StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBIVŠI MOSTOV MINISTAR KONTRA LUČINA RAZDOLJA - ŽUPAN DOBROSLAVIĆ MU ODGOVARA:

Plan gospodarenja otpadom je iz vremena ministra Slavena Dobrovića! 

Piše Ahmet Kalajdžić
10. veljače 2020. - 14:46
Metkovic, 070417. Ministar zastite okolisa i energetike Slaven Dobrovic u Metkovicu. Ministar Dobrovic u uredu metkovske gradonacelnice Katarine Ujdur odrzao je sastanak s gradonacelnicima i nacelnicima neretvanskih gradova i opcina o problematici gospodarenja otpadom i vodoopskrbom.HANZA MEDIA
Prošlog tjedna potpisani Ugovor o dodjeli 287 milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekt Centra za gospodarenje otpadom Dubrovačko- neretvanske županije Lučino razdolje naišao je na negativni odjek dijela javnosti. Podsjetimo, ugovor su u Dubrovniku potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić i direktor Agencije za gospodarenje otpadom d.o.o. Josip Bačić.

Tinta na ugovoru se nije ni osušila, a uslijedila je reakcija bivšeg ministra zaštite okoliša iz hrvatske Vlade HDZ-a iz kvote MOST-a, Slavena Dobrovića koji tvrdi da je Lučino razdolje iznimno skupo, promašeno i štetno rješenje za gospodarenje otpadom te krajnje upitan i iznimno štetan projekt za okoliš. Dobrović je u javnom priopćenju zapitao čime je dokazano da je utjecaj na okoliš zanemariv te da nema brige za Malostonski zaljev, uvalu Bistrina  i  dubrovački akvatorij.

-Za usporedbu, reciklažni centar na Krku, sa sortirnicom i kompostištem, upola manjeg kapaciteta, koštao je dvadeset puta manje od Lučina razdolja! Glavni proizvodi su gorivo iz otpada i inertizirani otpad. Koliko će se plaćati za plasman 7.155 tona goriva iz otpada, dok će se godišnje odlagati 15.317 tona inertiziranog otpada na novom odlagalištu površine veće od 43 tisuće četvornih metara. Od Dubrovnika kao najvećeg izvora otpada centar je udaljen čak 48 km. Znači da samo za prijevoz otpada teška vozila trebaju preći više od 200.000 kilometara godišnje, uz što ide više od 50.000 litara dizel- goriva i sve povezane emisija štetnih tvari. Projekt je iznimno štetan za okoliš jer je Lučino razdolje nenaseljeno i čisto krško područje bogato bioraznolikošću. Tvrditi da će obrada milijun tona otpada kroz 25 godina proći bez štete za okoliš i tu tvrdnju potkrijepiti hidrogeološkim istraživanjem koje se sastoji od jednog ispitivanja upuštanjem bojila u krško podzemlje je krajnje neodgovorno i nespojivo sa zdravim razumom. Nedetektiranje boje u određenom broju dana ne dokazuje baš ništa što se rizika ovog projekta na okoliš tiče- ističe aktualni saborski zastupnik, profesor Dobrović zaključujući da je tu "na djelu stvaranje temelja za veliku, već viđenu zaradu klijenteli, ali istodobno i za nemjerljivu, dugotrajnu i nepopravljivu štetu za građane županije i cijeli kraj".

Iako se trenutačno nalazi na službenom putu izvan Hrvatske, uspjeli smo dobiti komentar na Dobrovićeva prozivanja od župana Dobroslavića:- Bivši ministar Dobrović,  kao uostalom u pravilu svi Mostovci,  stalno se nad nečim iščuđavaju. CGO Lučino razdolje je projekt izrađen sukladno Planu gospodarenja otpadom RH i svim drugim pozitivnim hrvatskim i propisima EU. Plan gospodarenja otpadom donesen je upravo u vrijeme ministra Dobrovića. Što se tiče zaštite okoliša projekt ima prihvaćenu Studiju utjecaja na okoliš, a Studiju izvodljivosti prihvatio je Jaspers, tijelo Europske komisije. CGO-om ćemo konačno zatvoriti i sanirati sva odlagališta u Županiji na čelu s Grabovicom i u tome nema ništa problematično. Projekt CGO-a je dobar i jedini mogući za održivi razvoj Dubrovačko- neretvanske županije- odlučno je naglasio župan Dobroslavić.



VLADIMIR ONOFRI: 

Sjetite se tvrdnji pokojnog dr.sc. Adama Benovića
I viši znanstveni suradnik Insituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku dr. sc. Vladimir Onofri je komentirao tvrdnje bivšeg ministra Dobrovića:- Suglasan sam s izjavom prof. Dobrovića, ne kao političara nego kao dokazanog stručnjaka da je projekt iznimno štetan za okoliš. Pokojni Adam Benović je govorio da je bolje deponiju odmah napraviti na obali Malostonskog zaljeva jer će manje zagaditi okoliš nego je graditi u Lučinu razdolju iz kojeg će ionako uslijediti negativne posljedice. Na ovom je području teren svugdje sličan i kao što je Grabovica loše utjecala na Omblu, tako će i Lučinio razdolje na Malostonski zaljev. Posljedice možemo samo pretpostaviti. Odlučimo se - hoćemo li marikulturu ili ne- ističe Onofri tvrdeći kako "ista ekipa provlači i mogućnost izgradnje resorta u zaštićenom Malostonskom zaljevu kojeg imamo Bogom danog, ali ćemo ga "srediti". -  Pomalo ga već sređujemo kanalizacijama. Ne treba puno govoriti jer kome nije jasno, nikad to i neće biti! – zaključuje Onofri.

PROČITAJTE I OVO:    SRĐEVCI' UPOZORAVAJU

 
17. lipanj 2024 07:46