StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘DILALI‘ SE DOKUMENTI |

Balija je zamjenici gradonačelnika poslao poruku: ‘Orlanda, dosta sam trpio, ali sad je prevršena mjera‘

Piše Dubravka Marjanović Ladašić Foto: Tonći Plazibat/CROPIX
28. rujna 2020. - 14:57
'Činjenica je da je investitor za hotel Sumratin predao dokumentaciju za ishođenje lokacijske dozvole 13. ožujka 2019, ali dokumentacija nije bila kompletna, te se tijekom cijelog postupka investitor usklađivao u odnosu na javne prometne površine te u odnosu na prostorni plan' – tako je dubrovački gradonačnik Mato Franković započeo press konferenciju na temu optužbi tvrtke Consultants u vlasništvu Marka Balije, investitora u hotel Sumratin.  

Jasno upozorenje
- U obuhvat ove investicije ulazi i čestica u vlasništvu grada Dubrovnika 1255/3 k.o Gruž te je stoga Grad Dubrovnik u ovom predmetu ujedno i stranka u postupku jer u konačnici, nakon ishođenja lokacijske dozvole, Gradsko vijeće odlučuje o možebitnoj prodaji navedene čestice – istaknuo je Franković.
- Poučen iskustvom iz prijašnih predmeta, a obzirom da je Grad Dubrovnik stranka u postupku, dao sam nalog zamjenici gradonačelnika da izvrši uvid u dokumentaciju, iz koje je utvrđeno kako predana dokumentacija nije u skladu s GUP-om Grada Dubrovnika te uvjetima prometa, o čemu sam e-mailom obavijestio pročelnicu Vlašić – iznio je kronologiju.
- Isti dan kada sam obavijestio pročelnicu Vlašić o svemu ovome, 24. travnja 2020. u popodnevnim satima kreću pritisci investitora na zamjenicu gradonačelnika u kojim je upozorava porukama, između ostalog, ovakvog sadržaja: 'Orlanda, dosta sam trpio, ali sad je prevršena mjera. Molim te da se prestaneš baviti sa mnom, mojim firmama i zaustavljanjem mojih investicija, pogotovo hotel Sumratin što u zadnje čini - citirao je gradonačelnik. 
- Nakon toga joj daje jasno upozorenje u kojem kaže 'U ponedjeljak čekam da promet više nema problema s mojim projektom, nakon jednu i pol godina čekanja da se izda dozvola' – nastavio je Franković.



Došlo do odvjetništva i policije
- Iza svega ovoga, investitor meni upućuje niz e-mailova u kojim ističe primjedbe na rad zamjenice Tokić. Potpuna neistina je da nisam odgovorio na pritužbe, što investitor ističe u svom dopisu vijećnicima.
- Na više pritužbi odgovorio sam putem e-maila, a u trenutku kada je investitor počeo spominjati sumnju u počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti, sve sam bez odgode prijavio Državnom odvjetništvu, o čemu sam obavijestio i samog investitora – rekao je Mao Franković te citirao e-mail investitoru: 'Poštovani, zahvaljujem na Vašem e-mailu. S obzirom na ozbiljne optužbe koje ste iznijeli u Vašim emailovima, a koji Vas, kako ste rekli, podsjećaju na aferu Pet zvjezdica, primoran sam, sukladno zakonskoj obvezi u trenutku kada sam obaviješten da postoje sumnje na koruptivne radnje u gradskoj upravi, sve navedeno prijaviti nadležnim istražnim tijelima'.



- Nakon toga sam, 29. travnja 2020., uputio e-mail Županijskom državnom odvjetništvu, jer sam tot dužan učiniti kada netko prijavi sumnju na kazneno djelo ili sumnju o mogućem počinjenju kaznenog djela. E-mail je glasio ovako: 'Poštovani, u privitku ovog e-maila dostavljam Vam prepisku tvrtke Consultants u vlasništvu Marka Balije prema kojoj navedena osoba tvrdi kako smatra da je njegova tvrtka oštećena u procesu ishođenja dokumentacije za rekonstrukciju hotela Sumratin. S obzirom da i nakon objašnjenja stranci ista ponavlja sumnje kaznenog djela zloupotrebe položaja i ovlasti, pozivam Vas da provedete potrebne radnje s ciljem utvrđivanja možebitnih počinjenja kaznenih dijela'. O svemu sam obavijestio zamjenicu Tokić koja je prijavila Marka Baliju na policiji zbog poslanih prijetećih poruka. Prilikom svoje izjave u policiji zamjenica Tokić je izjavila kako smatra da navedene prijave ne ugrožavaju njenu sigurnost, već ih je shvatila kao prijetnje svom ugledu i egzistenciji, pa je stoga policija odbacila prijavu – iznio je gradonačelnik.
 
