StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBilo je samo pitanje trenutka

Poduzetnici traže ocjenu ustavnosti uvođenja neradnih nedjelja i blagdana

Piše DV
21. srpnja 2023. - 12:54

Udruga Glas poduzetnika jutros je održala press konferenciju povodom uručivanja Prijedloga za ocjenu suglasnosti Zakona o trgovini s Ustavnom sudu, a vezano uz odredbe Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o trgovini koje su stupile na snagu 1. srpnja 2023.g., kojima se zabranjuje rad nedjeljom i blagdanom te kojima se ograničava radno vrijeme trgovina.

Poduzetnici su ocijenili kako zakonske izmjene dovode u pitanje egzistenciju njih, njihovih obitelji i zaposlenika.

image
Ivo Ravlic/Cropix

- Smatramo da su novonametnute izmjene Zakona o trgovini diskriminatorne i predstavljaju izravno kršenje Ustava RH te povredu temeljnih poduzetničkih sloboda - poručili su poduzetnici koji u zahtjev prema Ustavnom sudu uključuju i traženje da se  do donošenja konačne odluke, osporavane odredbe Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o trgovini obustave od primjene.

Napominju i kako aktualna zakon ignorira specifične potrebe malih obrta poput cvjećarnica, suvenirnica, pekara, tobacco shopova, malih trgovaca i poduzetnika sličnih djelatnosti. Za ove poduzetnike, radne nedjelje i blagdani čine značajan dio njihovih godišnjih prihoda, prosječno čak trećinu. Udruga Glas Poduzetnika traži uravnoteženi pristup u zakonodavstvu, rečeno je.

Ustavni sud je, podsjećaju iz Udruge, već u dva navrata, i to 2004. i 2009. odlučivao o ustavnosti odredbi Zakona o trgovini kojima je bilo pokušano nametnuti zabranu rada nedjeljom te da je u oba slučaja takve odredbe zakona ukinuo jer je ocijenio da one dovode u nejednaki položaj trgovce koji sudjeluju na tržištu.

28. travanj 2024 07:46