StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetispričali detalje

Ruski vojnici odbili se boriti jer su zapovjednici ‘pobjegli kao štakori‘: ‘Ostavili su ih same da ginu pod granatama‘

Piše Vijesti SD
21. rujna 2023. - 10:51

Ruski vojnici u Ukrajini navodno su odbili boriti se nakon što su njihovi zapovjednici "pobjegli kao štakori" s prve crte, piše Newsweek

Telegram kanal neovisne novinske kuće na ruskom jeziku Astra izvijestio je u utorak da je njegove novinare kontaktirala Evgenija, supruga mobiliziranog vojnika Evgenija P, koja je rekla da su zapovjednici njegove jedinice njemu i njegovim ozlijeđenim suborcima naredili napad u istočnoj Ukrajini, ali su odustali kad su se našli pod teškim ukrajinskim granatiranjem.

Evgenij P, navodno je zadobio ozljede od šrapnela u svibnju u blizini grada Bahmuta dok se borio s 27. zasebnom gardijskom motostreljačkom brigadom, ali nije mu pružena pomoć nakon što je poslan u bolnicu. Poslan je kući na mjesec dana na "rehabilitaciju" i preraspoređen da se bori u Ukrajini.

Ti su vojnici "odvedeni u smjeru Svatova" u istočnoj Ukrajini i "ostavljeni u šumi bez sredstava za život". Kad se postrojba našla pod vatrom, “zapovjednici, starješine satnije i svi koji su tamo bili zaduženi samo su pobjegli kao štakori, ostavljajući dečke same da ginu pod granatama”.

Nakon što su se odbili boriti, Evgenija P. i njegove kolege vojnike navodno su okupili njihovi zapovjednici i zatočili u podrumu u selu Zaitsevo u ukrajinskoj regiji Donbas.

Telegram kanal Astra, koji je projekt neovisnih ruskih novinara, ranije je objavio da se 300 mobiliziranih Rusa drži u podrumu u Zaitsevu jer su se odbili vratiti na bojišnicu.

Evgenij P. je suprugu izvijestio o incidentu 18. rujna, a nakon toga je izgubila kontakt s njim.

Ovo nije prvi izvještaj u kojem se navodi da su ruski zapovjednici pobjegli iz bitke u Ukrajini. U studenom 2022. jedan mobilizirani vojnik, Oleksij Agafonov, je tvrdio da su vojni časnici pobjegli iz bitke. “Kad je sve počelo, časnici su odmah pobjegli.”

09. lipanj 2024 03:35