StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetJeste li imali iskustva?

Mladi vozač nedaleko od Sinja Passatom naletio na vuka! Divlja životinja je od jačine udara odbačena kraj prometnice. Na automobilu je velika šteta

Piše sd
29. listopada 2021. - 14:14

Sinoć je na cesti Dicmo-Sinj na predjelu Kukuzovac mladi vozač osobnim automobilom marke Passat naletio na vuka. Divlja životinja je od jačine udara odbačena kraj ceste te je od ozljeda uginula, donosi Slobodna Dalmacija.

Vozač, na sreću, nije ozlijeđen, a na automobilu je nastala materijalna šteta. Pretpostavlja se da je na automobilu zbog siline udara nastala velika šteta.

Kako saznajemo iz PU splitsko-dalmatinske, radi se o 22-godišnjem vozaču koji je oko 21.35 sati upravljao automobilom marke Volkswagen Passat iz smjera Dicma prema Sinju.

Ispred njega se najednom stvorila divlja životinja koja je istrčala iz šume. Naletio je na nju prednjim dijelom automobila. 

Na mjesto događaja na Kukuzovcu je u četvrtak noću izašao predstavnik Interventnog tima za vuka i risa, ustrojstvene jedinice Uprave za zaštitu prirode Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. On je evidentirao događaj i odnio lešinu vuka koju će zbrinuti po propisanoj proceduri. 

Ovo nije prvi put da se vozači na Kukuzovcu susreću s divljači na cesti, a mladi mještanin Dicma nam se i javio nakon što je čuo za susret vozača i vuka.

- Često oko 22 - 23 sata u okolici kuće vidim lisice, jednom sam umalo naletio na njih nekoliko dok su prelazile cestu. Vuka sam vidio na području Kukuzovca, vidio me i otišao je svojim poslom. Susreti s divljim životinjama me ne brinu jer s njima moramo dijeliti životni prostor, ljudi nemaju ekskluzivno pravo na ovo područje.

A i one vas neće napast ako ih ne dirate, znam da vani čak postoje i urbane lisice koje žive normalno u gradovima. A većina naših lovaca bi samo ubijala, njima nije do prirode nego do “pucačine”. Da podsjetim, mi smo tim životinjama oduzeli stanište i protiv sam toga da se vrši i odstrel vukova i lisica.

Štoviše, nedaleko od nas se nalazi odlagalište smeća za cijelu Cetinsku krajinu i zbog toga su se nakotili štakori i miševi, a lisice njih tamane i korisne su nam - kaže nam mladić.

image
Uginuli vepar nakon udara automobila
Vladimir Ivanov/Cropix

Inače iz Grada Sinja su početkom ovog mjeseca objavili kako je u tijeku postupak dobivanja građevinske dozvole za rekonstrukciju ceste na predjelu Kukuzovac. Planira se nova traka za spora vozila u smjeru Sinj-Kukuzovac i raskrižje za ulaz i izlaz iz Radošića.

U sklopu radova namjeravaju napraviti i pothodnik kojom bi se napuštena trasa željezničke prenamijenila u  biciklističko - hodočasničku stazu. Za rekonstrukciju dionice je izdana lokacijska dozvola,

Stanovnici krajeva gdje divljač šeta po cesti svjesni su mogućih opasnosti prilikom naleta na životinju, pogotovo u mraku kada je se ne uoči do zadnjeg trenutka. Na Hvaru se vozačica Golfa sudarila s divljom svinjom po mraku na kolniku mokrom od kiše jer se unatoč kočenju nije uspjela zaustaviti na vrijeme.

U toj prometnoj nesreći je stradala životinja i karoserija automobila, ali i vozačica koja je zadobila trzajnju ozljedu vrata i morala ići na fizikalnu terapiju. Kako i naselja uz more znaju imati šumske goste po prometnicama, za izjavu smo upitali mještanku Podstrane koju je u večernjim satima iznenadila lisica na potpuno osvijetljenom i prometnom dijelu ceste.

- Vraćala sam se s djecom s rođendanske proslave, a kako je bilo zimsko doba već je pao mrak, iako nije bilo prekasno. Upravo sam dala žmigavac za skrenuti  na parkiralište, kada sam ugledala lisicu kako izlazi iz dvorišta mog prvog susjeda.

Nije se uopće preplašila ni zvuka ni svjetala mog automobila nego je nastavila hodati i prešla preko ceste tik ispred mog vozila i produžila gornjom stranom iznad ceste. Naše kuće su tik uz more što znači da se ova životinja spustila od šumskog dijela, koji je podaleko iznad kuća, sve do naselja.

image
Jarac na cesti u NP Mljet.
 
Božidar Vukičević/Cropix

Djeca su, naravno, bila oduševljena prizorom, ali meni su odmah pale na pamet opasnosti od naleta na životinju, pogotovo na nepreglednim dijelovima ceste. I još se radilo o lisici, a zamislite tek da je bila koja veća i agresivnija životinja. Volim životinje, ali je činjenica da su na cesti opasnot za ljude - prepričala nam je mlada majka.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja donijelo je Odluku o imenovanju Interventnog tima za vuka i risa u Republici Hrvatskoj. Interventni tim djeluje ovisno o hitnosti situacije.

Hitne situacije mogu biti životinje u nevolji (uhvaćene u zamku, ranjene) te kod sumnje na bjesnoću (životinja po danu kod naselja, ne bježi ili čak napada ljude).

Manje hitne situacije mogu biti pojavljivanje problematičnih životinja koje učestalo uzrokuju štetu i zadržavaju se u blizini naselja te preuzimanje i zbrinjavanje tijela mrtvih vukova i risova.

28. travanj 2024 15:04