StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNaš čovjek pod Marjanom

Nakon niza afera smjena na čelnoj poziciji Zatvora u Splitu: novi upravitelj, bivši zamjenik načelnika Župe dubrovačke, ima zaleđe u jakom igraču unutar sustava

Piše DV/ Katarina Marić Banje, SD
5. studenog 2022. - 07:03

U Zatvor u Splitu stigao je novi upravitelj Mirko Maslać, a dosadašnja upraviteljica Ana Svalina vraćena je na mjesto šefice Odjela tretmana na kojem je bila i prije imenovanja na zahtjevnu funkciju.

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave su nas informirali o osnovnim činjenicama smjene na čelnom mjestu zatvora na splitskim Bilicama.

- Državna službenica Ana Svalina razriješena je dužnosti upravitelja Zatvora u Splitu s 1. studenoga 2022. godine na osobni zahtjev. Privremeno na rok od 6 mjeseci novim upraviteljem imenovan je Mirko Maslać.

Radi se o državnom službeniku koji ima dugogodišnje radno iskustvo na poslovima u zatvorskom sustavu te ispunjava sve stručne uvjete za raspored na radno mjesto upravitelja - naveli su.

Iz dubrovačkog zatvora

Mirko Maslać došao je u Split s mjesta samostalnog nadzornika u zatvoru u Dubrovniku. Bio je zamjenik načelnika u općini Župi dubrovačkoj od svibnja 2013. do svibnja 2021. godine. Prije političke karijere radio je u zatvorskom sustavu, također u dubrovačkom zatvoru.

image

Mirko Maslać preuzeo je upravljanje splitskim zatvorom

Nikša Duper/Cropix

Za njega kažu da je izbor Jure Žulja, bivšeg upravitelja Zatvora Remetinec u Zagrebu, koji je otišao u mirovinu nakon 30 godina rada u navedenom sustavu. Tri godine nakon umirovljenja vratio se u zatvorski sustav, nakon što je na javnom natječaju početkom 2018. godine primljen na radno mjesto višeg stručnog savjetnika za obrazovanje zatvorenika u Kaznionici Glina.

U navedenoj kaznionici radio je sve do početka prošle godine, kada je napredovao na mjesto savjetnika specijalista u Upravi za zatvorski sustav u Ministarstvu pravosuđa i uprave.

Ekskluzivne fotografije iz zatvora u Splitu: šef najpoznatije ‘zločinačke‘ čita ruske klasike, a u ćelijama zatvorenici snimaju selfije! Mobiteli su strogo zabranjeni, ali ih je netko očito prokrijumčario na Bilice

Opet smrt u splitskom zatvoru: ‘Napravili su hitnu obdukciju, prije nego su javili da je moj brat umro, nešto skrivaju!‘ Odvjetnik potvrdio nevjerojatan propust

Izbor Mirka Maslaća na mjesto upravitelja navodno je tek početni potez kojim počinje rekonstrukcija urušenog sustava u Zatvoru u Splitu. Dosadašnja upraviteljica Ana Svalina imenovana je na tu funkciju početkom 2020. godine, a od samog početka njezina mandata brojne afere učinile su sumornu ustanovu prepoznatljivom široj javnosti.

Imali su štrajk glađu jer su se zatvorenici žalili na nehigijenske uvjete. Smatrali su kako unutar zatvora nema adekvatne zaštite od koronavirusa jer se nedovoljno poštuju epidemiološke mjere.

image
Cropix/Nikola Vilić

Pobuna je ugušena razmještajem kolovođa, ali kako je vrijeme pokazalo, uvjeti u zatvoru zaista su pogodovali razvoju zaraze. Naime, u ožujku 2021. godine, od ukupno 44 osobe lišene slobode i zaražene virusom u svim zatvorima i kaznionicama u Hrvatskoj, čak 41 oboljela osoba bila je iz Zatvora u Splitu.

Od 16 službenika i namještenika Uprave za zatvorski sustav i probaciju pozitivnih na koronavirus, 15 ih je radilo na splitskim Bilicama.

Krajem iste godine dvojici pravosudnih policajaca je usred grada prilikom izlaska iz zgrade Županijskog suda u Splitu pobjegao Branimir Ćaleta, optužen za ubojstvo trudne djevojke Ukrajinke Ganne Kitaeve. Uhićen je nakon nekoliko sati potrage gradskim ulicama, a o bijegu je izjavu za novinare dala upraviteljica Zatvora u Splitu.

Stigla i inspekcija

- Pravosudni policajci su dobre fizičke spreme - kazala je među ostalim.

Poslije se pokazalo da jedan od pravosudnih policajaca iz Zatvora u Splitu ima invaliditet zbog kojega nije smio biti raspoređen na navedenu dužnost. Naime, policajac nema jedno oko, a raspoređen je na sprovođenje Ćalete, koji je čekićem smrskao lubanju svojoj trudnoj djevojci i optužen je za teško ubojstvo.

Nakon što je više puta nađena droga unutar ustanove, problem su riješili dovođenjem specijalno obučenog psa, ali sa švercom mobitela nisu nikad izišli na kraj. U travnju ove godine izgledalo je kao da Minsitarstvo namjerava stati svemu na kraj kada su poslali inspektore iz Zagreba koji su dva dana provodili izvanredni stručni nadzor.

Osim dostave zabranjenih stvari unutar zatvorske ustanove, najviše ih je zanimala dokumentacija vezana za službena putovanja. Svemu je prethodio incident u kojem je ozlijeđen zatvorenik, ali i jedan pravosudni policajac.

Došlo je do problema te su pravosudni policajci upotrijebili sredstva prisile, prilikom čega je zatvorenik zadobio ozljede jagodične kosti i čela. Međutim, ozljede nisu bile evidentirane u medicinskom kartonu, ali su bile vidljive na licu.

‘Slobodna‘ doznaje: zagrebački inspektori bez najave ‘upali’ na splitske Bilice, istražuju premlaćivanje zatvorenika i niz drugih incidenata. Poznatom dileru nađen mobitel u ćeliji

U ćeliji zatvora u Splitu nađen mobitel: iPhone je bio u sobi s dvojicom poznatih lica krim miljea, ali postoji ‘kvaka‘ zbog koje nitko neće biti kažnjen

Postojala je i njegova potpisana izjava da je pao s kreveta, ali je pravosudni policajac koji je intervenirao imao lom prsta na ruci, što je raspirilo sumnju da se radilo o premlaćivanju. U konačnici je stegovni postupak pokrenut protiv njega i još dvojice pravosudnih policajaca.

Nakon toga su imali više slučajeva samoozljeđivanja, tj. rezanja u ćelijama i jednu smrt, kada je u lipnju u ćeliji preminuo 33-godišnjak osumnjičen za šverc duhana. Pokazalo da je prebolio COVID-19 i podlegao posljedicama bolesti, a da nikada nije odveden u bolnicu.

Početkom prošlog mjeseca imali su dva slučaja predoziranja koja još nisu do kraja istražena. Sve nabrojeno dovelo je do smjene u Zatvoru u Splitu, a ostaje vidjeti koje će promjene napraviti novi upravitelj. 

16. travanj 2024 14:21