StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘pucajte u prsa‘

Počelo suđenje Severini, poslala je preko 150 poruka ravnateljicama: ‘Pa zadavila bi te rukama babo...‘

Piše PSD
7. studenog 2023. - 10:58

Godinu i pol od podizanja optužnice zbog dva nametljiva ponašanja prema ravnateljici Osnovne škole Ljiljani Klinger te bivšoj ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece i mladeži Grada Zagreba Gordani Buljan Flander, na optuženičku klupu Općinskog kaznenog suda u Zagrebu danas je sjela Severina Vučković. Kao podrška u sudnici joj je bila prijateljica Zinka Bardić, piše Jutarnji list.

Odmah na početku ročišta Čedo Prodanović, branitelj optužene je u spis priložio podnesak u kojem predlaže da se s rasprava isključi javnost radi zaštite malodobnog djeteta. S tim se složila predstavnica optužbe kao i opunomoćenice dviju oštećenih žena pa je raspravna sutkinja to prihvatila baš kao i sve njezine prethodnice u drugim sudskim postupcima u kojima se pojavljivala pjevačica.

Pjevačica je objema poslala preko 150 poruka šarolikog, neprimjerenog spektra, a za razliku od Klinger (ravnateljica škole koju pohađa sin Severine i Milana Popovića o.pa) koja joj je na neke poruke odgovorila i ujedno preklinjala da joj ih prestane slati, Buljan Flander na iste uopće odgovarala nije.

Tužiteljstvo, za koje su poruke bile uvrede i zastrašivanje s ciljem uznemiravanja u podignutoj optužnici traži od suda da Vučković osudi na uvjetnu kaznu od 10 mjeseci sa trogodišnjom rokom kušnje. Severinina tvrdnja da je poruke slala revoltirana postupanjem Klinger i Buljan Flander u postupku koji se vodio radi odluke s kojim će roditeljem dječak živjeti, za tužiteljstvo, s obzirom na sadržaj, broj i učestalost slanja, daleko prelaze granicu iskazivanja protesta i revolta koji se može tolerirati u društvu.

Kako smo već pisali, Severina je u svoju obranu u tužiteljstvu kazala da je apsurd da joj se implicira da je egocentrična majka koja brine samo za sebe i zanemaruje dijete.

- Ljiljana Klinger i Gordana Buljan Flander su mene prijavile jer su kršile zakon i postupale tendeciozno i maliciozno. Komunikacija koja je predmet ove inkriminacije je zapravo bio moj protest. Istina je da sam pisala te poruke i upotrijebila ružne riječi, ali i Milanović govori ružne riječi. Te napisane stvari mi nisu na čast, ali ja sam odrasla u obitelji u kojoj su se mogli upotrebljavati i drugi izrazi. A strah o kojem one govore po mom mišljenju je isključivo strah što znaju što su sve neprofesionalno odradile i na koje su načine izbjegavale sudske presude. Bila sam isprovocirana jer sam vidjela na sudskom ročištu 4. srpnja 2021. komunikaciju što je svih ovih godina ravnateljica škole pisala o meni – branila se od optužbi u tužiteljstvu poznata pjevačica.

A prema optužnici, ona je od 4. srpnja do 20. listopada 2021. poslala Klinger preko WhatsAppa preko stotinu poruka. Pa joj je tako pisala: ‘Ma di je moja najdraža ravnateljica? Jesi li se javila donatoru? Jesi li svjesna da ću te ganjati do kraja života za sve gadosti koje si radila meni, ostalim majkama i učiteljima? Sin mi je dao izjavu u Heinzelovoj šta su mu radile učiteljice zbog tebe stara šepava ružna babo. Zbog tebe je doživio stres i prste su mu izvukle. Al ti se izvuć nećeš. Sjedit ćeš i drhtat i trest se kao što sam se ja tresla kad si mi maltretirala dijete. A za lažne prijave imaš još jednu kaznenu babo. (...) Moraš snositi odgovornost za svoja nedjela, ovo su posljedice tvoje komunikacije. Imaš sinkopu pa se ne sjećaš što si radila? Ne pristaje tebi da budeš portirka na vratima škole a kamoli ravnateljica škole. Ti si kvarni zub ovog društva. Moje si dijete poslala u Heinzelovu sa sedam i pol godina, pa zadavila bi te rukama babo. (...) Sada će se o tebi pisati Ljiljo, o tvojoj djeci, mužu, možda imaš i ljubavnika, objavit ću tvoju fotku i napisat Ona mi je uzela dijete. U penziji ćeš sjedit po sudovima...."