Postaje još zanimljivije
- Ono što je zanimljivo, a može se iščitati iz službenog policijskog zapisnika, jest da je Marko Balija prilikom davanja iskaza u policiji izjavio da je reagirao burno, budući je došao u posjed e-maila kojeg sam ja uputio pročelnici Vlašić, a odnosi se na investiciju hotel Sumratin. Ono što je vrlo zanimljivo u ovom slučaju jest tko je anonimno isprintao službenu korespodenciju između pročelnice Vlašić i mene, te je predao investitoru Marku Baliji, koji je u policiji rekao da ju je našao u poštanskom sandučiću – rekao je na press konferenciji Mato Franković.  



- Kada uzmete u obzir sve navedene okolnosti i kako su se 'dilali' dokumenti iz upravnog odjela za izdavanje prostorno planske dokumentacije, kada vidite spregu pojedinih službenika iz tog odjela i određenih investitora, kada svjedočite maksimalnom pogodovanju nekretninskom lobiju u pojedinim izdvojenim slučajevima, onda vam je jasno zašto su se mnogi zabrinuli u trenutku promjena koje su uslijedile u navedenom odjelu – podsjetio je dubrovački gradonačelnik.
- Nakon svega, gospodin Balija je zatražio sastanak sa mnom i nadležnim pročelnicima Medovićem i Šutalom. Sastanak se održao 14. srpnja 2020. na temu investicija u hotel Sumratin, te smo ga obavijestili kako će se u potpunosti poštovati svi zakonski uvjeti predviđeni GUP-om grada Dubrovnika. 
- Investitor se potom uskladio sa stavom odjela za promet kojeg je prvotno želio da se promijeni, te se redovno nastavila procedura – podsjeća Franković.  
- Vjerojatno ćete postaviti pitanje zašto je investitor ponovno reagirao? Naime, 15. rujna investitor je zaprimio zaključak Upravnog odjela za izdavanje prostorno planske dokumentacije u kojem jasno stoji kako predani projekt nije u skladu s GUP-om, te ga je potrebno ispraviti u pogledu sadržaja podzemnih etaža, te uskladiti izmijenjeni geodetski projekt s arhitekturom.

Pritisak na vijećnike
- Nakon toga investitor 23. rujna traži od Upravnog odjela za urbanizam očitovanje u kojem traži tumačenje odjela je li prema važećem GUP-u dozvoljeno u podrumskoj etaži imati fitness, welness i ostale sadržaje hotela, odnosno prostorije za boravak ljudi. Upravni odjel za urbanizam izvršio je uvid u dokumentaciju i investitoru se očitovao u petak, 25. rujna u jutarnjim satima te je investitor, očito nezadovoljan stavom Upravnog odjela za urbanizam, odlučio napisati e-mail vijećnicima. Isti investitor istog dana kada je vijećnicima poslao pismo, priznaje svoju pogrešku, te dostavlja novu dokumentaciju sukladno zaključku. 



- Iz svega ovoga, jasno je kako je u dva navrata, kada investitor nije bio zadovoljan tumačenjem GUP-a, pritiskom na čelnika tijela tražio da se ne uvaže odredbe GUP-a, nego da se izda lokacijska dozvola po njegovom projektu koji evidentno nije u suglasnosti s GUP-om i pozitivnim zakonskim propisima – istaknuo je gradonačelnik na press konferenciji.
- Na kraju, postavlja se pitanje zbog čega se investitor obraća gradskim vijećnicima jer, ako ste nezadovoljni radom gradskih službi, postoji odbor za predstavke građana. Odgovor je vrlo jednostavan. Naime, investitor želi izvršiti pritisak na Gradsko vijeće Grada Dubrovnika jer upravo ono odlučuje o tome hoće li prodati česticu u vlasništvu Grada Dubrovnika, a koja je sastavni dio projekta investicije hotel Sumratin – iznio je Franković, te istaknuo i 'dosad neviđeni pritisak pojedinih medija':
- Prije nekoliko mjeseci rekao sam da je nekretninski lobi uistinu zavladao gradom. Kada smo presjekli krake hobotnice, krenule su i osobne prijetnje prema meni. Krenula je cijela priprema velikog medijskog napada na mene i to su mi direktno rekli da će se dogoditi ukoliko ne odustanem od promjene GUP-a – naglasio je Mato Franković.

