StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetpametni gradovi

Barcelona zapošljava koze i ovce kako bi spriječili šumske požare ili barem umanjili njihov razorni učinak

Piše DV
8. rujna 2022. - 13:14

Grad Barcelona nedavno je dovršio pilot-projekt koji je uključivao stada koza i ovaca na ispaši na obroncima parka Collserola kao način da se spriječi izbijanje ili širenje šumskih požara. Životinje su ojačale vatrogasnu ekipu obavljajući svoj profilaktički posao i u međuvremenu se fino nahranile, piše Pametni gradovi.eu

Projekt je pokrenut u travnju nakon što se vidjelo da je uspješno primijenjen u drugim dijelovima Španjolske i svijeta. Metodologija je zapravo najjednostavnija i vjerojatno zbog toga – prilično učinkovita.

Stada pasu i gaze po travnatim livadama parka u sklopu onoga što se naziva “ciljana ispaša”. Rezultat toga je da ostavlja otvorene prostore i praznine u vegetacijskoj masi, što sprječava širenje požara i zauzimanje velikih teritorija. To ih čini lakšim za rukovanje ako se pojave i lakšim za gašenje.

Drevna, a opet održiva metoda

Stočnu vatrogasnu postrojbu čini 290 ovaca i koza. Njihov je posao bio proći kroz oko 70 hektara parka Collserola – cjelokupna površina parka je 8.000 hektara, što malu planinu čini jednim od najvećih urbanih parkova na svijetu.

Ideja naravno nikada nije bila pokriti cijelo područje parka, već samo strateški usmjeriti ispašu na dovoljno mjesta da se stvore barijere za požare. Ova metoda je jednostavna, drevna i vrlo organska u svom pristupu. Također je i jeftina.

Prema The Guardianu, andaluzijska vlada također je provela program u kojem su plaćali pastirima da ciljano pasu njihova stada u određenim područjima, što je rezultiralo uštedom od 75% na troškovima strojnog čišćenja zemlje. Isti pristup korišten je i u drugim dijelovima Europe i u mjestima poput Kalifornije.

Što se tiče Barcelone, sada su u tijeku planovi za proširenje projekta na čak tri stada i potencijalno pokrivanje više gradskih zelenih površina, zaključuje TheMayor.

26. travanj 2024 22:47