Također od 29. srpnja pa do 27. rujna 2021. Severina je zasula porukama i mobitel Buljan Flander: "Osobno ću platiti advokate za sve one žene koje si zlostavljala. Želim vam da strahujete i drhturite i čekate dan kad će vas sve pohapsit. Kao što su one plakale i strahovale za djecu koju si prodavala očevima da bi kupovala one kičaste sandale i torbe. Dosta si ti žena ukopala da bi još nekog tužila. Poliklinika nije tvoja prčija kako si zamislila. Jel bi ti nekog tužila nakon svega što si radila ženama? Sve ovo će ići na moj Facebook i Instagram. Imam 2,3 miliona pratitelja i prenijet ću sve tekstove Jelene Jindre. Znaš da sam prijavila Redžepija USKOK-u? Prijavila sam i tebe. Dosta je više tog blajha po raznim emisijama, sve vaše glave ću stavit na face i instagram da vas vide, nadam se posljednji put u medijima. Osim ako budeš spadala u rubriku ‘Izvještavamo iz Remetinca‘. A to što se nakon Bandića guraš Milanoviću...to je baš ljigavo...ono baš... stari zanat varijanta... Potrošila sam 1,5 milijuna eura na 67 Milanovih tužbi koje je sve izgubio pretežno. Ostatak ću trošit na vas ostale koji ste kvarni zub ovog društva. E a pa pa!"

U svojoj obrani Severina je još kazala da je nakon sudskog ročišta u srpnju preklani započela s ravnateljicom komunicirati, no napomenula je i da ta komunikacija traje unazad pet godina.

- Takvu komunikaciju ravnateljica je meni dozvoljavala. To je državna škola koja odgovara Republici Hrvatskoj i više sam ih puta prijavljivala Ministarstvu, a ravnateljica cijelo vrijeme meni tvrdi da je ta škola privatna. Inače, škola je od Milana Popovića dobila 150.000 kuna donacije. To sam doznala od djeteta jer je rekao da je tata loše napravio igralište i da je bezveze crveno. Ravnateljica je subjektivna, a CSS nije reagirao – kazala je još Severina napominjući da je zahvaljujući njoj, kad je poslala nadzor Ministarstva, u njezinu slučaju otkrivena 21 nepravilnost.

Osvrnula se i na činjenicu da je u porukama pisala i "E a pa pa" pa je pojasnila da je to aluzija na EAPAP odnosno na "organizaciju koja se bavi teorijom otuđenja djece od roditelja."

-To je doskočica koja u žargonu znači i zbogom pa je imalo metaforičko značenje. Ljudi koji trguju djecom su najgore što se dogodilo u ovoj državi. Flander i Klinger ne poštuju sudske odluke, željele su biti u novinama, a Flander voli biti na TV pa sam joj i napisala da je dosta više tog blajha po televiziji. I mislim da su one željele primati moje poruke. Ipak, iznenađena sam što su me prijavile i što je DORH tako brzo reagirao dok se po prijavi protiv Klinger ne postupa. Prva je prijava podnesena zbog događaja od 11. listopada kada je Klinger zadržala dijete dva sata u školi. Tada sam se, naime, ispričala da imam ozlijeđenu kralježnicu, no Klinger je zanemarila tada sudsku odluku jer je otac poslao mail u kojem ne dozvoljava da moj bivši suprug Igor Kojić preuzme dijete pa je zvana policija. Ja sam jedina majka u RH koja nema odobrenu tzv. ‘pick-up‘ listu – smatra još Vučković optužujući ravnateljicu škole da se ponaša kao vlasnica iste te da ju zbog Popovićevih donacija školi, šikanira i protiv nje piše lažne dopise.

Protiv Severine je, kako ustvrdila ona sama,bilo podneseno preko 100 tužbi od čega oko 70-ak koje je putem odvjetnika podnio Popović dok su ostale od Centra za socijalnu skrb te škole.

Prisjetila se i jedne epizode kada je bila sahrana Milana Bandića.

