StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPANIKA U AZIJI

Potres magnitude 7,6 pogodio Filipine, izdano upozorenje: ‘Očekujte razorni tsunami‘

Piše V.M./JL
2. prosinca 2023. - 17:36

Potres magnitude 7,6 pogodio je Filipine, priopćio je Europsko-mediteranski seizmološki centar (EMSC), na dubini od 63 km, a očekuje se da će tsunami uskoro pogoditi Filipine i Japan, piše Jutarnji list.

Filipinska seizmološka agencija rekla je da bi valovi mogli pogoditi Filipine do ponoći po lokalnom vremenu (17 sati po našem) i mogli bi trajati satima.

Japanska televizijska kuća NHK rekla je da se očekuje da će valovi visoki do jednog metra (3 stope) doći do zapadne obale Japana malo kasnije - do 1:30 ujutro u nedjelju (17:30). 

Sa Filipina stižu prve snimke šteta nakon razornog potresa, a u tijeku su i evakuacije nakon uzbune za tsunami. Lokalni mediji navode da ljudi bježe prema brdima, a filipinski institut za seizmologiju objavio je da je situacija izrazito ozbiljna.

- Na temelju podataka koje imamo, očekuje se će valovi doseći visinu od jednog metra iznad normalne plime i oseke, a upozoravamo da u zatvorenim zaljevima i tjesnacima mogu biti i veći. Očekuje se razorni tsunami s visinama valova opasnim po život - stoji u priopćenju Instituta.

26. travanj 2024 20:45