StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZelenski će do kraja

Nema ni govora o pregovorima s Putinom: ‘Sve je izglednije da je pred Ukrajinom još jedno krvavo ljeto‘

Piše JL
28. studenog 2023. - 18:33

S obzirom na to da ukrajinska protuofenziva baš i ne ide po planu, a pozornost svijeta se prebacila na rat između Izraela i Hamasa, neki se pitaju nije li vrijeme da Volodimir Zelenski porazmisli o mirovnim pregovorima s Putinom - piše Jutarnji list.

Ukrajinski vojnici nisu uspjeli napraviti neke velike pomake protiv dobro ukopanih ruskih trupa, a žrtve se na obje strane sada već broje u stotinama tisuća.

S obzirom na podbačaj ove protuofenzive, sve je izglednije da je pred Ukrajinom još jedno krvavo ljeto. Zbog toga, ali i zbog situacije na Bliskom istoku, sve je više onih koji se pitaju bi li Zelenski trebao razmotriti mogućnost potpisivanja mirovnog sporazuma s Vladimirom Putinom.

No vojni eksperti s kojima je razgovarao Daily Mail, kažu da unatoč zastajkivanju na terenu, Zelenski ne može potpisati mirovni sporazum - bar ne u nekom kratkom roku.

Charlie Herbert, bivši britanski general koji je služio u Afganistanu, kaže kako bi takav potez samo zamrznuo ‘ubilačka nastojanja‘ Vladimira Putina, ali ih ne bi posve uklonio.

‘Potpisivanje mirovnog ugovora sada, značilo bi kraj Ukrajine kakvu poznajemo‘

‘Hoće li se Zelenski sada odlučiti na pregovore? Apsolutno ne‘, kaže Herbert. Dodaje da, iako je ‘donekle neizbježno‘ da rat završi nekim oblikom političkog dogovora, to se neće dogoditi u neko skorije vrijeme.

‘Kao što se Zelenski s pravom boji, potpisivanje takvog ugovora samo bi zamrznulo Putinove ubilačke aspiracije, ali ih ne bi do kraja otklonilo.‘

Slično tome, Aliona Hlivco, direktorica think tanka Henry Jackson Society, kaže da ako Ukrajina sada postigne dogovor - u trenutku dok nema značajnih pomaka na terenu - Putin će se vratiti za 10 godina i posve uništiti Ukrajinu.

‘Zelenski zna da Kremlj igra na duge staze i da se nada da će SAD i Zapad nagovoriti Ukrajinu na mirovni sporazum‘, kaže Hodges.

‘Zapad još nije osvijestio da smo u ratu s Rusijom‘

Kevin Ryan, umirovljeni brigadni general američke vojske, slaže se i kaže da bi sigurnost Ukrajine i zapadnih zemalja - posebno Estonije, Litve i Poljske na istočnom krilu NATO-a - bila u opasnosti da Zelenski sada potpiše mirovni sporazum.

‘Ukrajina je prvo bojno polje Putinova rata sa Zapadom‘, kaže Ryan i dodaje da zapadne nacije poput SAD-a i Velike Britanije još nisu shvatile da ovo nije samo rat između Rusije i Ukrajine.

‘Zapad nije u potpunosti shvatio da smo u ratu s Rusijom. Za razliku od njih, zemlje poput Poljske i Baltičke zemlje vjeruju Putinovim riječima i djelima i jasno vide da smo u ratu. Ali SAD i UK i veliki dio NATO-a? Mislim da oni vjeruju da je ovo samo rat između Rusije i Ukrajine - rat u kojem možemo biti sa strane i samo pomagati.‘

Hlivco, bivša ukrajinska političarka čiji se brat bori na prvoj crti, kaže: ‘Ovo je za Ukrajinu egzistencijalni rat. Ako se sada dogovorimo, kao što smo 2015., Putin će se vratiti i eliminirati ukrajinsku naciju.‘

Ben Hodges, bivši zapovjednik američkih snaga u Europi, kaže da sada nije vrijeme za dogovor i objašnjava da Zelenski zna da se Putinu ne može vjerovati ni u kakvim pregovorima.

Ryan čvrsto vjeruje da mirovni sporazum ne bi trebao biti potpisan prije nego što ukrajinske trupe povrate teritorij koji su izgubile u ruskoj invaziji 2022., kao i Krim - i da bi zapadne zemlje trebale učiniti više kako bi pomogle Ukrajini da to postigne.

Hodges se slaže i dodaje da Zelenski zna da nikada ne bi mogao ući u pregovore s Putinom prije nego su ukrajinske trupe povratile kontrolu nad Krimom, koji je Rusija lažnim referendumom pripojila 2014.

Hodges kaže: ‘Zelenski zna da mora imati Krim. Nikada neće biti sigurni ni zaštićeni sve dok Rusija okupira Krim. Zelenski nikada neće moći ponovno izgraditi Ukrajinu ako je Rusija na Krimu i ako je u stanju blokirati ili poremetiti sve ukrajinske luke.‘

Umjesto mirovnog sporazuma, Zelenski će, kaže Herbert, potražiti neke druge opcije da završi rat, a da to bude prihvatljivo ukrajinskom narodu.

