StoryEditorOCM

Rusija povisila dobnu granicu za služenje obveznog vojnog roka na 30 godina: ‘Ovaj zakon je napisan za veliki rat‘

Piše dv
25. srpnja 2023. - 20:57

Ruske vlasti trebaju više tijela za svoje vojne planove, pa su odlučili povisiti dob za služenje vojnog roka. Prije su na obavezno odsluženje vojnog roka mogli biti pozvani mladići od 18 do 27 godina, a sad je gornja granica podignuta na 30 godina. Ova mjera će omogućiti da se znatno poveća broj ruskih djelatnih vojnika, bez nove mobilizacije potencijalnih pričuvnika. Poznato je kako je Moskva u rujnu 2022. mobilizirala gotovo 300.000 vojnika za rat u Ukrajini.

Aktivistica za ljudska prava, The Insideru je objasnila da će ovo povećanje dobi pogoditi dva milijuna Rusa. Imaju vremena dati petama vjetra do 1. siječnja 2024., kad zakon stupa na snagu.  

Šef Odbora za obranu Državne dume Andrej Kartapolov, komentirajući promjene rekao je: "Ovaj zakon je napisan za veliki rat."

Nema uvoza neprijateljske ribe 

Ruska vlada nije danas zaostajala za zastupnicima Državne dume. I oni su uveli vlastite mjere: više tako neće biti uvoza gotovih proizvoda od ribe i plodova mora iz "neprijateljskih" država. U priopćenju se navodi informacija Ministarstva poljoprivrede Ruske Federacije prema kojoj će odbijanje uvoza ribe i morskih proizvoda iz Europske unije, Sjedinjenih Država i Norveške "osloboditi određene tržišne niše koje će popuniti domaći proizvođači". Istovremeno, dužnosnici su podigli stopu uvoznih carina na vino proizvedeno u takvim zemljama (s 12,5 posto na 20 posto).

image
Alexander Nemenov/Afp

Zabrana napuštanja Rusije vojnim obveznicima

Ruski zastupnici su također ograničili izlazak vojnih obveznika i mobiliziranih osoba iz Rusije od trenutka stavljanja poziva u jedinstvenu evidenciju, a zdravstvene ustanove sada su dužne vlastima dostaviti informacije o zdravstvenom stanju vojnih obveznika.

Kazne za nepojavljivanje vojnog ureda na dnevnom redu povećat će se 10 puta. Kazna za nepojavljivanje u vojnom uredu sada predviđa novčanu kaznu do 30.000 rubalja (ranije je maksimalni iznos kazne bio 3.000 rubalja). Također se uvode novčane kazne od 1.000 do 5.000 rubalja ako građanin nije obavijestio vojni ured o promjeni osobnih podataka - bračnog statusa, mjesta rada ili studija, kao i o preseljenju u novo mjesto stanovanja.  Kazne za izbjegavanje liječničkog pregleda povećat će se s 3.000 na 25.000 rubalja, a za namjerno oštećenje ili gubitak vojnih dokumenata povećavaju se na 5000 rubalja. Izmjene će stupiti na snagu 1. siječnja 2024.

image
Alexander Kazakov/Afp

Ubuduće će regionalni šerifi moći osnivati vojne tvrtke. Guverneri će, uz dopuštenje predsjednika, moći stvarati specijalizirana vojne tvrtke tijekom mobilizacije, izvanrednog stanja ili za vrijeme rata. Vojne tvrtke dobit će borbeno pješačko oružje i streljivo. Nakon raspuštanja, tvrtka će morati vratiti oružje.

 

 

27. travanj 2024 15:45