StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOpravdano ili ne?

Mora li pizza koštati 18, a kuglica sladoleda 3,5 eura? Cijene rastu više od inflacije, evo što kažu stručnjaci

Piše dv
5. srpnja 2023. - 07:22

Zašto divljaju cijene hrane diljem jadranske obale? Zašto kuglica sladoleda stoji 3 i pol eura, a pizza 18? Kupnja voća i povrća na tržnici postala je pravi udar na novčanik. Jesu li takve cijene opravdane? Odvraćaju li domaće i strane turiste od odmora u našoj zemlji? Kakva je situacija na kontinentu?

Zvjezdana Blažić, savjetnica za poljoprivrednu i prehrambenu industriju, kaže za HRT kako cijene hrane rastu više no što je inflacija. Naglašava kako su u lipnju cijene porasle 13 posto.

“Stabilnost cijena nije postignuta ni globalno i to u onom dijelu koji se odnosi na poljoprivredne sirovine. Cijene hrane su one koje najviše rastu od svih cijena kategorija u EU pa tako i u Hrvatskoj. Hrvatska nije tu izuzetak. Mi trenutno imamo najveći rast u kategoriji povrća i svinjskog mesa”, naglasila je.

Dodaje kako na tržištu hrane dolazi do stabilizacije iako su cijene hrane daleko od onog što su bile početkom 2020. godine, a pogotovo 2021.

Na pitanje zašto su cijene na Jadranu tako visoke, Blažić je rekla da sve ovisi o destinaciji.

“Cijene u Dubrovniku na tržnici su skoro kao u Zagrebu, a cijene u Rovinju su gotovo 100 posto više”, rekla je.

Dodala je kako je to stvar ponude i potražnje.

Ekonomski analitičar, Franz Letica naglašava kako ako je cijena sladoleda na Krku 3,5 eura, znači da je potražnja velika i ta je cijena realna.

“Cijena kuglice sladoleda je fakturirana na temelju gdje se ugostiteljski objekt nalazi, cijenom najma poslovnog prostora, komunalne naknade. Cijene najma su porasle za 400-500 posto i to je razlog zašto su proizvodi skupi”, istaknuo je u razgovoru za HTV.

Govori kako je idući faktor cijena rada radne snage. Radniku se treba platiti smještaj, hrana i platiti mu kako bi ga imali.

– I onda imate ulazne namirnice koje su poskupila 100 posto, naglasio je Letica za HRT.

07. studeni 2024 19:50