‘Žrtvovali su jako puno - više nego smo uopće sposobni shvatiti - no rat bez kraja nije opcije niti za Ukrajinu, niti za njezine zapadne saveznike.

Vjerojatnost čiste vojne pobjede - bilo koje strane - ostaje iluzijom

Svi vojni stručnjaci slažu se da ukrajinska protuofenziva nije onoliko uspješna koliko su se svi nadali i da je napredak bio mnogo sporiji od očekivanog. Naime, Rusija i dalje kontrolira gotovo jednu petinu Ukrajine.

Ukrajinski se vojnici i dalje bore, odlučni u namjeri da oslobode zemlju. No situacija je teška a broj žrtava premašio je 100.000 s obje strane.

Od početka protuofenzive, Ukrajina je vratila tek 15-ak kilometara, a u prva dva tjedna operacije izgubila je 20 posto svog naoružanja.

‘Ovaj rat je zašao u pat poziciju‘, kaže umirovljeni pukovnik američke vojske Gian Gentile.

Herbert dodaje da to znači da izgledi za odlučujuću vojnu pobjedu - na bilo kojoj strani - ostaju ‘iluzorni‘.

‘No to nije neko iznenađenje‘, kaže Herbert. ‘Bezdušna, okrutna priroda ruske taktike ‘mlina za meso‘ s mnogo žrtava pokazala se preteškom za Ukrajinu, bez obzira na hrabrost i odlučnost ukrajinskih oružanih snaga.‘

I sâm Zelenski je priznao da su ukrajinske trupe suočene s teškom obrambenom operacijom, pogotovo sada kad je stigla oštra zima.

Ruske su trupe ove jeseni pokrenule napade na različitim dijelovima bojišnice, pokušavajući se probiti kroz razoreni grad Avdiivku i između gradova Kupjansk i Liman.

Snijeg i vrlo niske temperature dodatno otežavaju ionako tešku situaciju na bojištu, pa su borbe prešle u fazu iscrpljivanja.

No posljednjih tjedana ipak ima dobitaka.

Ukrajinske snage sada pokušavaju izgurati Ruse koji su utaboreni na istočnoj obali rijeke Dnjipro, objavila je ukrajinska vojska prošlu subotu, dan nakon što je Ukrajina osigurala nekoliko prijelaza preko rijeke koja razdvaja okupiranu regiju Herson.

A Gentile, pomoćnik direktora think tanka RAND‘s Arroyo Center u SAD-u, kaže da je moral među ruskim vojnicima još uvijek nizak. Kaže da Zapad to mora iskoristiti i opskrbiti Ukrajinu s više oružja kako bi mogli ostvariti pobjedu.

‘Iako su Rusi izgradili zastrašujuće obrambene linije s minama, preprekama i rovovima, ruski je moral u cijelosti još uvijek prilično nizak i nedostaje im istinska operativna rezerva za odgovor na ukrajinski proboj‘, kaže Gentile.

‘Drugim riječima, ruska obrana je osjetljiva na ukrajinsku ofenzivu koja bi još uvijek mogla uzrokovati sustavni slom ukupne ruske obrane.‘

Hodges se također slaže da još ima nade.

‘Protuofenziva na terenu ne ide tako dobro kako smo se svi nadali, ali još uvijek ide naprijed‘, kaže Hodges. ‘Ukrajinci se iskrcavaju i šire pristaništa na lijevoj obali rijeke Dnjipro.‘

Hodges kaže da ovi dobici, koliko god bili mali, znače da Zelenski ‘nema potrebu niti želju o bilo čemu pregovarati s Putinom‘.

Herbert dodaje da iako su izgledi za značajnom promjenom tijekom zimskih mjeseci mali, ‘prerano je misliti da je bilo koja strana spremna na neki oblik političkog rješenja kako bi se ovaj rat završio ‘.

A bez mirovnog sporazuma, Herbert kaže da je pred Ukrajinom još jedno ‘krvavo ljeto iscrpljivanja‘.

Zapad može završiti ovaj rat

No Zapad može okončati ovaj rat, ako Ukrajini osigura dovoljno oružja za pobjedu kaže Ben Hodges, bivši zapovjednik američkih snaga u Europi.

Koliko će vremena trebati da se rat završi, ovisi o tome kakva će biti podrška Zapada Ukrajini i hoće li ta podrška biti i veća.

Dodatna američka sredstva za Ukrajinu ugrožena su političkim sukobima u Washingtonu, gdje novi rat, onaj na Bliskom istoku, zaokuplja pozornost najviših razina političke moći.

Podjele oko Ukrajine pojavile su se i u Europskoj uniji, koja sad kaže da ipak ne može osigurati sve streljivo koje je obećala. Sastanci u vrhu EU-a i svjetski sastanci na visokoj razini sada se uglavnom fokusiraju na humanitarnu katastrofu u Gazi.

