StoryEditorOCM

Od danas još skuplje na otoke: pogledajte koliko su skočile cijene trajektnih i brodskih karata, troškovi za četveročlanu obitelj rastu i do 40-ak kuna

Piše dv
19. travnja 2022. - 11:22

Od danas su na snazi nove cijene prijevoza na gotovo svim državnim linijama u linijskom obalnom pomorskom prometu, piše Slobodna Dalmacija.

Upravno vijeće Agencije za obalni linijski pomorski promet je na sjednici održanoj dana 13. travnja 2022. godine prihvatilo zahtjeve linijskih brodara za povećanjem cijena te utvrdilo nove cjenike na ukupno 24 trajektne linije, 13 brzobrodskih linija te 10 brodskih linija.

Kako ne bi došlo do značajnih razlika, odnosno kako bi porast cijena bio na istoj razini na svim linijama, gotovo svi brodari su međusobno uskladili svoje zahtjeve te iste postavili sa jedinstveno određenim maksimalnim povećanjem cijene po kategoriji prijevoza, objavljeno je na stranicama Agencije za obalni linijski pomorski promet gdje se može vidjeti i maksimalno povećanje cijena po kategorijama:

Putnici (sve osobe starije od 12 godina) – povećanje u izvansezonskom razdoblju do 4 kune, u sezonskom razdoblju do 8 kuna, a za otočane i djelatnike javnih službi do 2 kune tijekom cijele godine

Djeca od 3 do 12 godina – povećanje u izvansezonskom razdoblju do 2 kune a u sezonskom razdoblju do 4 kune na trajektnim linijama te povećanje do 2 kune tijekom cijele godine na brodskim i brzobrodskim linijama

Vozila (uključujući i vozila javnih službi) – povećanje u izvansezonskom razdoblju do 8 kuna, u sezonskom razdoblju do 16 kuna, a za otočna vozila i vozila javnih službi do 4 kune tijekom cijele godine

Teretna vozila nosivosti >5,01 tone izdvojena su kao posebna kategorija vozila kojima se mijenja cjenik prijevoza te se predviđa povećanje cijene prijevoza po toni nosivosti i to – povećanje u izvansezonskom razdoblju do 4 kune, u sezonskom razdoblju do 8 kuna, a za otočna vozila i vozila javnih službi do 2 kune tijekom cijele godine.

 

image
Božidar Vukičević/Cropix


Nova poskupljenja za RTL je komentirala Paula Vidović, ravnateljica Agencije za obalni linijski pomorski promet.

Povećanje cijena linija je bilo nužno, tvrdi Vidović, upravo zato što su se brodarima povećali svi troškovi održavanja.

"Znamo da je došlo do povećanja cijena svih sirovina: plastike, čelika, goriva itd. Povećanje je, dakle, bilo očekivano", dodaje.

Vidović smatra da su povećanja razumna.

"Koliko će to iznositi za četveročlanu obitelj će svatko morati voditi računa za sebe", kaže Vidović.

Otočani tvrde da nitko s njima nije razgovarao oko povećanja cijena i da su barem očekivali taj razgovor, a Vidović kaže kako su u neformalnim razgovorima obavijestili većinu lokalnih otočnih samouprava.

"Ovdje se radi o legitimnom zahtjevu brodara koje je Agencija usvojila. Smatra se da je zahtjev opravdan".

Svako povećanje cijena će se događati sukladno zakonu, a otočani su dobili veća prava pa sada sa svojim vozilima osim na otok prebivališta sada mogu i na druge otoke, kazala je Vidović za RTL.

 

25. travanj 2024 13:33