StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTrese se nebo i zemlja

Putinova zadnja karta: ‘Rusi rade sve da izbrišu ovaj grad s lica Zemlje. Sklepali su frankenštajnske jedinice i dovukli sve što imaju: od Čečena do zloglasne Wagner grupe. Tuku dan i noć!‘

Piše Anita Belak-Krile/sd
23. svibnja 2022. - 17:39

Nakon što je okončana dugotrajna bitka Mariupolj, Rusija sad pokušava preuzeti kontrolu nad Donbasom, što uključuje regije Donjeck i Lugansk. Sjeverodonjeck, jedan od posljednjih velikih gradova pod kontrolom Ukrajine u ključnoj istočnoj provinciji Lugansk, postao je novo veliko žarište ruske ofenzive. Grad u kojem je prija rata živjelo preko 100.000 žitelja, Rusi trenutno napadaju čak iz četiri smjera, piše Slobodna Dalmacija.

Teškim topništvom danonoćno tuku područje koristeći taktiku "spaljene zemlje", a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorava kako borba na istoku postaje sve krvavija te da dnevno gine stotinjak vojnika. Kremlj je koncentrirao svoje najbolje preostale snage na području oko Sjeverodonjecka. Zračno-desantne jedinice, pojačane čečenskim postrojbama i plaćenicima iz Wagner grupe, bore se uz oklopne postrojbe koje su opremljene najnovijim tenkovima T-90 i borbenim vozilima BMT-Terminator. Koriste se i jezive bačvaste bombe koje su pune sirovog eksploziva, šrapnela i željeznih otpadaka.  

image
Aris Messinis/Afp
image
Aris Messinis/Afp

Najmanje tri ukrajinske brigada brane Severodonjeck; ukopali su se i raznijeli mostove koji vode prema gradu.

No, borbenu liniju nije lako održati. Žrtve su velike, kao što je rekao i Zelenski, a uz to samo jedna glavna cesta prolazi kroz grad Bakhmut, preko okruženog džepa do Severodonjecka, kojom stižu zalihe gradskome garnizonu ukrajinske vojske.

„Ruske snage na grad bacaju apsolutno sve što imaju! – komentirao profesor nacionalne sigurnosti političkih znanosti Matthew Schmidt za Washington Post, objašnjavajući kako je ova pobjeda od iznimne važnosti za Putinov raštimani vojni orkestar. Kaže kako su Rusi sklepali frankenštajnski mišung vojnika iz različitih vojnih jedinica koje su pretrpjele ogromne gubitke. 

image

Ukrajinski vojnici u Donbasu 

Aris Messinis/Afp

„Ruski vojnici su iscrpljeni, izgubili su puno časnika ali Kremlju treba pobjeda. Stoga Ukrajince pokušavaju nadjačati žestokom vatrenom moći – ponavlja Schmidt upozoravajući da će takvo vojno djelovanje ostaviti strašne posljedice za civile, kao u Mariupolju. Za moskovske snage, ulozi su visoki. Gubitak bi bio, veli on, razoran za njihov moral i stratešku poziciju.

Regionalni ukrajinski guverner Serhij Haidai uvjerava da Rusi rade sve da izbrišu Sjeverodonjec s lica Zemlje.

"Svaki dan pokušavaju probiti crtu obrane i sustavno uništavaju grad stalno ga granatirajući - rekao je Haidai u intervjuu za ukrajinske medije.

I Ljudmila Denisova, ukrajinska pravobraniteljica za ljudska prava, ukazuje da Sjeverodonjec grad postaje novi Mariupolj.

Ruske trupe oštetili su u subotu preostali most u Severodonjecku, što je otežalo evakuaciju ljudi i dovoz zaliha.    

image
Aris Messinis/Afp

Haidai je u nedjelju rekao: "Ako unište još jedan most, tada će grad, nažalost, biti potpuno odsječen." U Sjeverodonjecku je ostalo oko 10.000 ljudi, što je jedna desetina prijeratnog stanovništva i gotovo su stalno u skloništima.

Ono što će se dogoditi tijekom sljedećih nekoliko dana ključno je za daljnji smjer rata.

„Ako Rusi presijeku cestu kroz Bakhmut i opkole Sjeverodonjeck, gradske borbe koje će uslijediti mogle bi biti brutalne za ukrajinski garnizon. Ostali bi bez hrane, goriva i streljiva… Padom Sjeverodonjecka, Kijev bi izgubio nekoliko tisuća vojnika i ključnu točku u Donbasu – upozorava David Axe, analitičar Forbesa.

Ako pak Rusi ne uspiju presjeći cestu, mogli bi na kraju potrošiti svoje zadnje zalihe borbene snage pokušavajući tjednima izgladnjivati mali ​dio ukrajinske vojske u jednom malom gradu. Analitičar Forbesa podsjeća kako je ova ruska ofenziva već djelomično kompromitirana budući je prvotni plan bio napad sa sjevera i juga. Da bi to učinili, ruski bataljuni trebali su podići pontonske mostove preko rijeke Severski Donjeck. To im nije pošlo za rukom, Rusi su tu pretrpjeli epski poraz, a video snimke groblja uništenih tenkova obišle su cijeli svijet. 

image

groblje ruskih tenkova 

screenshot youtube

No, analitičari upozoravaju kako je stanje na toj bojišnici vrlo neizvjesno, a pobjeda u Sjeverodonjecku Putinu bi došla k'o melem na ranu. Iskoristio bi je da proglasi pobjedu u ratu, bez obzira što bi ta 'pobjeda' bila skromna u usporedbi s izvornim ciljem Kremlja da zauzme Kijev, uništi ukrajinske oružane snage i odsiječe Ukrajinu s mora. 

 

18. travanj 2024 02:41