StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOstali bez milijardi

Koliko je ruskog novca blokirano u inozemstvu? Do sada se samo nagađalo, Amerikanci objavili i prve službene brojke

Piše dv
8. rujna 2023. - 07:14

Ono o čemu se do sada uglavnom nagađalo, sada je dobilo i "opipljivi" oblik. Naime, američko Ministarstvo financija objavilo je kako su sankcije nametnute Rusiji zbog njene agresije na Ukrajinu dosad blokirale rusku imovinu u vrijednosti od oko 280 milijardi dolara.

image
Alexander Nemenov/Afp

Većina ove imovine se nalazi u članicama Europske unije, a proces identifikacije i prebrojavanja ruske imovine trebao bi biti završen do kraja ove godine.

Ministarstvo financija SAD-a navodi da su stručnjaci iz Sjedinjenih Američkih Država, Australije, Kanade, Europske komisije, Francuske, Njemačke, Japana, Italije i Velike Britanije proveli inicijalnu reviziju ruske suverene imovine koja je blokirana ili konfiscirana.

image
Kirill Kudryavtsev/Afp

Sve te zemlje obvezale su se da će zadržati rusku imovinu blokiranom sve dok Rusija ne nadoknadi štetu koju je nanijela Ukrajini. Ova odluka dio je globalnih nastojanja da se izvrši pritisak na Rusiju na političkom i ekonomskom planu kako bi se što prije postigao mir u Ukrajini.

image
Yuri Kadobnov/Afp

Eksperti ukazuju na to da su sankcije, posebno blokiranje suverene imovine, imale značajan ekonomski utjecaj na Rusiju. Ograničen pristup financijskim sredstvima i resursima u inozemstvu ozbiljno je naštetio ruskoj ekonomiji, koja se suočava s padom vrijednosti rublje, visokom inflacijom i ekonomskom nestabilnošću.

Planirano je da se proces identifikacije i prebrojavanja ruske imovine završi do kraja ove kalendarske godine.

Dok se svi nadaju da će ovaj pritisak na Rusiju dovesti do promjene njenih političkih odluka, ekonomske posljedice sankcija već se duboko osjećaju u Rusiji, ostavljajući pitanje kako će se situacija dalje razvijati i hoće li donijeti željene rezultate.

image
Alexander Nemenov/Afp
05. svibanj 2024 01:07