Philip Ingram MBE, umirovljeni pukovnik britanske vojske i stručnjak za vojnu obavještajnu službu, kaže: ‘Ako podrška prestane prije nego što Ukrajina uspije poraziti Ruse, onda je pomoć vrijedna milijarde dolara koja je do sada poslana Ukrajini protraćena. Svaka zapadna vlada, uključujući vladu SAD-a, koja odluči protratiti sav taj novac, počinit će političko samoubojstvo.‘

Hlivco dodaje: ‘Ukrajina treba više oružja, više streljiva, više sustava dugog dometa i više borbenih zrakoplova četvrte generacije poput F16. Cijela protuofenziva je propala jer nemamo dovoljne zalihe oružja.‘

Na pitanje koliko misli da bi rat mogao potrajati, Hlivco kaže: ‘Moj brat, koji je vojnik na prvoj liniji u Ukrajini, rekao je da su oni spremni voditi ovaj rat najmanje deset godina. S trenutnim zalihama oružja, nema naznaka da će rat prije završiti. Zapad realno može okončati ovaj rat već sljedeće godine. Samo ako tako odluči.‘

Za Hodgesa bi najvažniji potez koji Zapad može učiniti bio ‘javno objaviti da je u našem strateškom interesu da Ukrajina pobijedi, porazi Rusiju i vrati je natrag na granicu iz 1991.‘ i poslati još oružja.

‘Takav strateški cilj stvorio bi mnogo učinkovitiju politiku u pogledu potpore Ukrajini‘, kaže Hodges, objašnjavajući kako bi se politika trebala usredotočiti na slanje više oružja Ukrajini.

Dodaje i kako bi precizni sustavi dalekog dometa - poput MGM-150 taktičkog sistema koji projektile može ispaliti na udaljenost od 300 km - mogli omogućiti Ukrajini da istrgnu Krim iz ruskih ruku.

No zasad, SAD i Zapad Ukrajini nisu poslali sve ono što joj je potrebno za okončanje rata.

‘Zapravo će američka administracija na kraju odlučiti kako će ovaj rat završiti. Trenutna politika ‘uz vas smo dok god je potrebno‘ drugi je način da se kaže da nismo posvećeni pobjedi Ukrajine, ali ćemo Ukrajini poslati pomoć koja će joj omogućiti nastavak borbi, no ne i pobjedu.

‘To je loša politika i propuštena prilika da se pomogne Ukrajini da porazi Rusiju i promijeni sigurnosnu situaciju u Europi za buduće generacije.‘

Gentile kaže da je teško reći koliko će dugo rat trajati ako Zapad ne pošalje još oružja.

‘Čini se da je Putin i više nego sretan što će svoje mlade ljude još neko vrijeme slati u blato i mlin za meso uz minimalnu obuku‘, kaže Gentile. ‘Kako će rat završiti na kraju je politička odluka obje strane.‘

Herbert kaže da je do neke mjere neizbježno da rat na kraju završi nekim oblikom političkog sporazuma - ali inzistira da se takav dogovor ne može sklopiti tako skoro.

‘U trenutku kad nema neke značajnije promjene na bojištu, do neke je mjere neizbježno da se ovaj sukob privede kraju ne preko tenkovskih cijevi, već kroz tihu diplomaciju i neki oblik političkog dogovora, ali ne kratkoročno‘, kaže Herbert.

‘Kao što se predsjednik Zelenski s pravom boji, to bi Putinove ubojite težnje zamrznulo, ali ne i posve eliminiralo.‘

U svojoj zlokobnoj procjeni, Ryan kaže da je problem za Ukrajinu nedostatak ljudstva pa će s vremenom, bez zaštite koju bi osiguralo članstvo u NATO-u, ruske snage, iako loše opremljene i nemotivirane, ‘istrošiti borbene sposobnosti‘ ukrajinskih snaga.

‘Doći će vrijeme kada će Ukrajina biti prisiljena prihvatiti barem prekid vatre ako se ne promijeni situacija na bojnom polju‘, kaže Ryan.

Ryan kaže da Ukrajina mora postati članica NATO-a kako bi nacija - i Zapad - postigli svoje ciljeve, a to je Ukrajine koja je ‘suverena i slobodna‘.

‘Potrebna nam je Ukrajina koja je unutar NATO-a i EU-a, kao bedem protiv zlonamjernih akcija Rusije pod kontrolom Putina i njegovih pomoćnika‘, kaže Ryan.

‘A to se neće postići za pregovaračkim stolom. Zato ne bismo trebali odgađati prijem Ukrajine ni u NATO ni u EU‘, inzistira Ryan. ‘Ako ne uspijemo ostvariti svoje ciljeve protiv Rusije s kojom smo suočeni danas, još ćemo ih teže postići protiv Rusije koju Putin gradi‘ - piše Jutarnji list

29. travanj 2024 02:32