- Ivica Lovrić je bez maske u školi izlazio od ravnateljice iako je bila korona. Zaustavila sam ga jer sam ga prepoznala iz novina. Pitala sam ga je li on Ivica Lovrić na što se posprdno nasmijao. Kazala sam mu da se on i Redžepi okane moga djeteta. Inače, škola je zbog Popovića stalno mijenja pravila, a ravnateljica je na sud slala stručna mišljenja protiv mene temeljem kojih mi je bilo oduzeto dijete. Čak mi je dijete ispisala iz vjeronauka jer je Popović dijete prekrstio. Radi toga sam pisala Porfiriju kada je došla Sveta pričest jer je Porfirije veći od Stepinca. Dijete mi je bilo oduzeto, 20 mjeseci koje sam provela bez njega nitko mi ne može nadoknaditi i to je sve zato jer je došao jedan bogataš s novcima. Bila sam u stanju šoka i osjećala sam se kao ovca za šišanje pred sutkinjom Teom Golub. Oštećene su bile motivirane braniti sebe i sve što su radile protuzakonito pa su prijavile mene. Flander se nalazila s Redžepijem koji je utjecao na pisanje nalaza. One su obje utjecale na odluku u sudskim postupcima sa svoje pozicije moći kao i Redžepi tako da u ovom spisu na mjestu okrivljenice sjedi kriva osoba. U konačnici Flander je sama odstupila zbog niza nepravilnosti i dala otkaz na TV-u. Svi su oni kriminalci i to kriminalna udruga. Mene one ne zanimanju nego samo moje dijete koje mi je najvažnije na svijetu, a škola je sve to radila zbog donacija – zaključila je Severina spomenuvši i prijavu protiv doktora Gzima Redžepija da je utjecao na vještaka koji je vještačio u njezinu predmetu i protiv kojeg se zbog toga vodio sudski postupak. No Redžepi je u međuvremenu i pravomoćno oslobođen tih optužbi na Županijskom sudu u Zagrebu.

Zbog komunikacije sa Severinom, malo je reći da su Klinger i Buljan Flander bile uznemirene.

Klinger kao ravnateljica škole smatra da je tolerantna prema svim roditeljima odnosno prema njihovim frustracijama i neprimjerenoj komunikaciji koju nekad imaju prema njoj.

- Od kad joj je dijete upisano u školu, Severina je bila izrazito neugodna prema meni kao i prema učiteljima s kojima je dolazila u kontakt. Kad je htjela upisati dijete u međunarodni program na engleskom jeziku za to nije imala suglasnost oca pa je to shvatila kao čin neprijateljstva – rekla je Klinger izdvojivši jedan incident s početka školske godine 2019. kada je Igor Kojić, tadašnji pjevačičin suprug, došao po njezina sina u školu.

image
Damjan Tadić/Cropix

- Iako se roditelji nisu usuglasili oko ‘pick-up‘ liste odgovornosti, učiteljica nije mogla pustiti dijete s Kojićem pa je obaviještena policija. Nedugo nakon toga Severina mi je preko dežurnih učitelja usmeno poručila: ‘Poručite ravnateljici, uskoro bivšoj, da sam sredila sve i da je ona sljedeća na redu, a ona će znati što to znači‘. Shvatila sam to kao prijetnju i prijavila policiji. Dijete nakon toga 45 dana nije išlo u školu i obavijestila sam CSS pa je Severina mene i učiteljicu izložila medijskoj hajci. Iste godine doživjela sam neugodnost kad sam se u vrijeme adventa vozila kući u blizini Importanne centra. Igor Kojić vozio je auto, a Severina je bila na zadnjem sjedištu s djetetom koje mi je u jednom trenutku pokazalo srednji prst. Kojić je, pak, putem megafona iz auta prostačio govoreći: ‘Klinger kurva‘ kao i druge pogrdne riječi. - prisjetila se još Klinger u tužiteljstvu. Otkrila je i da je jednom prilikom Severina optužila učiteljicu za ozljeđivanje djeteta koja uopće ne radi u školi. Svaki susret sa Severinom, dodala je još, "predstavljao je potencijalnu opasnost da ona nekome zaprijeti pa je svaki odlazak njezina sina iz škole bio stres za sve".

