StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetGOSPODARSTVO JE VAŽNIJE

Britanski ministar obrazovanja podržava kraći period izolacije zaraženih

Piše DV/HINA
9. siječnja 2022. - 18:26

 Skraćivanje izolacije pozitivnih osoba na covid-19 sa sedam na pet dana pomoglo bi britanskim poslodavcima koji su pogođeni odsutnošću svojih radnika, rekao je ministar obrazovanja Nadhim Zahawi u nedjelju, donosi HINA.

Omikron varijanta nastavlja se širiti u Britaniji, a mnoga poduzeća, škole i bolnice bore se s nedostatkom osoblja pa su sve glasniji pozivi da se skrate mjere izolacije nakon pozitivnog testa na koronavirus. 

Američke zdravstvene vlasti u prosincu su skratile preporučeno trajanje izolacije za asimptomatske slučajeve covida-19 s 10 na pet dana. 

"Očigledno bih se uvijek pridržavao znanstvenih savjeta o tome... To bi sigurno pomoglo u ublažavanju nekih pritisaka na škole, na kritičnu radnu snagu i druge", rekao je Zahawi za Sky News nakon što su ga pitali podržava li trajanje izolacije od pet dana.

Rekao je da britanska zdravstvena agencija preispituje trajanje izolacije i da vlada čini sve što može kako bi opterećena zdravstvena služba mogla funkcionirati "nekoliko mukotrpnih tjedana". 

Iz škola je odsutno 8,5 posto učitelja, a taj postotak bi mogao rasti, rekao je Zahawi i dodao da njegovo ministarstvo radi planove u slučaju izostanka do 25 posto učitelja, što uključuje i pozive umirovljenim učiteljima da pomognu. 

U subotu je službena brojka mrtvih u Britaniji prešla 150.000 nakon rekordnog vala zaraza omikron varijantom. To je nagnalo premijera Borisa Johnsona da ponovno pozove ljude na cijepljenje. 

No David Spiegelhalter, stručnjak za statistiku, rekao je za radio Times da je ta brojka probijena već u ožujku 2021. kada su se promijenila pravila o navođenju covida-19 u smrtnom listu. Po tim promjenama, rekao je, umrlo je više od 173.000 ljudi. 

Zahawi se nada da će Britanija biti među prvim zemljama koje će naučiti "živjeti" s covidom-19. 

29. travanj 2024 03:16