StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnajnovija tablica

Srbi likuju: ‘Bolje smo naoružani od Hrvata!‘; Nadmašili su sve države bivše Jugoslavije, ali postoji jedna ‘caka‘. Cijela je lista, zbog rata, zanimljivija nego ikad, pogledajte tko je na vrhu

Piše dv
16. kolovoza 2022. - 19:56

Srbija od svih država bivše Jugoslavije ima najbolje naoružanje te se nalazi na 61. mjestu na svijetu, i to jednu poziciju ispred Hrvatske, prema najnovijoj tablici specijalizirane web stranice "Global fire power", prenosi Slobodna Dalmacija.

Analitičari pišu da ovaj portal rangira zemlje na osnovi više od pedeset kriterija, s tim što, kako kažu, ne uzima u obzir vrlo važan aspekt - članstvo neke države u vojnom savezu.

Kako je objavio GFP, vodeću poziciju i dalje drži SAD, ispred Rusije, dok je treća Kina. Činjenica da je ova godina donijela rat u Ukrajini i velike tenzije na Tajvanu, učinila je ovu tablicu zanimljivijom nego inače.

Među prvih deset još su i Indija, Japan, Južna Koreja, Francuska, Velika Britanija, Pakistan i Brazil.

Od Srbije su bolje plasirani Grčka, Rumunjska i Mađarska, sve tri članice NATO saveza.

Više od pedeset kriterija

Inače, GFP je rangirao države prema svom specifičnom indeksu. O kakvom parametru se radi pokušao je za Blic objasniti vojni analitičar Vlade Radulović

- Rangiranje na GFP listi formira se prema više od 50 različitih kriterija, koji su grupirani u devet osnovnih kategorija. Odnosno, u slučaju Srbije osam kategorija, budući da ta zemlja nema ratnu mornaricu kao zaseban vid oružanih snaga.

U okviru njih razmatra se kako stanje u ljudstvu i tehnici u jedinicama Ratnog zrakoplovstva i Kopnene vojske, tako i financijska snaga države, potencijal prirodnih resursa, geografske odlike, pa čak i logistički i infrastrukturni kapaciteti poput aerodroma, luka, mreže autocesta i željeznica - naglasio je Radulović.

Kako kaže, iako je veliki broj kriterija nesumnjivo doprinio u načelu objektivnom pozicioniranju zemalja, postoji ipak nekoliko stavki koje bi itekako utjecale na konačni poredak na aktualnoj listi.

- GFP lista, recimo, kao kriterij ne uzima članstvo neke države u vojnom savezu, što je itekako važan aspekt. Segment kolektivne sigurnosti i ugovori koji sadrže obvezu obrane svoje članice po principu "napad na jednu članicu, napad je na cijeli savez" u velikoj mjeri utječu na resurse i potencijal na koji se u slučaju sukoba može osloniti neka zemlja - istaknuo je Radulović.

Ni nuklearni potencijal nije uzet u obzir

S druge strane, naš vojni analitičar napominje da se "ni nuklearni potencijal države ne uzima kao kriterij, što dodatno utječe na objektivno promatranje rangiranih zemalja".

- Na kraju, pored još nekoliko "manjkavosti", uvjetno rečeno, osobno smatram i da je segment navedene količine naoružanja također vrlo upitan. Naime, iako ova stavka postoji kao kriterij i brojčano je iskazana, nigdje se ne navodi što od tih brojki predstavljaju sredstava u operativnoj upotrebi, koliko je sredstava i tehnike u rezervi, a što je otpisano i proglašeno neperspektivnim. Naravno, uvijek je upitno i je li baš sve navedeno 'u brojku i komad' točno - smatra vojni analitičar. 

Radulović objašnjava zbog čega je Srbija najbolje rangirana od svih zemalja bivše Jugoslavije. 

- Povećana izdvajanja za vojsku i višegodišnji proces modernizacije rezultirali su činjenicom da je Srbija u posljednjih nekoliko godina uspela prestići Hrvatsku i zauzeti, a zatim i zadržati, prvo mjesto kada je riječ o zemljama bivše Jugoslavije - ocjenjuje Radulović.

Napominje, ipak, da to "nije razlog za euforiju".

- Ne treba govoriti da smo najjači na Balkanu, jer smo po vojnoj moći daleko ispod Grčke, Rumunjske, pa i Turske, ako je svrstamo u balkanske zemlje. Dakle, iako pojedinačno imamo najveću vojnu moć i najveći vojni budžet u odnosu na ostale države nekadašnje SFRJ, ipak treba imati u vidu da su gotovo sve one članice NATO-a, što itekako ima svoju težinu i značaj - kazao je Radulović.

Inače, Srbija je već nekoliko godina ispred Hrvatske na GFP tabeli.

- Ove godine se ta razlika smanjila u odnosu na 2020. godinu, kada smo bila na 65. mjestu, a Hrvati na 69. poziciji. I Hrvatska ima trend rasta vojnog budžeta, a nabavili su i suvremene helikoptere s modernim protuklopnim raketama u proteklom periodu - rekao je Radulović za Blic.

04. svibanj 2024 19:19