StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetstigla i interventna

Brutalne uvrede na prosvjedu ispred HZJZ-a: ‘Ovi dečki u plavim uniformama, oni su tu da štite njih od nas. Mi kažemo Capaku i ostaloj bandi, ovi dečki će doći po vas!‘

Piše PIŠE ANITA BELAK KRILE/SD
1. veljače 2022. - 11:34

Ispred Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Zagrebu te u drugim gradovima u Hrvatskoj započeo je jutros prosvjed protiv provođenja epidemioloških covid mjera nad djecom. U Zagrebu se okupilo oko stotinjak ljudi, a na terenu je interventna policija. Andrija Klarić, koji je organizator prosvjeda, zahvalio se Domovinskom pokretu i Mostu koji su ih podržali.

Prosvjednici viču: „Ne damo djecu!“ i poručuju da su "škole logori, te da profesore treba biti sram“.

 Iz zagrebačke policije potvrđeno je kako prosvjed nije prijavljen. 

"Sramite se, profesori, koji niste ovdje da nas podržite, sebe, vašu djecu i našu djecu. Sramite se! Ovo što provodite u školama je nedopustivo! Nemate pravo ulaziti u medicinski karton naše djece, niste doktori. Zašto to činite? Odakle vam pravo? Je li vam imalo neugodno? Zašto ste tako otupjeli...", kazala je između ostalog prosvjednica koja se predstavila kao Katarina. Profesorima je poručila da su prodane duše te ih pozvala da izaberu stranu.

“Ili ćete izabrati našu djecu i ljubav ili te zlotvore kojima služite“, kazala je.

Riječ je uzela druga prosvjednica koja je navela da je profesorica.

"Ja sam Jelena, profesorica tjelesnog odgoja u školi Vjenceslava Novaka u Zagrebu. Došla sam podržati prosvjed. Majka sam dvoje djece, apsolutno sam protiv cijepljenja djece, jedna sam od rijetkih profesora koji ne daju djeci da nose maske", tvrdi zagrebačka nastavnica. Tumači kako svi profesori ne razmišljaju isto te da je „velika većina profesora u njezinoj školi na njihovoj strani, javlja Slobodna Dalmacija. 

image
Prosvjed u Zadru 
Luka Gerlanc/Cropix

Prijetnje i uvrede čule su se od odvjetnika Mate Knezovića. On se obratio se Krunoslavu Capaku.

"Idemo pozdravit druga Capu", rekao je, a prosvjednici su počeli skandirati: "Capo, Capo" i "Capak izađi"

"Mlađi ne znaju tko je Capo, mi stariji znamo. To je onaj koji je kod Siska digao navodno nekakav ustanak. A ovaj Capo je nasljednik onog Capa, oni su braća po ideologiji. Nama je dosta bilo komunizma i fašizma. Ne želimo novi totalitarizam!  A ovi dečki u plavim odorama, oni su tu da štite njih od nas. Međutim, mi kažemo Capu i ostaloj bandi, ovi dečki će doći po vas! Doći će po vas, ponosno, bez maski i to će biti divan dan za hrvatski narod", istaknuo je uz tvrdnju da se radi o zločinu protiv čovječanstva. 

"Neće vam biti milosti. Ubijate djecu, stare, radnike, seljake... vi ubijate svakog čovjeka na ovoj zemlji. Plenkoviću, nisi izabran da nas ubijaš, nego da nas braniš. Kukavico jedna bijedna, pobjegao si 1991., i sad si kukavica ista", vikao je Knezović dok su prosvjednici skandirali Plenkoviću: "Odlazi!". 

image
Zeljko Puhovski/Cropix

Vjeroučitelju Ivanu Pokupcu situacija je tragikomična. Nezadovoljan je malom podrškom. 

„Danas moram paziti što govorim jer su tu sa mnom i moja djeca. Ja ne smijem biti priveden, netko s druge strane one motorole jedva čeka da me se privede. To je zadovoljstvo koje im ne smijem priuštit. Imam kutiju jaja u autu, neću otkriti je li puna ili prazna, ali naoružan jesam - poručio je. Veli kako je sve teže biti pozitivan i poticajan.

"Ja kao više manje bivši profesor, imam ugovor o radu, ali nemam plaću, nisam želio djeci stavljati maske. Nosim težinu na srcu. Većinu vaših lica znam, možemo se i pobratimiti. Prepričat ću vam svoju situaciju, ali ne da me žalite. Žele nas uništiti. Iscipelarili su nas, nagazili, imam osjećaj da je krenuo otvoreni rat vlasti i oporbe protiv otpora", smatra vjeroučitelj. Svjestan je malobrojnosti prosvjeda.  

"Nas je ovdje nažalost stotinjak u gradu od milijun ljudi. Kad nas je stotinjak i kad idete javno u ovu borbu, glavom u zid, pojest će vas kao što jedu nas. Moram biti iskren, ovo je zadnji put da dolazim na ovakav skup. Ne zato jer mi niste dragi. Međutim, dok god se ovako okupljamo u ovom broju, oni će nastaviti svoju priču. Ja vam preporučam, tiho nastavite ovu borbu. Ne idite javno dok god smo u ovakvom broju, pojest će vas", nezadovoljan je vjeroučitelj.

image
Zagreb 
Zeljko Puhovski/Cropix

HZJZ se oglasio uoči prosvjeda. Evo što su poručili: 

- Ako vam je stvarno stalo do djece, onda sa svog poziva za ovakve skupove izbacite, prije svega,ružnu riječnapisanu najvećim slovima koja je neprimjerena u javnoj komunikaciji, prije svega pred mladima. Jer oni će sutra govoriti i raditi upravo onako kako ih mistariji učimo! Hrvatski zdravstveni djelatnici, medicinski stručnjaci - epidemiolozi, infektolozi, virolozi i svi drugi koji su specijalizirani za ovakve situacije u kojoj se nalazi ne samo Hrvatska, već i druge zemlje svijeta, već dvije godine odgovorno skrbe u najboljoj vjeri o građanima naše zemlje. U sklopu toga su i preporuke utemeljene na stručnim i znanstveno dokazanim činjenicama o potrebi cijepljenja građana protiv COVID-19 kao do sada najučinkovitije zaštite od težih posljedica zaraze. Posebno se to odnosi na najugroženije osobe starije životne dobi i narušenog zdravlja, a sada se pokazuje da cijepljenje djece doprinosi zaštiti njihova zdravlja i ograničavanju daljnjeg širenja zaraze.

Nekoliko izgubljenih života naših najmlađih itekako su opomena da virus SARS CoV-2 nije bezazlen, piše Slobodna Dalmacija

Naša stručnost, znanstvene spoznaje i medicinska etika nalažu nam da svakodnevno javno dijelimo svoja saznanja, a na temelju njih i preporuke o najučinkovitijim načinima zaštite zdravlja i života svakog hrvatskog građanina.O tome što će tko učiniti, uključujući i odluku o svojoj djeci, prepušteno je svakome od nas. Odgovornost za vlastito i zdravlje onih o kojima nam je ljudska i zakonska dužnost skrbiti je nedjeljiva. Svatko od nas mora odluke preuzeti na sebe, a time i odgovornost za posljedice, bile one dobre ili loše.Protesti, psovke, prijetnje i sve što uz to ide neće i ne mogu rješavati probleme koje svi zajedno imamo u ovoj epidemiji - naveli su iz HZJZ-a. 

image
Zadar 
Luka Gerlanc/Cropix
image
Zadar 
Luka Gerlanc/Cropix
29. travanj 2024 00:52