StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMisterij punomoći

Banožiću propada povlastica ‘6+6‘? Oglasila se njegova odvjetnica: ‘I prije sam nastupala u njegovo ime‘

Piše dv
17. studenog 2023. - 17:48

Ksenija Vržina, odvjetnica Marija Banožića, predala je zahtjev kojim bi mu se aktivirao zastupnički mandat, ali predsjednik saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) Robert Jankovics doveo je to u pitanje jer zahtjev nije ovjeren.

Sad se Banožićeva odvjetnica oglasila o tom detalju zbog kojeg bi bivši ministar navodno mogao ostati bez povlastice 6+6 (šest mjeseci pune plaće i još šest mjeseci pola plaće).

"Radi se o elementarnim stvarima. Odnos odvjetnik klijent je odnos međusobnog povjerenja. Odvjetnička punomoć potpisana od klijenta je dostatna u svakom postupku pred svim nadležnim tijelima", rekla je Vržina za N1.

Sjednica na kojoj će se razmatrati utemeljenost ovih zahtjeva bit će održana u utorak 21. studenoga, a predsjednik saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) Robert Jankovics je danas izjavio kako punomoć po kojoj je zahtjev za aktivacijom zastupničkog mandata Marija Banožića podnijela odvjetnica bivšeg ministra nije ovjerio javni bilježnik.

Nije komentirao upit zašto bivši ministar, ako je potpisao punomoć, nije potpisao i zahtjev za aktivacijom zastupničkog mandata. "To je punomoć koju je, kako vidim, Banožić dao odvjetnici, to je presedan, malo smo iznenađeni tim", rekao je predsjednik MIP-a.

Objasnio je i kako Zakon o obveznim odnosima predviđa davanje punomoći, ali i naglasio da u 32 godine modernog sabora nije bilo ničeg sličnog slučaju bivšeg ministra obrane koji je razriješen u subotu, nakon što je skrivio prometnu nesreću u kojoj je jedna osoba poginula, a on je teško ozlijeđen te se i dalje liječi u KBC-u Osijek.

Odvjetnica sada, pak, tvrdi da je odluku donijela kao odvjetnica koja je i u prethodnim slučajevima nastupala u njegovo ime.

"Ja sam tu odluku donijela kao njegova odvjetnica, a odvjetnica sam mu bila i u prethodnim slučajevima kada sam nastupala u njegovo ime. Podnijela sam zahtjev saboru za aktivaciju njegovog saborskog mandata i odmah istovremeno stavljanje tog mandata u mirovanje. Podnijela sam i zahtjev vladi za "6+6″ opciju da koristi pravo šest plaći i 50 posto plaće drugih šest mjeseci", pojasnila je Vržina.

Sad bivši ministar obrane u subotu 11. studenoga izazvao je prometnu nesreću u kojoj je usmrtio 44-godišnjeg oca dvoje djece Gorana Šarića. Otad se bivši ministar nalazi na liječenju u KBC-u Osijek, a, koliko je poznato, još uvijek je u jedinici intenzivne njege. Smijenjen je popodne nakon nesreće, a jučer je sabor potvrdio njegovog nasljednika Ivana Anušića, piše Index.

10. svibanj 2024 13:53