StoryEditorOCM
Crna kronikaSTRAVA U DUBROVAČKOM ZATVORU

Umro od metadona koji su mu dali zatvorenici, pokrenuta istraga...

Piše Ahmet Kalajdžić
27. svibnja 2024. - 18:53

Zbog smrti zatvorenika Lj.K. zvanog ”Cobra” (21), inače državljanina Hrvatske i BiH, Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku pokrenulo je istragu protiv dvojice zatvorenika Zatvora u Dubrovniku koji su osnovano sumnjivi da su prouzročili njegovu smrt.  Inače, Lj.K. je instalater grijanja i u dubrovačkom je Zatvoru preminuo 28. prosinca prošle godine. No, na njegovom tijelu tad nisu pronađeni nikakvi tragovi fizičkog nasilja, a nakon obavljene obdukcije od strane ovlaštenog sudskog patologa Opće bolnice Dubrovnik uzorci tkiva su izuzeti i poslani na toksikološko vještačenje u referentni Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić u Zagrebu.

Nakon što je utvrđen uzrok smrti mladog zatvorenika, dubrovačko Županijsko državno odvjetništvo je pokrenulo istragu protiv dvojice zatvorenika koji su osnovano sumnjivi da su mu dali metadon od posljedica čijeg konzumiranja je preminuo. Preminuli je, inače, bio na odvikavanju te je u tu svrhu koristio supstitucijsku, tzv. metadonsku terapiju koju su mu dale zatvorske kolege. Međutim, forenzičari Centra “Ivan Vučetić“ su utvrdili kako je upravo metadon bio koban po mladića koji se u zatvoru našao pod sumnjom da je svibnja 2023. godine s još trojicom osumnjičenika na području doline Neretve sudjelovao u počinjenju kaznenog djela razbojništva na štetu starice (76) iz Opuzena i njezine kćeri s prebivalištem u SAD. Teretio se da je tom prigodom, provalivši u staričinu kuću s godinu dana starijim državljaninom BiH, uz uporabu sile, starici načinili veću materijalnu štetu, odnosno da su prisvojili 65 tisuća US dolara, tri tisuće eura i dva zlatna lančića. Dok su oni boravili u staričinom stanu, stražu su ispred kuće držala dvojica BiH- državljana starih 23 i 35 godina, nakon čega su se svi udaljili, a s izuzetkom zatvorenog Cobre ostali su bili nedostupni hrvatskom pravosuđu.

Prema priopćenju DORH-a, Na prijedlog dubrovačkog državnog odvjetništva dežurni sudac istrage Županijskog suda u Dubrovniku odredio je jednom od osumnjičenika istražni zatvor, dok se drugi od ranije nalazi u zatvoru na izdržavanju kazne.

 

18. lipanj 2024 04:59