StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPredator iz dubina

Neman surferu odgrizla stopalo, slučajno je snimljen trenutak prije stravičnog napada! ‘Samo se stvorila pored njih...‘

Piše DV
27. kolovoza 2023. - 13:20

Australski surfer Toby Begg (44) u kritičnom je stanju i bori se za život nakon što ga je u petak napala velika bijela psina kod Port Macquarieja u New South Walesu. Brutalni napad morskog psa dužeg od 4 metra bio bi koban za njega na licu mjesta da mu kolege surferi odmah nisu povezali nogu iz koje je obilno krvario.

- Nikad nisam vidio ništa slično, ispričao je jedan od svjedoka lokalnim medijima, dodajući da se surfer u vodi borio više od trideset sekundi, jer psina nije odustajala od napada. Tek kad je Begg, inače otac dvoje djece, isplivao na obalu shvatio je težinu svojih ozljeda i količinu krvi koju je izgubio.

image

Veliak bijela psina

/Shutterstock

- Stopalo mu je bilo otkinuto, a krvave rane bile su posvuda, rekao je svjedok. Hitna pomoć brzo ga je prevezla u lokalnu bolnicu. U kritičnom je stanju, a policija je plažu Lighthouse nakon incidenta zatvorila te digla dron kako bi nadzirala obalu i pronašla morsku neman. Dosad nisu uspjeli.

Zanimljivo, čim je plaži nakon 24 sata dozvoljen pristup surferi su se unatoč tome ležerno vratili u more.

TV kanal 9 News Australia objavio je sada i dvije jezive fotografije, snimljene prije i poslije napada. Profesionalni fotograf je naime snimao surfere u vodi te slučajno uhvatio trenutak prije samog napada. Na fotografiji se vidi kako Begg i prijatelj zbunjeno zure u veliku tamnu mrlju u vodi koja im se približava.

image
/Shutterstock

Druga fotografija pak prikazuje Beggovu dasku za surfanje koju je psina sažvakala dok ga je napadala te opetovano grizla.

Beggov brat medijima se javio iz bolnice i nakon 24 sata poručio da je surfer ostao bez jedne noge, a vjerojatno će izgubiti i drugu, ali da je sve bolje te da su pred njim brojne operacije i godine rehabilitacije.

Australija je druga na neslavnoj listi zemalja gdje se događa najviše napada velikih bijelih psina, odmah nakon SAD-a, a uglavnom su nasumični. Prošle je godine samo na području New South Walesa zabilježeno deset napada velikih bijelih psina. Posljedice? Sedam teških ozljeda i jedna smrt.

20. rujan 2024 04:51