StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRusi ne praštaju

Putinova policija uhitila djevojku koja je donirala novac za Ukrajinu, zbog 51 dolara mogla bi robijati puno godina

Piše dv
21. veljače 2024. - 20:02

Ruske vlasti objavile su da su uhitile američko-rusku državljanku Kseniju Khavanu pod optužbom za izdaju, koja se sastoji u prikupljanju sredstava za ukrajinske organizacije i otvoreno protivljenje ruskoj agresiji.

Bijela kuća priopćila je da traži dodatne informacije o ovom slučaju.

Ruska nevladina organizacija First Dept rekla je da bi žena mogla biti optužena za prebacivanje 51 dolara ukrajinskoj dobrotvornoj organizaciji "24. veljače 2022.", što je dan kada je Vladimir Putin započeo invaziju na Ukrajinu. Prijeti joj do 20 godina zatvora, piše Klix.ba.

image

Ruski policajci uhitili su ženu s dvojnim, američkim i ruskim državljanstvom (ilustracija)

Alexander Nemenov/Afp

Ruska sigurnosna agencija FSB izvijestila je u utorak da je privela 33-godišnju ženu iz Los Angelesa koja ima dvojno državljanstvo. Izvještaji kažu da je pohađala Uralsko savezno sveučilište u Ekaterinburgu, a poslije se udala za američkog državljanina i preselila se u SAD.

Fotografije s društvenih mreža pokazuju kako se Khavana smiješi, uz dvije američke zastave, dok drži dokumente o naturalizaciji.

Upitan o slučaju, glasnogovornik američke nacionalne sigurnosti John Kirby ponovio je upozorenja o američkim državljanima koji putuju u Rusiju.

image

Glasnogovornik američke nacionalne sigurnosti John Kirby ponovio je upozorenja o američkim državljanima koji putuju u Rusiju

Mandel Ngan/Afp
01. svibanj 2024 00:48