StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVeliko otkriće

Ruski izvori otkrili što je Putin napravio na samom početku rata. Sve je već bilo dogovoreno, ovaj potez govori o njegovoj bahatosti, ali i koliko mu je stalo do ljudskih života

Piše D.K./sd
14. rujna 2022. - 13:46

Glavni izaslanik Vladimira Putina za Ukrajinu rekao je na samom početku rata ruskom predsjedniku da je postigao privremeni dogovor s Kijevom oko ruskog zahtjeva da Ukrajina ostane izvan NATO-a, ali je Putin to odbio prihvatiti i nastavio je sa svojim vojnim pohodom. To su potvrdile čak tri osobe bliske ruskom vodstvu, a objavio je Reuters.

Putinov izaslanik za Ukrajinu Dmitrij Kozak bio je glavni pregovarač s vlastima u Kijevu uoči ruske invazije koja je iz Kremlja pravdana time da se NATO i njegova infrastruktura približavaju ruskim granicama i planiraju obuhvatiti Ukrajinu. Sve je predstavljeno kao velika egzistencijalna prijetnja ruskim interesima, piše Slobodna Dalmacija.

No, kad je Putinov savjetnik Kozak ispregovarao odustajanje Kijeva od ulaska u NATO, te je na temelju toga dogovora pripremljen i dokument, Putin je jednostavno odustao od potpisivanja: rekao je svojemu izaslaniku da nije učinio dovoljno i da su mu potrebni puno veći ukrajinski ustupci, tvrdi Reuters na temelju svojih izvora.

image

Dani mladosti i povjerena: Putin i Kozak

Aleksey Nikolskiy/kremlin Press/Anadolu Agency Via Afp

Upitan za komentar o ovome, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov zanijekao je sve: „To nema apsolutno nikakve veze sa stvarnošću. Ništa se takvo što nikada nije dogodilo i to je apsolutno netočna informacija."

No, Reuters citira tri ruska izvora koja anonimno tvrde posve suprotno, a potvrdu scenarija dobili su, donekle, i od ukrajinske strane. Sve je bilo dogovoreno: odustajanje Ukrajine od NATO-a u zamjenu za prekid agresije, ali Putin je jednostavno promijenio plan u hodu. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mikhailo Podoljak izjavio je da je Rusija iskoristila te pregovore kao dimnu zavjesu za pripremu svoje invazije, no nije potvrdio dogovor oko NATO-a, niti je komentirao sam sadržaj pregovora.

image

Kozak s Medvedevim na skijanju

Dmitry Astakhov/Afp

Ofenziva Moskve u Ukrajini najveća je vojna kampanja u Europi nakon Drugoga svjetskog rata. Potaknula je sveobuhvatne ekonomske sankcije protiv Rusije i neviđenu vojnu potporu Ukrajini iz Washingtona i zemalja zapada. Čak i da je Putin potpisao Kozakov plan, ostaje upitno bi li se rat time završio i koliko su obje pregovaračke strane bile doista sklone miru.

No, već spoznaja da se, čim je razaranje i ubijanje u Ukrajini započelo, za mir i prekid nasilja pružila velika šansa koju je Putin šutke pregazio dovoljno govori o njegovoj bahatosti i o tome koliko mu je bilo stalo do ljudskih života.

image

Kozak s Berniejem Eclestonom

Andrej Isakovic/Afp

Dmitri Kozak je 63-godišnjak rođen u Ukrajini. Dugogodišnji je bliski Putinov pomoćnik još od početaka njegove političke karijere u uredu gradonačelnika Sankt Petersburga, a svojedobno je obnašao i dužnost potpredsjednika ruske vlade. Kao pouzdanik šefa Kremlja i ranije je s Ukrajinom vodio mirovne pregovore o dijelovima Donbasa koje su kontrolirali proruski separatisti.

Vodio je i rusko pregovaračko izaslanstvo u Berlinu 10. veljače, kad su s Ukrajinom pokušavali postići dogovor uz posredovanje Francuske i Njemačke. Kao dio Putinova najužega suradničkog kruga bio je i na sastanku ruskog Vijeća sigurnosti uoči odluke o priznavanju dvaju separatističkih pokrajina u Ukrajini, no tamo se Kozak navodno pobunio protiv toga da Rusija poduzima bilo kakve korake za eskalaciju situacije, posvjedočili su Reutersu njegovi moskovski izvori.

Šest mjeseci nakon početka rata, Kozak je još uvijek na funkciji zamjenika šefa osoblja u Kremlju, ali se više ne bavi Ukrajinom, udaljen je od tog posla.

"Koliko ja vidim, Kozaka nema nigdje", posvjedočio je Reutersu izvor blizak vodstvu separatista u istočnoj Ukrajini.

01. svibanj 2024 18:30