StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPOVIJESNI PROJEKT

Trebinjci ljuti zbog tekstova Dubrovačkog vjesnika: ‘Dubrovčani su opsjednuti našim aerodromom. To je čista ljubomora, boje se za svoje Čilipe!‘

Piše DV
26. listopada 2021. - 11:32

Trebinjski portal TrebinjeLive osvrnuo se na tekstove u hrvatskim medijima na temu izgradnje aerodroma u Trebinju, o čemu smo pisali i mi u više navrata, posljednji put u reportaži iz Taleža, mjesta gdje će se graditi zračna luka. 

- Da je izgradnja aerodorma u Trebinju broj jedan tema u dubrovačkim medijima govori i naslovna strana novog "Dubrovačkog vjesnika", koji piše o ovom povijesnom projektu za naš grad pod naslovom "Taleža, ubogo selo za grandiozni Vučićev aerodrom" - navodi trebinjski portal.

Trebinjelive prenosi komentar s portala Dubrovačkog vjesnika autora Jadrana Kapora o imenu budućeg aerodroma:

- Izbor imena izuzetno je važan jer je primarni cilj ove investicije udarati Dubrovčanima po živcima. I zato će sprska Vlada biti većinski investitor, dok će Aerodromi Srbije upravljati budućim aerodomom. Projekt predviđa da putničku zgradu od 7 hiljada kvadrata i pistu dugu 3,5 kilometara. To je tristo metara duže od piste dubrovačkog aerodroma, a skoro kilometar duže od sarajevskog. Još važnije, to je u metar jednako dužini piste u Beogradu, dakle dovoljno da se pošalje poruka na nivou simbolike, prenose Kaporov autorski tekst pod naslovom pod naslovom "Trebinje International, kad me vidiš j...me".

Kapor, navode dalje, uviđa da izgradnjom aerodroma nema štete za Dubrovnik, budući da će se "Trebinje International" - kako zove budući aerodrom u Trebinju, još dugi niz godina nalaziti s onu stranu tvrde, šengenske granice.

image
Tonči Plazibat/Cropix

- U takvim okolnostima teško je očekivati da će se redovni turistički promet, naročito onaj iz EU, slijevati u, kako se ono selo zove...Mionići. Ako jednom nešto i ode, to će biti promet generalne, male avijacije koja u normalnim godinama ljeti, naročito vikendom, silno opterećuje promet u ZL Dubrovnik. Drugim riječima, u Čilipima bi odahnuli. Prebaci li se koji jeftini prijevoznik, ostaje više mjesta za čartere i linijaše sa stalnim ugovorima", ističe Kapor iz čijih se rečenica, smatraju na Trebinjeliveu, osjeti povelika ljubomora jer 'očigledno da zna da bi budući aerodom u Trebinju i te kako uticao na poslovanje onog u Dubrovniku posebno onda kada se na Čilipe ne može sletjeti zbog vjetra', zaključuje TrebinjeLive.

26. travanj 2024 15:53