StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetotvorena pitanja

Premijer Plenković: Orban kaže da je letjelica došla u Mađarsku iz pravca Rumunjske. Kontaktirali smo i Ukrajince; Uskoro i izvanredna presica MORH-a

Piše DV /PSD
11. ožujka 2022. - 10:39

U 11 sati održat će se izvanredna presica ministra obrane, a u međuvremenu se oglasio premijer Andrej Plenković.

On se javio iz Francuske, iz palače Versailles, gdje sudjeluje na sastanku svjetskih čelnika o stanju u Ukrajini i posljedicama rata na zemlje članice.

- Zasad ne zamo točno čije je letjelica proizvodnje, ukrajinska ili ruska. Orban kaže da je došla u Mađarsku iz pravca Rumunjske. Zasad znamo da je letjela nekoliko minuta iznad Hrvatske, a sreća je da nema ozlijeđenih. Sve službe rade na tom slučaju, a kontaktirali smo i ukrajinsku stranu kako je došlo do toga - kazao je Plenković.

image
Mjesto pada neutvrđenog objekta na Jarunskoj cesti
Goran Mehkek/Cropix

Vezano uz pad bespilotne letjelice u Zagrebu, premijer je razgovarao jutros s predsjednikom Zoranom Milanovićem, mađarskim premijerom Orbanom, kao i svim nadležnim članovima Vlade, gradonačelnikom Tomaševićem i veleposlanikom pri NATO-u Nobilom.

Izjavu je istim povodom dao i zagrebački gradonačelnik, Tomislav Tomašević, koji je kazao da se radi o velikoj letjelici i da ima više fragmenata na više lokacija te da je “nevjerojatna sreća da nitko nije stradao”.

image
Mjesto pada neutvrđenog objekta na Jarunskoj cesti
Goran Mehkek/Cropix


“Trebamo pričekati daljnje službene informacije, ali ključno je da zasad nema nikakvih informacija o eksplozivnim napravama niti o ikakvoj namjeri”, rekao je Tomašević, dodavši da se radi o događaju bez presedana.

Oglasio je i SDP-ov saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić: "Kao predsjednik odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost; zatražio sam hitno očitovanje sigurnosnih službi u vezi jučerašnjeg pada letjelice u  u Zagrebu, u zemlji koja je članica NATO saveza", napisao je Siniša Hajdaš Dončić.

image
Mario Banožić, prvi čovjek MORH-a
Ranko Suvar/Cropix
01. lipanj 2024 22:06