- Zbog njezina ponašanja morali smo drugačije organizirati rad te smo osigurali prilikom izlaska dječaka iz škole prisustvo dva učitelja i kamere. Djelatnike škole je napadala, kako usmeno tako i pismeno... O njezinom ponašanju govori dovoljno činjenica da je učiteljica koju sam rasporedila da bude učiteljica razredu koji je pohađao njezin, dala otkaz. Članovi stručne službe Severinu Vučković su svake godine po nekoliko puta zvali u školu, ali ona ili ne bi primila poziv ili bi joj pretinac e-pošte bio pun, ili se ne bi odazvala – prisjetila se dalje Klinger osvrnuvši se na jedan odlazak djece na terensku nastavu. Tad joj je Severina, tvrdi, pred školom prije nego su se djeca ukrcala u autobus, umjesto pozdrava rekla "Bandić je na svu sreću umro, Lovrića sam sredila, Gzima također, a tebe sam ostavila za kraj". Sve je to za nju bilo šokantno i uznemirujuće pa je to čak na neki način dovela u kontekst s incidentom u prometu od rujna 2020. u Masarykovoj kada ju je jedan auto bočno gurao s ceste.

Iako nije imala memoriran broj u mobitelu s kojeg joj je u intervalima pristiglo preko 50-ak poruka šarolikog spektra, u potpisu je stajalo Severina tako da je Buljan Flander znala tko ih šalje. Sve je počelo, kaže, sa poveznicama na tekst objavljen na portalu H Alter o Poliklinici.

- Uz tu poveznicu bila su upozorenja da će ona platiti advokate za sve žene koje sam zlostavljala. Govorila je da mi želi da strahujem i drhtim i da čeka dan kad će se svi pohapsiti. Veliki broj poruka završavao je sa ‘e a pa pa‘ i to sam shvatila kao prijetnju u smislu zbogom društvenom položaju, a zapravo sam se bojala i da se to može odnositi na moj fizički integritet jer je Severina u porukama navodila da ima 2,3 milijuna pratitelja tj. da je moćna, da je potrošila 1,5 milijuna eura na 67 Milanovih tužbi i da će ostatak potrošiti na sve nas ostale koje smo kvarni zub ovog društva – rekla je Buljan Flander dodavši da je spominjala i njezinu djecu odnosno kćer koja je zamjenica dječje pravobraniteljice. Često je, kaže još, razmišljala o Severininih 2,3 milijuna pratitelja među kojima se može naći određeni broj emocionalno nestabilnih te nezadovoljnih sustavom koji bi joj bili kadri nauditi. I ne samo njoj već i njezinoj djeci te zaposlenicima Poliklinike.

- Te poruke su bile nametljive i neželjene. Nikad joj nisam odgovorila niti je blokirala. Ignorirala sam ih nadajući se da će prestati. Njezine objave, pak, na društvenim mrežama su bile poziv na linč te se i dalje bojim. Ne znam čemu sve te poruke jer ja nisam ni na koji način sudjelovala u obradi, ni u tretmanu ni u vještvu – zaključila je Buljan Flander.

image
Damjan Tadić/Cropix

Nakon rasprave, Severina je ispred sudnice rekla.

- Ne znam što bih rekla. Jednostavno su mi dirnuli u dijete. Ne znam što biste vi napravili na mom mjestu. Ovo je situacija gdje, umjesto da vas država štiti i da vam štiti dijete, oni su protiv mene podignuli optužnicu za djelo nametljivog ponašanja jer sam dvjema upletenim ženama slala SMS poruke, koje me pritom nisu niti blokirale. Dotične gospođe su pisale promptno glavnoj državnoj odvjetnici, osobno, i tražile su da se pozabave sa mnom i evo mene pred sudom. Umjesto da su one predmet istrage jer su radile nedozvoljene radnje s pozicije moći. One su jedne od onih koje su bile upletene u to da mi se uzme dijete na 20 mjeseci. Moje prijave i prijave drugih žena koje su zavile u crno skupa s djecom stoje u ladicima po bespućima Državnog odvjetništva i to je problem ove države. Apsolutno se ne osjećam krivom i mislim da su na mom mjestu trebale biti te dvije gospođe od kojih sam jednu nazvala krivonoga baba. Mi u Splitu imamo raznih izraza i po izjavama našeg predsjednika Milanovića koji naziva ljude raznim imenima na TV-u, mogao bi svaki dan dobivati takve izjave... Prepoznat ćete je kad dođe na sud. A druga je preblajhana plavuša, što je također nešto što spada u kolokvijalni govor. Za sve ostalo, suda se ne bojim i kako bi rekao Rade Končar, pucajte u prsa. Hvala vam i vidimo se na drugom ročištu, rekla je Severina.

27. travanj 2024 23:14