StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRizik od širenja

ECDC i WHO poslali važno upozorenje: Jedan bi virus mogao povećati pritisak na bolnice u ovoj sezoni, evo kako možete spriječiti zarazu

Piše dv
23. studenog 2022. - 18:04

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti objavio je kako se očekuje da će respiratorni sincicijski virus (RSV) povećati pritisak na bolnice u ovoj sezoni, prenosi Slobodna Dalmacija.

Ravnateljica Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti Andrea Ammon i ravnatelj Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Ghebreyesus skrenuli su pozornost na rizik od potencijalne kocirkulacije koronavirusa i gripe.

Procijenili su da kocirkulacija virusa može povećati pritisak na bolnice i na djelatnike u zdravstvu, objavio je ECDC.

Visoke razine cirkulacije RSV-a koje se podudaraju s vrhuncima ovih virusa mogle bi stoga stvoriti dodatni pritisak na sustav, objavili su, prenosi Zimo.

Inače, respiratorni sincicijski virus često uzrokuje infekcije dišnog sustava koje se najčešće očituju simptomima infekcije gornjih dijelova dišnog sustava poput prehlade. Ovaj virus, međutim, može uzrokovati i infekcije donjih dijelova dišnog sustava poput bronhiolitisa i upale pluća, stoji na stranicama HZJZ-a.

Uobičajeni simptomi RSV-a uključuju curenje iz nosa, gubitak apetita, kašalj, kihanje i groznicu. Većina RSV infekcija nestane sama od sebe u tjedan ili dva, ali RSV može uzrokovati i teže infekcije.

Unatoč brojnim istraživanjima, cjepivo protiv RSV-a još nije dostupno. Međutim, širenje RSV-a moguće je spriječiti jednostavnim postupcima, posebno ako su prisutni simptomi prehlade, objavili su iz HZJZ-a.

- redovito prati ruke (svoje i djetetove)

- izbjegavati mjesta gdje se okuplja mnogo ljudi, posebno zatvorene prostore

- izbjegavati dijeljenje djetetovih osobnih stvari (poput dude varalice, čaše, pribora za jelo)

- češće prati dječje igračke

25. travanj 2024 15:29