StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPovijest obračuna

CIA je prije 40 godina lukavštinom raznijela sovjetski plinovod: bila je to najmonumentalnija nenuklearna eksplozija ikad viđena iz svemira. Je li se povijest ponovila?

Piše Marin Prvan/sd
30. rujna 2022. - 15:06

Nagađanja o sabotaži Sjevernog toka ne prestaju. Najčešći sumnjivci su Rusija i SAD, ali zasad ne postoje jasni dokazi o krivcu. Ipak, jedna od ovih dviju država ima povijest raznošenja plinovoda i to onog ruskog. Pogađate, u pitanju nije Rusija, piše Slobodna Dalmacija.

Thomas Reed, bivši tajnik američkih zračnih snaga koji je bio u Vijeću za nacionalnu sigurnost Ronalda Reagana, u svojim je memoarima objavljenima 2004. godine otkrio ono što je nazvao samo jednim primjerom CIA-inog "hladnookog ekonomskog rata" protiv Moskve. Tamo opisuje kako je operacija u ljeto 1982. godine izazvala "najmonumentalniju nenuklearnu eksploziju ikad viđenu iz svemira".

CIA je saznala za određene sovjetske ambicije preko izvora iz francuskog KGB-a, pukovnika Vladimira Vetrova, kodnog imena Farewell. Njegov je posao bio procijeniti obavještajne podatke koje je prikupio tajnoviti ogranak KGB-a uspostavivši mrežu industrijskih špijuna za krađu tehnologije sa Zapada.

Vetrov je rekao CIA-i za određeni "popis za kupnju" softverske tehnologije kojom Moskva želi ažurirati svoj plinovod kojim planira izvoziti prirodni plin u Zapadnu Europu. Washington je pod svaku cijenu želio takav blokirati aranžmani. Onda, nakon što je dobila odobrenje predsjednika Reagana u siječnju 1982., CIA je uspješno osujetila Sovjetski Savez bombardiraviši njegove planove o nabavci softvera. Doslovno.

"Kako bi se poremetila sovjetska opskrba plinom, njegova zarada u trgovini sa Zapadom i unutarnje rusko gospodarstvo, softver za cjevovod koji je trebao pokretati pumpe, turbine i ventile bio je programiran tako da se poremeti na način da postavi pumpu brzine i postavke ventila za proizvodnju pritisaka daleko iznad onih prihvatljivih za spojeve cjevovoda i zavare", naveo je Reed.

"Projekt je premašio najluđe snove CIA-e. U eksploziji nije bilo žrtava, ali je bila toliko dramatična da su prvi izvještaji izazvali uzbunu u Washingtonu pa čak i doveli do straha da su Sovjeti lansirali projektil s mjesta na kojem se nije znalo da se rakete nalaze ili da su možda detonirali "mali nuklearni uređaj", zabilježio je Reed u svojoj knjizi.

Vladimir Vetrov pak nije najbolje prošao nakon ovog. Naime, njegovo špijuniranje otkrio je KGB i pogubljen je 1983. godine.

Također, ovo ne bi bio prvi put da se američke opasne "igračkice", naoružane teškim eksplozivima, vrte oko Sjevernog toka. Jedno takvo naoružano vozilo za uklanjanje mina na daljinsko upravljanje pronađeno je 2015. u blizini ruskog plinovoda nekoliko kilometara istočno od baltičkog otoka Öland, navodi Radio Sweden.

Bespilotno vozilo otkrila je sama plinska tvrtka Sjeverni tok tijekom godišnje rutinske provjere plinovoda, a javnost o tome obavijestio Jesper Stolpe iz švedskih oružanih snaga. Tvrtka je promptno obavijestila švedske oružane snage jer je vozilo pronađeno u švedskoj ekonomskoj zoni.

Stolpe je tada istaknuo da je vozilo naoružano eksplozivnim punjenjem koje se koristi za uništavanje pomorskih mina, ali i dodao da je malo vjerojatno da bi moglo izazvati bilo kakvu štetu na cjevovodu - barem u stanju u kojem je bilo. Naime, iako je vozilo posjedovalo kapacitet oštetiti cjevovod, što bi zauzvrat moglo uzrokovati curenje plina, žica potrebna za pokretanje punjenja i kontrolu vozila je bila odsječena, čime je vozilo bilo prilično bezopasno.

A još jedna interesantna informacija dolazi sa stanice Flightradar24 koji pruža informacije u stvarnom vremenu o tisućama zrakoplova diljem svijeta. Barem kako izvještava Al Mayadeen, američki vojni helikopteri su u više navrata tijekom rujna kružili iznad mjesta incidenta s plinovodom Sjeverni tok u blizini otoka Bornholm, po podacima koje su detektirali na Flightradar24.

Tako je 1., 2. i 3. rujna helikopter Sikorsky MH-60R Seahawk proveo sate lutajući iznad lokacije oštećenih plinovoda u Baltičkom moru. Flightradar24 je, navodno, pokazao neidentificiranu letjelicu koja nije imala čak ni ikonu helikoptera koja je lebdjela iznad mjesta. Međutim, 24-bitni ICAO kod zrakoplova uključen u opis, tvrdi libanonski portal, omogućuje utvrđivanje modela, a to je Sikorsky MH-60R Seahawk američke vojske. Kod se provjerava putem otvorenih izvora koji prikupljaju podatke o vojnim zrakoplovima.

Služba za praćenje zrakoplova također pokazuje da je američki helikopter doletio u područje lebdenja iznad plinovoda Sjeverni tok iz Gdanjska u Poljskoj. Drugog dana nadlijetanja, gotovo paralelno s američkim kolegom, u blizini otoka Bornholm letio je nizozemski mornarički helikopter NH9 koji je, pretpostavlja se, promatrao aktivnost Amerikanaca. Američki helikopteri također su letjeli iznad drugih plinovoda Sjevernog toka 10. i 19. rujna, a drugi su satima ostali iznad mjesta incidenta u noći 22. i 25. rujna. Navodno posebno zbunjujuće tragove imaju helikopteri koji su izvršili nalete u noći s 22. na 23. i 25. na 26. rujna.

Njemačke novine Der Siegel su u utorak izvijestile da je američka CIA upozorila njemačku vladu da će biti napada na plinovode Sjevernog toka tjednima prije bilo kakvog incidenta oko plinovoda. 

16. travanj 2024 13:20