StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetStrah od uhićenja

Pogreb Navaljnog zakazan za petak u Moskvi: Supruga poslala javnu poruku svima koji će se usuditi doći

Piše DV
29. veljače 2024. - 06:28

Pogreb i parastos ruskog oporbenog lidera Alekseja Navaljnog bit će održani u petak u Moskvi, ali je njegova supruga Julija Navalna istaknula da strahuje da će ruski predsjednik Vladimir Putin narediti uhićenja okupljenih.

Pokop će biti obavljen na groblju Borisovskoje, nakon oproštajne ceremonije u crkvi ikone Bogorodice u kvartu Marino u ruskoj prijestonici, gdje je Navaljni nekada živio.

Ostaje nejasno hoće li vlasti uopće dopustiti ožalošćenima da se slobodno okupe. Pogotovo nakon 12-dnevnog spora između obitelji i ruskih vlasti, koje nisu bile voljne dopustiti da se pogreb nastavi u slučaju da procijene kako ona postaje prosvjedni skup.

image
Karen Minasyan/Afp

Stoga je, govoreći u Europskom parlamentu u Strasbourgu, udovica Navaljnog rekla: "Nisam sigurna hoće li pogreb biti miran ili će policija privoditi one koji se dođu pozdraviti s mojim mužem".

Promatrači vjeruju kako se čini da Kremlj čini sve kako bi spriječio da se taj sprovod pretvori u javno iskazivanje podrške pokojnom oporbenom lideru, i sve to uoči predsjedničkih izbora u Rusiji sljedećeg mjeseca.

Tim Navaljnog i njegova udovica Julija optužili su Vladimira Putina da ga je ubio. Ona je u srijedu nazvala ruskog predsjednika "krvavim monstrumom, kolovođom organizirane kriminalne grupe".

"Putin mora odgovarati za ono što je učinio mojoj zemlji. Putin mora odgovarati za ono što je napravio susjednoj zemlji. Putin mora odgovara za ono što je učinio Alekseju”, rekla je Navaljna europskim zastupnicima.

Stotine Rusa je već privedeno dok su polagali cvijeće na bdijenjima za pokojnog oporbenog lidera diljem zemlje.

image
Frederick Florin/Afp
29. travanj 2024 03:19