Nećete uspjeti!

- Posljednjih dana svjedočili smo upravo onom što sam najavio. Napad na mene osobno započeo je portal Direktno.hr. Odgovorna osoba ovog portala je Filip Šuster, koji je voditelj pravnog odjela u tvrtki Trames koja je u vlasništvu Marka Balije. Očito je da putem svog medija želi oblatiti mene i istovremeno sebi osigurati realizaciju investicije pritiskom na vijećnike. Ovakav atak za ishođenje dokumenata suprotnih GUP-u još nije viđen u Republici Hrvatskoj! Odmah nakon toga javlja se portal Dubrovački portal te uz njega Dubrovačka Televizija za koju sam već prije izjavio da su produžena ruka nekretninske mafije. Oni u svojim objavama tvrde da su utvrdili nepravilnosti i protuzakonite radnje, te samim time preuzimaju ulogu nadležnih institucija.



U jednom od upita upućenog Gradu Dubrovniku postavljaju pitanje 'je li gradonačelnik svjestan da je prekršio članak 29. Statuta Grada Dubrovnika. Neutemeljenim tvrdnjama koje su mi željeli imputirati jasno i nedvojbeno su dokazali kako im je jedini cilj narušiti dostojanstvo, ugled i čast mene kao gradonačelnika Grada Dubrovnika – rekao je Franković, dodajući da se ovom press konferencijom obraća 'vidljivim i nevidljivim predstavnicima nekretninskog lobija i poručuje im – vaše vrijeme je prošlo. Sigurno ću biti gradonačelnik do kraja ovog mandata, a možda i u budućnosti. To za vas sigurno znači da nećete moći raditi što i kako hoćete. Pritiske na mene, moju obitelj i suradnike možete vršiti dnevno i blatiti nas na minutnoj bazi, ali uspjeti nećete', zaključio je.

Marko Balija kratko nam je komentirao da će sutra održati press konferenciju na kojoj će podastrijeti svu dokumentaciju o slučaju. 

‘Zovko je od Grada tražio 4 milijuna kuna‘

- U trenutku kad sam se osjetio ugroženim, ovo sam izjavio odgovornim tijelima u RH: Dana 28. siječnja 2020. održao sam sastanak s direktorom Dubrovačke televizije Orsatom Zovkom na temu suradnje Grada i Du TV. Sastanak je održan u prostorijama Grada i na inicijativu Orsata Zovka. Otpočeo je u 15.20, a završio u 16 sati - prisjetio se Mato Franković, osim kojeg je sastanku prisustvovao i Marko Potrebica, predsjednik Gradskog vijeća. 

- S obzirom da je Grad imao dobru suradnju s Du TV, posjet sam smatrao kurtoaznim. Na samom početku Zovko je rekao 'da smo ga prevarili, jer je od očekivanog iznosa naplatio niti 60 posto'. Na moje izravno pitanje je li sve usluge koje je fakturirao Gradu i za koje su provedeni postupci nabave uredno ispostavio račun, odgovorio je potvrdno. Pitao sam i jesmo li sve usluge Dubrovačkoj televiziji uredno platili, rekao je da jesmo, ali je smatrao da, u usporedbi s Libertas televizijom i drugim 'malim' medijima, dobiva premalo novca. Rekao je da bi, s obzirom na rejting i gledanost, trebao dobivati tri puta više. Ja sam mu rekao da to nije moguće, a očekivao je ukupan iznos od 4 milijuna kuna na godišnjoj razini - rekao je dubrovački gradonačelnik.

- Nakon toga je rekao da nam daje mjesec dana rok da to realiziramo, jer nakon toga 'okreće ploču'. Doživio sam to kao ucjenu, ali u tom času još nisam mogao procijeniti što je točno mislio pod tim, pa se nisam odmah obratio nadležnim tijelima. Međutim, postalo je indikativno kako se izvještava, jer Du TV ne propušta nijednu priliku da se na gradske službe i mene osobno osvrne s cinizmom i uvrjedljivo, isključivo u negativnom kontekstu. To je počelo 24. veljače 2020. Naravno da Dubrovačka televizija, kao i drugi mediji u Hrvatskoj, moraju izvještavati kritički, ali s obzirom na razgovor s gospodinom Zovkom i načinom njihovog izvještavanja od 24. veljače, shvatio sam da je taj razgovor imao prizvuke ucjene. 
26. travanj 2024 13:50