StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetpredatori vrebaju

Horor priče iz hotela: ‘Mrtvu pijanu odveli su me u sobu potpunog neznanca, a onda sam se probudila usred silovanja‘

Piše Duška Jurić/JL
7. ožujka 2023. - 09:10

Zastrašujući slučajevi silovanih žena u sobama vrhunskih hotela događaju se jer osoblje neprovjereno predaje ključeve seksualnim predatorima, otkriva New York Post. Dva odvojena slučaja u Teksasu pokazala su da su muškarci provalili u sobe žena koje su odsjele u hotelima nakon što su lagali osoblju kako bi dobili ključ. Jedan je muškarac navodno uspio uvjeriti i policiju i hotelsko osoblje da ga puste u žrtvinu sobu u hotelu Hilton, piše Jutarnji list.

Također, NY Post izvještava i o slučaju u kojem je jedan navodni neželjeni ulazak u sobu spriječen tek kad je žena brzo zalupila vratima uljezu pred nosom te mu pritom odsjekla prst.

Jedna žena, koja je bila žrtva incidenta u prosincu 2022. u hotelu Holiday Inn Express & Suites, završila je na sudu, a njezin je odvjetnik izjavio sljedeće: "Žena je spavala i probudio ju je muškarac koji je čučao u podnožju njezina kreveta sa spuštenim hlačama i kondomom u rukama. Počela je vrištati i uspjela ga je istjerati iz sobe, a zatim je odmah nazvala recepciju. Oni su joj priznali i rekli: ‘O da, dali smo ključ tom čovjeku. Rekao je da vas poznaje.‘"

Potencijalni silovatelj navodno je pratio žrtvu, koja je tražila da ne bude imenovana, natrag do njezina hotela u Gonzalesu prije nego što je uvjerio djelatnike na recepciji da mu daju ključ sobe. Optuženi napadač uhićen je i optužen za kazneno djelo pokušaja seksualnog zlostavljanja, a postupak je u tijeku. Holiday Inn nije odgovorio na zahtjev The Posta za komentar.

"Gotovo svaki hotelski lanac koji sam vidjela ima politiku koja kaže da ni pod kojim okolnostima ne možete izdati ključ nečije sobe bez identifikacije, ta osoba mora biti registrirana u hotelskoj sobi", rekla je Anna Greenberg iz Blizzard Lawa, koja zastupa žrtvu.

No, iznova se pokazalo da osoblje nije uvijek dovoljno oprezno u takvim situacijama. U jednom slučaju koji se dogodio u američkom hotelu Hilton, gdje noćenje košta 500 dolara, Kathleen Dawson ležala je bez svijesti na ulici u blizini hotela nakon što je tu noć previše popila tijekom izlaska. Zabrinuta građanka pozvala je hitnu nakon što je vidjela muškarca sa spuštenim hlačama kako stoji iznad žrtve, objasnili su njezini odvjetnici.

Osoblje hotela stiglo je u pomoć u isto vrijeme kad i policija, no prema tužbi koju je podnijela žrtva, slijedili su upute njezine kolegice s posla, koja je recepciji lažno tvrdila da je Dawson boravila u njegovoj sobi. Bez provjere osobne iskaznice ili broja njezine sobe, osoblje hotela stavilo je Dawson u invalidska kolica i odvezlo je u njegovu sobu, gdje se probudila usred silovanja, stoji u tužbi.

Muškarac optužen za silovanje prvotno je optužen za kazneno djelo 2017., no te su optužbe na kraju odbačene. Međutim, u građanskoj parnici Dawson je dobila 44 milijuna dolara odštete od poznatog lanca hotela.

"Iako Hilton obično ne komentira pravna pitanja, uz dužno poštovanje, ne slažemo se s presudom porote i potvrđujemo da su članovi našeg hotelskog tima djelovali prema uputama hjustonske policije. U Hiltonu je sigurnost naših gostiju glavni prioritet i ne odobravamo nasilje bilo koje vrste", rekao je glasnogovornik hotela Hilton za The Post.

Tu je i treći grozan slučaj u kojemu se žena nedavno probudila u svojoj hotelskoj sobi u Austinu u siječnju, a zatim je shvatila da netko ima ključ njezine sobe i pokušava otvoriti vrata. Vidjela je mušku ruku kako se gura kroz otvor između vrata i sigurnosnog zasuna, pokušavajući ga maknuti i ući, a zatim je žena zalupila vrata.

