StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIspit demokracije

Boji li se Zelenski izbora? ‘Nisam protiv njihovog održavanja, ali neka mi netko pokaže kako to obaviti usred rata‘

Piše DV
7. rujna 2023. - 11:02

Ukrajina bi, po redovnom rasporedu održavanja izbora, idućeg mjeseca trebala na parlamentarne izbore, a u ožujku iduće godine trebala na predsjedničke izbore. 

S ozbirom da su, zbog ruske invazije, okolnosti u toj zemlji sve samo ne "redovne", razumljivo je da se diskutira o toje temi, pogotovo nakon što je američki senator Lindsey Graham krajem kolovoza pozvao Kijev da organizira "slobodne i poštene" izbore čak i kada je pod sveobuhvatnim napadima Rusije, piše Politico.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ne krije da želi i drugi mandat. "Ako se rat nastavi i ako se održe izbori iduće godine, nikad neću naputiti svoju zemlju, jer ja sam jamac Ustava i branit ću ga u svakom slučaju", rekao je Zelenski u nedavnom intervjuu za portugalski javni servis RTP.

Zelenski je poručio i američkom senatoru da je spreman — ako se parlament složi — poništiti izvanredno stanje koje zabranjuje održavanje izbora u vrijeme rata, ali to je tema koja otvara velika pitanja o demokratskom legitimitetu: većinu TV programa uvelike kontrolira vlada, vojnici bi morali glasovati u rovovima na prvoj liniji, a milijuni Ukrajinaca pobjegli su u inozemstvo.

Dobro svjestan svih ovih prepreka, Zelenski tvrdi da bi Zapad morao pomoći Ukrajini organizirati glasovanje za oko 6,2 milijuna ukrajinskih izbjeglica, koji su napustili zemlju nakon ruske invazije u veljači 2022. Također je rekao da će ukrajinski partneri morati osigurati dodatnih 120 milijuna eura za postavljanje biračkih mjesta i slanje promatrača, posebno u najsloženijim područjima poput borbenih zona.

image
Stringer/Afp

Izborni promatrači, politički analitičari, pa čak i oporbeni zastupnici koji su razgovarali s reporterima portala Politico, slažu se da Ukrajina ne može jamčiti slobodan, pošten i siguran izborni proces dok Rusija gađa Ukrajinu projektilima, TV kanali su cenzurirani, a 20 posto teritorija to ne bi moglo glasati jer je pod okupacijom Kremlja.

“Shvaćam da bi sigurnosno okruženje za provođenje izbora bilo izazovno. Međutim, ne mogu zamisliti bolju investiciju za stabilnost Europe od pomoći Ukrajini da preživi kao neovisna, samoupravna demokracija utemeljena na vladavini prava. Potaknuo bih sve saveznike Ukrajine da pomognu u pružanju financijske i tehničke pomoći kako bi podržali ovaj napor", rekao je Graham.

Olga Aivazovska, predsjednica odbora Građanske mreže Opora, ukrajinskog nadzornika izbora, upozorila je na opasnosti prijevremenih izbora. “Na izborima se radi o slobodi govora, slobodnom kretanju, bez cenzure, komunikaciji s biračima, aktivnostima političkih stranaka... Sve se to ne može jamčiti u vrućoj fazi rata”, rekla je za Politico.

Prijeteća opasnost koju je identificirala bila je ta da bi bez poštenog političkog natjecanja, koje bi bilo nemoguće zbog ograničenja koje je vlada nametnula u vrijeme rata, moglo doći do delegitimizacije vlasti.

“Takvi izbori bili bi daleko od čina demokracije tijekom rata. Država bi mogla dobiti vladare koje bi birali samo neki dijelovi Ukrajine, oni koji nisu okupirani od strane Rusije. I to će pomoći Kremlju da popravi novu geopolitičku realnost kontrole nad drugim dijelom Ukrajine”, dodala je Aivazovska, prenosi Politico.

image

Donjeck - u okupiranim dijelovima Ukrajine izbora ne bi bilo... a to dovodi u pitanje legitimitet izbornog procesa

Str/Afp

Zelenski kaže da razumije logiku ukrajinskih partnera koji pozivaju Kijev da održi glasovanje tijekom rata.

“Ako štitite demokraciju, onda i tijekom rata treba razmišljati o toj zaštiti. Izbori su jedan od načina za to. Ali nisu uzalud izbori zakonom zabranjeni za vrijeme rata. Vrlo ih je teško zadržati", rekao je Zelenski.

Ukrajinski je predsjedni dodao da mu još nitko nije pokazao kako organizirati izbore za vojno osoblje na prvim crtama i za izbjeglice u inozemstvu.

Iako je pomoć u organiziranju glasovanja u inozemstvu moguća, Dmitro Razumkov, ukrajinski zastupnik koji je bio voditelj predizborne kampanje Zelenskog 2019. godine, ali je sada u oporbi, našalio se da bi želio vidjeti kako će strani promatrači postaviti svoje misije na bojišnici pod stalnim udarom ruskih granata.

“Ni zastupnici ni Središnje izborno povjerenstvo ne mogu reći koliko će vremena trebati za izradu novog biračkog spiska. Gdje su naši birači i kako organizirati taj proces? U našoj zemlji je ogroman teritorij ili pod okupacijom, ili je tamo uništena infrastruktura, nema ljudi, jednostavno, nema mogućnosti za organizaciju izbornog procesa na terenu”, rekao je Razumkov za Politico.

29. travanj 2024 06:09