StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetsvečano u rabranima

Službena otvorena Tucakovića džamija, jedina na području općine Neum:"Vjernici mogu dolaziti na molitvu, ali to je i dalje nelegalan objekt "

Piše S. S.
22. srpnja 2023. - 18:24
Novoizgradjena džamija na mjestu nekadašnje Tucakovića džamije u mjestu Rabrani u općini Neum Foto:Tom Dubravec/HANZA MEDIA

Tucakovića džamija u selu Rabrani u općini Neum o kojoj se posljednjih mjeseci puno govorilo nakon što je građevinska inspekcija zapečatila zbog postavljanja minareta danas je u nazočnosti brojnih vjernika svečano otvorena, piše N1 BIH.

Selo Rabrani oko 30 km udaljeno je Neuma i jedino je mjesto u kojem vjernici s tog područja, ili oni koji u ljetnim mjesecima borave u Neumu mogu obaviti molitvu u džamiji.

Nakon što je srušena u posljednjem ratu, 2000. godine je obnovljena. Prije tri godine krenula je prema riječima mještana neophodna rekonstrukcija i proširenje sadržaja koje svaka džamija mora imati. Značaj ove džamije za njih je nemjerljiv, pa su vlastitim donacijama i sredstvima radili na njenoj obnovi. Međutim, radovi su u više navrata obustavljani, a džamija je tri puta zapečaćena, no ni to nije spriječilo vjernike da ulaze u džamiju i obavljaju molitvu, o čemo smo ranije pisali.  

Svečanosti otvaranja džamije nazočili su reisul-ulema Husein-ef. Kavazović, mostarski muftija Selem-ef. Dedović kao i veliki broj dužnosnika iz vjerskog, društvenog, političkog i javnog života u Bosni i Hercegovini, kao i diplomatskih misija i međunarodne zajednice.

Džamija i dalje nema potrebnu građevinsku dozvolu pa se u prostorno planskoj dokumentaciji tretira kao nelegalan objekt.

      - Objekt je napravljen kako je napravljen, bez dokumentacije. Rješenje je legalizacija, koja baš nije tako jednostavna kako se to zamisli i koje je na neki način tako postavljeno. Procedura bi se trebala ispoštovati i tada bi se trebalo donijeti nekakvo rješenje. Ono što je sporno je to da zemljište, mimo postojećeg ranijeg objekta koji je bio 40 metara kvadratnih, je javno dobro i po Zakonu o državnoj imovini koji je visoki predstavnik donio prije 20-ak godina, mi ne možemo raspolagati tim zemljištem. U istom slučaju, ukoliko bi dali bilo kakav dokument kršili bismo zakon i radili kazneno djelo, pojasnio je za BIH medije načelnik općine Neuma, Dragan Jurković.

27. travanj 2024 17:15