StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPomažu agresoru

Rusiji je u pomoć stigla i jedna od najmoćnijih paravojnih organizacija na Bliskom istoku

Piše dv
21. listopada 2022. - 07:10

Britanske i američke obavještajne službe tvrde da je Iranska revolucionarna garda na terenu na Krimu odakle podupire ruske napade dronovima na Ukrajinu, piše Jutarnji list.

Glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da je Iran poslao osoblje da pomogne trupama Vladimira Putina u lansiranju bespilotnih letjelica iranske proizvodnje na ukrajinske elektrane i drugu ključnu infrastrukturu.

To uključuje članove ogranka Iranske revolucionarne garde - jedne od najmoćnijih paravojnih organizacija na Bliskom istoku - prema izvješćima britanske vlade.

Nalaz obavještajnih službi dolazi u trenutku kada američki predsjednik Joe Biden pokušava pojačati međunarodni pritisak na Teheran da odustane od pomoći Rusiji.

Moskva se posljednjih dana sve više okreće bespilotnim letjelicama koje je isporučio Iran, kao i vlastitim krstarećim projektilima Kalibr i Iskander, kako bi izvela niz napada na ukrajinsku infrastrukturu i nevojne ciljeve.

Ukrajinski predsjednik Zelenski rekao je ovog tjedna da su ruske snage uništile 30% ukrajinskih elektrana od 10. listopada.

"Informacije koje imamo su da su Iranci postavili trenere i tehničku podršku na Krim, ali Rusi su ti koji upravljaju", rekao je Kirby.

Dodao je da Bidenova administracija razmatra nametanje novih sankcija Teheranu i da će tražiti načine da Iranu oteža prodaju takvog oružja Rusiji.

29. lipanj 2024 12:55