StoryEditorOCM
Crna kronikaPRESUDA U DUBROVNIKU

Švercer kokaina osuđen na četiri godine zatvora, oduzet mu skupi automobil, a još mora platiti i pozamašnu novčanu kaznu

Piše Ahmet Kalajdžić
23. svibnja 2024. - 14:15

Zbog počinjenog kaznenog djela neovlaštenog prometa opojnim drogama, nezaposleni konobar Zoran Dostić (36), državljanin BiH iz Trebinja, a s boravištem u Orašcu proglašen je krivim i osuđen na vremensku kaznu od četiri godine zatvora. Također, izrečena mu je i novčana kazna u visini petsto prosječnih dnevnih dohodaka u Republici Hrvatskoj, odnosno novčana kazna u visini 19.865 eura koju osuđeni mora uplatiti u roku od šest mjeseci po pravomoćnosti presude. Na temelju Kaznenog zakona, zbog činjenice da je bilo prerađeno kako bi se u njemu prevezla droga, od Dostića je oduzeto i osobno vozilo Audi Q5 na kojem se nalaze registarske tablice Češke Republike.

Dokaznim je postupkom utvrđeno da je Dostić 22. studenog prošle godine spomenutim luksuznim vozilom čeških registracija preko međunarodnog cestovnog graničnog prijelaza Gornji Brgat iz BiH na teritorij Hrvatske prevozio 17,040 kilograma kokaina. Na suđenju je tijekom dokaznog postupka okrivljeni izjavio kako se osjeća krivim i priznao kako se sve dogodilo upravo onako kako je navedeno u optužnici dubrovačkog Općinskog državnog odvjetništva. Braneći se, on je ustvrdio kako mu je ”zadnjih godina u životu bilo jako teško, da ima kredit koji ga pritiska i da ga ne uspijeva vraćati kako je planirao te je počeo prekomjerno piti, toliko da se morao liječiti u Zemunu”.

image

Kokain

Bozo Radic/Cropix

Naveo je i to kako je zatekao suprugu kako ga vara što je, uz ostalo, dovelo do toga da je u izrazito lošem stanju te mu je upravo u sred tih okolnosti ponuđen kombinacija u kojoj je uhvaćen i na što je, nažalost, pristao te ga je to dovelo u situaciju u kojoj se trenutačno nalazi. Iskreno je izjavio kako je dosad uredno živio i nikad nije bio u sukobu sa zakonom, ali je napravio najveću grešku u životu i da se ništa sličnog sigurno neće ponoviti te je zamolio Sudsko vijeće da i to uzme u obzir pri izricanju kazne.

Odmjeravajući kaznu, sud je utvrdio potpunu ubrojivost optuženika i da nakon njegova priznanja nema spornih činjenica. Kao olakotne okolnosti uzete su priznanje počinjenja i iskazano kajanje, činjenica da je dosad neosuđivan te da je otac dvoje malodobne djece koje mora uzdržavati, dok su otegotne okolnosti vrsta i količina, te društvena opasnost droge s kojom je zatečen.

11. lipanj 2024 21:17