"Trčala sam što sam brže mogla, zatvorila vrata... Zalupila ih... I iskreno sam mu rekla: ‘Odje*** van!‘ Čula sam muškarca kako govori ‘o, je***‘ i zatim je odjurio", ispričala je prestravljena žena po imenu Mandy, koja se zatim zaključala u svoju sobu i nazvala hitnu. Otključala je vrata tek kad je policija konačno stigla.

"Shvatila sam da je njegov prst još uvijek u mojim vratima ispod sigurnosne kvake", prisjetila se, a policija u Austinu u Teksasu nije otkrila identitet muškarca.

"Kad sam napuštala hotel, bilo je posvuda krvi iz njegova prsta. Bila sam nasmrt preplašena. Govorila sam policajcima da ne želim da me vidi i srećom, promolila sam glavu iza ugla i nije ga više bilo u predvorju", prisjetila se.

U sudskim podnescima njezini odvjetnici tvrde da iako Mandy nije bila napadnuta, osoblje hotela The DoubleTree Austin University Area dopustilo je muškarcu da uđe u njezinu sobu i da ona nije držala vrata na zasunu, stvari su mogle imati puno drugačiji ishod.

Mandy tuži tvrtku za upravljanje hotelima Aimbridge Hospitality, Pinnacle Hotels USA, DoubleTree by Hilton Hotel Austin - University Area i Johna Doea za više od milijun dolara zbog pretrpljene muke.

Drugi hotel u Austinu, DoubleTree Northwest Arboretum, trenutno se pak suočava s tužbom vezanom uz četvrti slučaj. U ovome slučaju jedna studentica tvrdi da je silovana nakon što je napadač pronašao njezinu izgubljenu ključ-karticu. Žena se prijavila u hotel kako bi proslavila svoj 21. rođendan i pritom je izgubila ključ. Gubitak je prijavila hotelu, stoji u dokumentaciji, ali silovatelj, koji je bio muškarac s kojim je ranije popila nekoliko pića, iskoristio je izgubljeni ključ i ušao u njezinu sobu te je seksualno napastovao.

U tužbi se traži više od milijun dolara od tvrtki za upravljanje hotelima, Aimbridge, Pinnacle LLC i Pinnacle Inc., koje nisu bile odmah dostupne za komentar. Njezin napadač, Zakary Nadzak, uhićen je i optužen za seksualni napad.

Teksaški krizni centar za silovanje vjeruje da su slučajevi otkriveni u ovom članku samo vrh ledenog brijega, napominjući da djelatnici Ženskog centra u Houstonu redovito odgovaraju žrtvama koje su imale slična iskustva u hotelima, ali se rijetko podižu optužnice.

"Činjenica da ovo izlazi na vidjelo, po meni, ne znači da je to nešto novo", rekla je Emilee D. Whitehurst iz Houstonskog ženskog centra.

“Mislim da je ovo dugogodišnji modus operandi. Mislim da je samo novo to da su preživjele voljne istupiti i da se klima mijenja tako da se počinitelji i sustavi smatraju odgovornima", dodala je.

U Iowi je također prijavljen slučaj u kojemu je osoblje hotela dalo ključ sobe jedne korisnice nepoznatom muškarcu. Kad zbog sigurnosnog zasuna na vratima nije mogao ući, vratio se do recepcije i rekao djelatnicima hotela da su se on i njegova ‘djevojka‘ posvađali te ih natjerao da mu omoguće ulazak u sobu. Muškarac po imenu Christopher LaPointe žrtvu je nekoliko sati napadao i tukao, a kasnije je osuđen na 20 godina zatvora.

Na recepciji su mu dali ključ žrtvine sobe bez da su mu prethodno provjerili osobnu iskaznicu ili barem provjerili je li bio hotelski gost. Hotel je za The Post izjavio da je bio pod drugom upravom prije 9 godina kada se taj incident dogodio.

"Trenutačna uprava ima strogu politiku da ključeve daje samo prijavljenim gostima", rekao je glasnogovornik.

U drugom slučaju iz 2017., kalifornijska porota dodijelila je ženi 3,5 milijuna dolara nakon dvotjednog suđenja koje se dogodilo zbog toga što Holiday Inn Express, u kojem je odsjela, nije provjerio osobnu iskaznicu muškarca koji je tražio ključ od njezine sobe, prema riječima njezinih odvjetnika. Muškarac po imenu Jonathan Padilla kasnije je optužen za seksualno zlostavljanje i proveo je tri godine u zatvoru.

20. travanj 2024 09:10