stotinu novinara i medijskih suradnika, upozorava ta organizacija. Uz to, gotovo tri četvrtine novinara ubijenih ove godine bili su na meti upravo stoga što su novinari a RSF to komentira tvrdnjom kako ti "alarmantni podatci govore o sve većem planiranju nasilja" ali i o "neuspjehu međunarodnih inicijativa za zaštitu novinara".

RSF podsjeća da je najmanje 780 novinara ubijeno u posljednjnih deset godina zbog njihove struke. Među 57 ubijenih novinara tijekom ove godine pet je novinarki, a među njima Afganistanke Mariam Ebrahimi, Mehri Azizi i Zainab Mirzaee, koje su u siječnju ubijene u bombaškom napadu.

Zanimljivo je da je broj ukupno ubijenih novinara ove godine manji iako su u izvješću RSF-a prvi put pobrojani profesionalni novinari, blogeri i suradnici medija koji su se, dosad, vodili u trima različitim skupinama.

28. lipanj 2024 17:15