StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnije im valjala ni ‘Quo vadis, Aida‘

Filmski centar Crne Gore nije podržao ‘Čovjeka koji nije mogao šutjeti‘. Ovo im nije prvi propust, što stoji iza toga?

Piše L. V.
1. lipnja 2024. - 09:39

Nevladine organizacije crne Gore protestirale su uputivši pismo Filmskom centru Crne Gore zbog izostanka podrške filmu "Čovjek koji nije mogao šutjeti", pišu crnogorske Vijesti. Prsvjedno pismo uputile su Akcija za ljudska prava, Centar za građansko obrazovanje, Centar za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA, Crnogorski komitet pravnika za ljudska prava i Udruženje "Štrpci – Protiv zaborava”.

Filmski centar nije podržao film koji je osvojio Zlatnu palmu, a dodaju i kako im ovo nije prvi ‘propust‘, isto tako nisu podržali ni film Quo Vadis Aida? koji je osvojio priznanja na međunarodnim festivalima i bio nominiran za Oskara.

Grupa od pet nevladinih organizacija uputila je protestno pismo rukovodstvu FCCG-a sa zahtjevom za obrazloženje zašto nisu podržali projekt "Čovjek koji nije mogao šutjeti", redatelja Nemanje Slijepčevića, dobitnika Zlatne palme na Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu. Nevladine organizacije pismo su uputile direktorici FCCG Aleksandri Božović, i predsjedniku Savjeta FCCG Edinu Jašaroviću. Dodaju i da su producent iz Srbije Miloš Avramović, crnogorski redatelj Dragutin Đurović i crnogorski glumac Momčilo Otašević stručni savjetnici koji nisu smatrali da projekt koji u fokusu ima ratni zločin otmice putnika iz vlaka u Štrpcima iz veljače 1993. godine, u kojem su ubijena i osmorica crnogorskih državljana, treba dobiti financijsku podršku.

Članovi Savjeta su i poslovna psihologinja i novinarka Irena Tatar, glumac Slaviša Čurović, književnik i televizijski autor Bogić Rakočević, i članica ispred FCCG Danijela Radulović.

“Prema Pravilniku o sufinanciranju proizvodnje kinematografskih djela, stručne konzultante za filmsku djelatnost predlaže direktor FCCG, imenuje ih Savjet FCCG, koji i usvaja odluku o njihovim prijedlozima za financiranje projekata”, navodi se u priopćenju. 

Iz NVO su ukazali da FCCG ranije nije podržao ni film Quo Vadis Aida?, redateljice Jasmile Žbanić, koji obrađuje temu genocida u Srebrenici, a koji je osvojio priznanja na međunarodnim festivalima i bio nominiran za Oskara.

Oni su pitali FCCG je li neprepoznavanje tih filmskih projekata posljedica uvjerenja suprotstavljenih poštovanju ljudskih prava i patnji žrtava ratnih zločina, ili postoji neki drugi razlog za, kako su rekli, propuste da se podrže ta djela vrhunskog kulturno-povijesnog značaja, pišu Vijesti.

“Očigledan je nedostatak senzibiliteta prema umjetničkim djelima koja imaju potencijal osvijestiti društvo, potaknuti na suočavanje s ratnom prošlošću i osiguraju uvjete za pomirenje i trajni mir na Balkanu”, kaže se u priopćenju..

Iz NVO su rekli da govoriti o ratu kroz umjetnost predstavlja dragocjen način da se istina sačuva od zaborava i stigne do većeg broja ljudi, pogotovo mlađih generacija, a da bi FCCG trebao podržavati upravo takve projekte.

 

 

24. lipanj 2024 18:44